Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, circa 703.000 de persoane își pierd viața prin suicid. Conform diez.md, experții spun că, la fiecare caz de suicid, apar alte 20 de persoane care vor încerca să moară la fel. Totodată, milioane de oameni trec prin suferințe profunde sau sunt deosebit de marcați de comportamentele suicidare.

De trei ori mai mulți bărbați decât femei mor prin suicid în țările înalt dezvoltate, comparativ cu țările cu venituri medii și mici, unde această rată este mai echilibrată. Suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2021, în Republica Moldova au fost înregistrate 466 de decese prin suicid. Dintre acestea, 381 de cazuri s-au produs în rândul bărbaților, iar 85 printre femei.

Alte grupuri de risc cuprind persoanele aflate în situații de criză, care nu mai pot controla problemele vieții, inclusiv pierderile financiare, despărțirile, bolile sau durerile cronice, persoane care au trecut prin conflicte armate, dezastre naturale, refugiați și migranți, popoare indigene, precum și deținuți.

„Există o legătură bine argumentată între suicid și problemele de sănătate mintală cum ar fi depresia, adicțiile și altele. Respectiv, este crucial rolul serviciilor comunitare de sănătate mintală pentru prevenirea și tratamentul problemelor de sănătate mintală în rândul populației.

Totuși, vom înregistra rezultate favorabile și durabile la acest capitol doar atunci când prevenirea suicidului va deveni o prioritate multi-sectorială, cu implicarea autorităților publice locale și centrale, mass-media și a fiecăruia dintre noi”, declară Victoria Condrat, manageră locală a proiectului moldo-elvețian MENSANA, potrivit diez. 

Semnale de alarmă

Dacă o persoană apropiată trece printr-o situație dificilă, este important să ținem cont de următoarele semnale de alarmă:

  • amenințare de suicid făcută public;
  •  căutarea accesului la mijloace letale de suicid;
  •  persoana povestește că nu mai are speranță sau vreun motiv pentru a trăi;
  •  persoana dă indicații exacte privind repartizarea bunurilor sale;
  •  manifestă mânie sau ostilitate;
  •  persoana se simte ca și cum ar fi prinsă într-o colivie fără scăpare sau o durere „sufletească” insuportabilă;
  • persoana crede că este o povară pentru ceilalți;
  • consumă alcool, droguri sau prezintă comportamente de risc;
  • se izolează față de familie, prieteni, colegi etc.;
  • are tulburări de somn (doarme prea mult sau prea puțin);

Sursa: diez.md

Distribuie articolul: