Provine dintr-o familie intelectuală în care duminicile erau dedicate lecțiilor de geografie, istorie și literatură. Își amintește cu nostalgie și dragoste de timpurile când tata recita poezia lui George Coșbuc „În seara de Crăciun” și descoperea alături de mama Universul. Valentina Chitoroagă este persoana care, inspirându-se de la părinți, s-a dedicat totalmente „cărții” și-i slujește, deja, 49 de ani.  Ne-a povestit în amănunt cum și-a ales calea către cărți, dar și cărei profesii s-a consacrat. 

Adevărata pasiune pentru carte a obținut-o încă de mic copil: „Prima mea vizită la biblioteca şcolară, fiind în clasa I-a, m-a fascinat, părea un paradis”, susține Valentina Chitoroagă. Încă de pe băncile școlii era convinsă în alegerea profesiei, motivând că anume cartea a determinat-o să opteze pentru Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie.

Atât mama, cât şi tata (cu patru clase la români), mi-au fost cei mai buni profesori, profesori plini de înţelepciune, de dragoste, de compasiune. Şi-au dorit foarte mult să-şi vadă copiii „cu carte” – un cult al familiei. „Învăţaţi, că ţara e plină de inculţi”, un aforism al tatălui, iar mama continua „la o rochie mă voi limita, doar voi să învăţaţi”.

EA afirmă că ambii părinți au jucat un rol educațional major în familie, amintindu-și că anume cuvântul părinților era lege. Munca a fost un alt subiect, la fel de important, în familia Bordeianu (numele de domnișoară), copiii știind că munca îl înnobilează pe om. În această ordine de idei, din anul doi de facultate, Valentina se angajează, pe atunci, la Camera de Stat a Cărții. Pentru îceput în calitate de bibliograf. În timpul activității sale profesionale a reușit să parcurgă toate treptele ierarhice, ajungând la postul de director general.

În anul 1993, Valentina Chitoroagă își lasă amprenta activității sale asupra Camerei de Stat a Cărții, stând la baza procesului de redenumire în Camera Națională a Cărții, titlu actual și în prezent.

În satul de baştină, Hârcești, Ungheni, sat de gospodari, era o tendinţă: părinţii voiau să-şi vadă odraslele neapărat cu studii superioare, şi dacă aveai studii, erai „cu carte”, înseamnă că ai un nume! Eu eram dispusă să-mi fac aşa nume.

Adevărul este că, totuși, a făcut față acestei provocări și a reușit să-și facă un nume. Pe parcursul mai multor ani, fiind expert în biblioteconomie, în calitate de formator național, a ținut cursuri de formare profesională continuă pentru bibliotecari în problemele catalogării și clasificării documentelor.

Vezi și: 1,5 milioane de publicații într-o singură instituție. Fotoreportaj de la Camera Națională a Cărții

Datorită eforturilor depuse, Camera Națională a Cărții s-a aliniat standardelor UNESCO pentru agențiile bibliografice naționale, de asemenea, Republica Moldova este parte a diverselor acorduri internaționale și convenții privind atribuirea de numere ISBN, ISMN și ISSN.

Pentru dedicație și activitate cu rezultate distinse, Valentina Chitoroagă a fost premiată cu Medalia Mihai Eminescu și Diploma Guvernului Republicii Moldova de gradul I.