Pe 3 aprilie 1973 a avut loc primul apel cu telefonul mobil. Astăzi, nu ne putem imagine cum ar fi viața noastră fără telefon mobil.

La 3 aprilie 1973, Martin Cooper se afla pe Sixth Avenue din New York și a scos din buzunar o carte de telefon. Apoi a introdus un număr într-un aparat mare, de culoare crem, și l-a pus la ureche, în timp ce trecătorii se holbau la el, conform BBC.

Cooper, inginer la Motorola, l-a sunat pe omologul său de la firma rivală Bell Laboratories, pentru a-i spune triumfător că „a sunat de la un telefon mobil personal, portabil, de mână”.

El își amintește că la capătul firului a fost liniște. „Cred că strângea din dinți”, spune bărbatul de 94 de ani, râzând. Bell Laboratories se concentrase în schimb pe dezvoltarea unui telefon pentru mașină.

Foto: EDN

O versiune comercială a telefonului Motorola, folosit pentru prima dată de dl Cooper, este deținută de Muzeul Telefoniei Mobile.

Versiunea comercială a prototipului lui Martin Cooper, Motorola Dynatac 8000X, a fost lansată la 11 ani după acel prim apel, în 1984. Prețul acestuia era de  aproximativ 11.700 de dolari dacă ar fi cumpărat astăzi, spune Ben Wood, directorul Mobile Phone Museum.

Telefonul cântărea aproape 1 kg, avea autonomie a bateriei de 35 de minute și se încărca 10 ore.

Cooper, inginer și director la Motorola la acea vreme, a jucat un rol important în dezvoltarea telefoanelor mobile. Convingerea sa era că un telefon mobil ar trebui să fie „ceva care să reprezinte un individ, astfel încât să poți atribui un număr – nu unui loc, nu unui birou, nu unei case – ci unei persoane”.

Conducerea Motorola a sprijinit conceptul de telefonie mobilă al lui Cooper și a investit 100 de milioane de dolari între 1973 și 1993. Compania a produs videoclipul promoțional de mai jos privind posibilitățile telefoanelor mobile personale în 1980, conform EDN.

În prezent,  Cooper rămâne neimpresionat de designul telefoanelor din 2023, deși recunoaște că nu a prezis niciodată că într-o zi telefoanele vor fi supercomputere portabile, cu camere foto și acces la internet.

„Nu este chiar un telefon foarte bun în multe privințe”. El crede că, în viitor, inteligența artificială va crea sau va selecta aplicațiile proprietarilor de telefoane pentru aceștia, în funcție de nevoile individuale ale acestora. De asemenea, el crede că într-o zi dispozitivul ne va monitoriza sănătatea, ne va maximiza productivitatea și ne va îmbunătăți incomensurabil viața.

La un moment dat, el sugerează chiar că acestea ar putea ajuta la eliminarea războaielor.

„Telefonul mobil nu va face asta de unul singur”, recunoaște el. „Dar va fi partea centrală a acestui viitor măreț.”

În ciuda plângerilor sale cu privire la omologii săi moderni, se pare că, în secret, domnul Cooper rămâne captivat de dispozitivul pe care l-a ținut pentru prima dată la ureche în acel colț de stradă din New York, acum 50 de ani.

Distribuie articolul: