În bugetul de stat pentru anul viitor au fost prevăzute 60,4 milioane de lei în plus pentru alimentația copiilor. Totuși, atunci când suma ajunge să fie repartizată, adaosul la norma alimentară echivalează cu 1,5 lei la grădiniță și cu un leu la școală, liceu și internate.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, prezent la dezbaterea bugetului de stat pentru 2018, a recunoscut că suma alocată nu e una mare. Președintele comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a rugat să se caute soluții pentru lectura a doua.

„În bugetul de stat pe anul 2018 sunt incluse alocații suplimentare de 60,4 milioane de lei pentru alimentația copiilor din instituțiile învățământ. Practic majorăm normele cu 1,5 lei per persoană pe zi pentru grădiniță, iar la școli și licee cu un leu”, a explicat Armașu.

Deputatul Ștefan Creangă a cerut să fie identficate soluții pentru majorarea alocației. „Sunt sigur că mâine la ședința Parlamentului vom dezbate acest subiect, care e unul foarte acut. Eu înțeleg că s-a planificat inclusiv un măr pentru fiecare copil, dar eu cred că poate să identificăm soluții financiare suplimentare pentru a mări alocația pentru alimentație, pentru lectura a doua”, a adăugat deputatul

Amintim că iarna trecută, în urma unor percheziţii ale ofiţerilor CNA şi procurorilor anticorupţie, au fost descoperite cazuri extrem de grave de licitații trucate, în urma cărora furnizorii au livrat inclusiv alimente alterate care apoi au ajuns sa fie consumate de copii în instituții din sistemul educaţional.

Cazul a provocat un lanț de discuții, inclusiv la nivel înalt. În Parlament a fost convocată o comisie specială care a elaborat recomandări pentru diversificarea meniului în instituțiile de învățământ și au pledat pentru majorarea sumei alocate pentru hrana copiilor.

Distribuie articolul: