Parlamentul European a votat rezoluția prin care se cere acordarea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Deputații europeni au votat rezoluția cu 529 de voturi, a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

„DA! 529 voturi pentru Republica Moldova și Ucraina acum în Parlamentul European. Tocmai am votat cu foarte mare majoritate Rezoluția Partamentului în care cerem acordarea statutului de candidate pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Rezultatul votului arată că în Parlamentul European nu mai există opoziție la Republica Moldova. Susținere totală”, a scris el pe Facebook.

Într-un mesaj separat, Mureșan a scris că viitorul Republicii Moldova și al Ucrainei este în Europa, potrivit replicamedia.md.

„Tocmai am votat în plenul Parlamentului European rezoluția prin care cerem acordarea statului se stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Cetățenii celor două țări merită perspectivă europeană și merită acordarea statutului de stat candidat.

Ucrainenii luptă de 4 luni cu arma în mână pentru valori europene, pentru democrație, pentru un viitor european. Cetățenii Republicii Moldova au primit cu brațele deschise peste jumătate de milion de refugiați ucraineni, oferindu-le hrană, adăpost și îngrijire medicală. Acționând în felul acesta, Republica Moldova și cetățenii săi au dovedit, fără îndoială, că acționează în spirit european.

De aceea, în rezoluția votată astăzi, noi, Parlamentul European, cerem Consiliului European ca, la reuniunea de săptămâna aceasta, să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova și să ofere Georgiei o perspectivă europeană”, a mai transmis europarlamentarul.

Despre asta a anunțat și un alt deputat europan român, Dacian Cioloș.
„Tocmai am aprobat în Parlamentul European, cu 529 de voturi, statutul de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Moldova, Ucraina și Georgia. În această după-amiază, e rândul șefilor de state și guverne să facă același lucru. Europa are nevoie, astăzi, de înțelepciune și curaj”, a scris Cioloș.

Același lucru s-a propus și pentru Georgia, dar numai „când guvernul său îndeplinește prioritățile stabilite de Comisia Europeană”.

Deputații au argumentat că o astfel de decizie pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei ar fi echivalată cu o „demonstrație de conducere și determinare”. În același timp, ei insistă că nu există o „cale rapidă” către aderarea la UE și că aderarea la UE va rămâne un proces structurat, bazat pe merit, va îndeplini criteriile de aderare la UE și va depinde de implementarea efectivă a reformelor.

Decizia finală privind acordarea statutului de candidat țărilor va fi luată în cadrul Summitului de două zile al statelor membre UE de la Bruxelles.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a arătat încrezător astăzi că liderii țărilor din Uniunea Europeană vor acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE.

Distribuie articolul: