Acum întâlnim tot mai rar copii care au învățat timp de 12 ani în una și aceeași instituție de învățământ. Multitudinea liceelor ne oferă posibilitatea să alegem mereu o instituție nouă pentru copii, în pofida faptului că adaptarea într-un nou colectiv este destul de stresantă pentru copii. Iată câteva sfaturi cum să ajutăm copilul în astfel de situații. 

Determinați care e cea mai bună perioadă pentru a transfera copilul în altă școală

Încercați să planificați transferul sau la început de an, sau măcar la începutul semestrului. În primul rând, copilul nu se va simți la fel de înfricoșat să studieze de la bun început împreună cu noii colegi. În al doilea rând, este probabilitatea să mai vină un elev nou în colectiv, deci, copilul nu se va simți singur în această situație.

Nu stresați copilul

Nu vă anexați pe notele copilului, prima perioadă. Probabil că reușitele lui vor scădea la început, dar asta nu înseamnă că el imediat a devenit mai puțin inteligent. În această perioadă copilul este preocupat de altceva, cum să-și păstreze imaginea față de colegii noi și cum să stabilească prietenii noi, într-un mediu absolut necunoscut. De asemenea nu-l încărcați cu o sumedenie de așteptări pe care le aveți, el trebuie să se descurce singur.

Păstrați calmul

Nici într-un caz nu induceți copilului starea de frică pe care o aveți. Din contra, trebuie să-i demonstrați că aveți încredere în el, să credeți în forțele lui și că sunteți siguri în potențialul lui. Iar dacă copilul are anumite frici, încercați să-i vorbiți cum ați depășit aceste probleme în copilărie. Iar dacă tot ați trecut prin așa experiență, nu ezitați să-i vorbiți chiar din timp, copilul are nevoie de susținere din partea familiei.

Fiți alături

Înainte să-și înceapă studiile într-o instituție nouă, mergeți împreună cu el la școală, descoperiți-o ambii. Mult mai bine ar fi să faceți câteva excursii împreună, să vedeți unde sunt auditoriiile necesare, unde este baia, cât de mulți elevi sunt etc. Astfel, când va veni deja în calitate de elev, copilul nu se va mai simți nou în această școală, într-o oarecare măsură el deja va fi adaptat.

Propuneți ajutor

Copiii sunt diferiți, respectiv, percep anumite schimbări diferit. Întrebați dacă are anumite greutăți în instituția nouă, dacă a stabilit contact cu colegii de clasă, dacă este apreciat de profesori. Sunt o sumedenie de situații imprevizibile, care trebuie analizate și discutate cu copilul. Sfătuiți-l cum să treacă peste unele situații banale, care credeți că se vor întâmpla.

Aveți grijă de starea emoțională a copilului

Dacă observați că copilul nu vrea să se trezească dimineața, des este bolnav, nu comunică cu niciunul dintre noii colegi de clasă și nu este în ritm cu studiile, acest lucru poate fi un semn al stresului prea mare. Dacă în termen de 3 luni aceste simptome persistă și nu se diminuează, trebuie să consultați un psiholog. Din păcate, se întâmplă ca noii veniți, aflându-se într-un grup toxic, să devină victime ale agresiunii. O astfel de situație trebuie rezolvată cu profesorul și nu sperați că copiii vor rezolva problema.

Sursă: mel.fm