Indiferent că până la începutul sezonului rece și al traumelor mai este ceva timp, nu trebuie să ne supunem riscului nici acum. În această perioadă riscăm să ajungem la spital nu doar din cauza unor răceli sau agravarea bolilor cronice, ci și din cauza traumelor. 

Traumele în accidente rutiere

Toamna adesea plouă, iar dimineața drumul este alunecos, în special când încep înghețurile. Ceața limitează vizibilitatea șoferilor. Distanța de frânare poate fi destul de mare, deoarece nu toată lumea și-a schimbat anvelopele. Toate acestea duc la apariția traumatismelor în traficului rutier. Toamna, când traversăm drumul, trebuie să fim foarte atenți. Chiar și mergând de-a lungul trecerii, merită să ne uităm mai atent în jur, deoarece mulți șoferi ignoră pietonii, iar cineva, din motivele descrise mai sus, poate să nu reușească să frâneze.

Alunecările și căderile

Toamna din cauza ploii, iar la sfârșitul sezonului din cauza primei ninsori, drumul devine alunecos, astfel încât riscul de a cădea – crește. Toată lumea cade: cei care merg la muncă, care au ieșit la alergat sau pur și simplu au decis să viziteze un vecin. Riscul de a cădea crește odată cu alegerea greșită a încălțămintei. Dacă iarna toată lumea încearcă să încalțe cizme cu tălpi canelate, atunci toamna mulți subestimează factorii externi. Dimineața, o mulțime de oameni aleargă la serviciu. Dar dimineața este momentul când cel mai bine se poate observa vremea recea și un strat de gheață. În ciuda acestui fapt, mulți continuă să poarte pantofi cu toc înalt sau botine (sau poartă adidași a căror talpă este prea alunecoasă). Dacă, în același timp, o femeie se grăbește și încearcă să meargă repede, riscul de cădere crește.

Fracturile provocate de sport

La sfârșitul toamnei, oamenii încep să se preocupe cu sporturi de iarnă în acele regiuni în care ninge și apare gheață. Schiatul, patinajul și alte activități de divertisment sunt distractive, dar periculoase. Aceste sporturi sunt printre cele mai traumatizante din cauza riscului de apariție a vânătăilor și fracturilor.

Leziunile din cauza alcoolului

În mod ciudat, alcoolul este unul dintre factorii principali care provoacă leziunile de toamnă: acesta e prezent într-o cantitate sau alta în sângele a 30% dintre pacienții internați în secțiile de traumatologie. Alcoolul provoacă o mare varietate de leziuni. Acestea vin ca urmare a căderilor, degerăturilor, accidentelor auto, iar vina este o coordonare slabă. Chiar dacă o persoană a băut „puțin” și nu se simte beată, este incapabilă să mențină pe deplin echilibrul, iar atenția sa nu este atât de bună.

Degerăturile și frisoanele

Cu cât mai mult se apropie sfârșitul toamnei, cu atât mai des apar degerături și frisoane. Mai aproape de iarnă, ponderea lor în numărul total de leziuni ajunge la 15%. Pentru a obține frisoane ale unui membru, de fapt, nu este nevoie de înghețuri – este suficientă o temperatură de +4 grade și mai mică. Acest lucru este facilitat și de umiditatea ridicată a aerului, care este adesea observată toamna. Degeratul trebuie tratat cât mai curând posibil. Membrul trebuie așezat într-un loc cald, dar procesul de încălzire trebuie să fie treptat. În caz de degerături ușoare, puteți freca un braț sau un picior cu lână, puteți bea ceai fierbinte.

Sursă: marieclaire.ru

Distribuie articolul: