Haideți să avem o discuție despre virginitate. În primul rând, virginitatea e o alegere, nu o calitate. Orice femeie decide când și cu cine își pierde virginitatea. Chiar dacă suntem în secolul XXI, unii oameni mai cred că virginitatea e o calitate și că himenul e un indicator al acesteia. Ne propunem să demontăm miturile despre virginitate și să vă îndemnăm să renunțați la stereotipurile sexiste.

1. Himenul nu e un indicator al virginității

Șocant, nu? Virginitatea e un construct social, destinat pentru a ține femeia în frâu. Unele femei nu au himen, pentru altele, este o membrană care acoperă deschiderea vaginală. Această situație este rară și poate interfera cu sexul sau cu utilizarea tampoanelor, dar poate fi îndepărtată chirurgical.

Cel mai frecvent mit în jurul himenului este că acesta rămâne intact până când este rupt în timpul penetrării vaginale. Deși există multe cazuri în care femeile se confruntă cu o mică sângerare din cauza ruperii himenului la primul act sexual, aceasta nu este nicidecum o experiență universală, deoarece există multe femei care au foarte puțin țesut.

Un alt mit comun este acela că himenul este rigid și penetrabil. Țesutul este de fapt elastic și flexibil, ceea ce înseamnă că nu se rupe neapărat la penetrare. În multe cazuri, unele rupturi sau întinderi apar în timp din cauza tampoanelor, a examenelor ginecologice, a exercițiilor fizice intense, mersului pe bicicletă, călăritului.

2. Controlul ginecologic nu poate determina dacă fata e virgină

Himenul nu dispare pentru totdeauna după primul raport sexual. De fapt, acesta rămâne în organism pentru totdeauna.

Vă spuneam mai sus că himenul se poate rupe și din alte cauze decât penetrarea. Așadar, examenul ginecologic nu ar trebui să fie făcut în scopul de a determina dacă fata este virgină sau nu.

3. Femeia sângerează atunci când are primul raport sexual din cauza că himenul se rupe

Totuși, care este cu adevărat legătura dintre pierderea virginității și sângerare? Potrivit profesioniștilor din domeniul medical, multe femei nu experimentează ruperea sau sângerarea himenului prima dată când fac sex. Acest mit are un impact negativ asupra femeilor care urmează să experimenteze în curând sexul.

Teama de durere sau anticiparea sângerării face ca mușchii din jurul deschiderii vaginului să fie mai greu de relaxat. Sentimentele legate de durerea probabilă a penetrării răspândită prin intermediul mitului sunt adevărații vinovați, mai degrabă decât experiența în sine. Cu toate acestea, multe culturi au ritualizat afișarea de cearceafuri însângerate după ce un cuplu căsătorit are relații intime pentru prima dată, pentru a arăta că tânăra a fost virgină. De asemenea, femeia poate sângera după actul sexual dacă vaginul nu a fost lubrifiat suficient sau sexul a fost prea dur.

4. Din cauza controlului ginecologic, himenul se va rupe

A merge la primul examen la ginecolog aduce adesea anxietate, însă ginecologul va examina zona cu grijă. Scopul acestuia e să efectueze un control. Un specialist va ști cum să întrebuințeze speculumul, fără ca să provoace daune.

În cadrul unui test Papanicolau, un examen folosit pentru a detecta celulele precanceroase de la nivelul colului uterin, se folosește un instrument numit speculum pentru a întinde pereții himenului și ai vaginului elastic. Cu toate acestea, mișcarea speculumului este considerată în mod greșit ca fiind echivalentă cu penetrarea sexuală, ceea ce adesea descurajează femeile să facă testul Papanicolau, lăsând potențialele boli să treacă neobservate.

5. Partenerul tău va putea spune dacă ești virgină sau nu

Unii bărbați nu pot găsi clitorisul, iar noi credem că ei pot spune dacă o femeie e sau nu virgină? Ruperea himenului unei fete virgine pentru unii bărbați e un trofeu cu care se laudă.  Dacă un ginecolog cu experiență nu poate spune dacă o femeie a avut relații sexuale examinându-i himenul, atunci cum poate partenerul tău? Pentru mulți, sângerarea e o dovadă a virginității, dar am explicat mai sus motivele de ce femeile sângerează după primul act sexual.

Surse:

1. Ohio State University

2. Health Shots

Distribuie articolul: