Grigore Vieru este unul din cei mai remarcabili poeți ai neamului nostru. Creațiile sale se aud probabil în fiecare familie din Moldova, prin poezie sau prin cântece acestea au marcat generații la rând. În satul Pererîta, la locul de baștină al poetului se află Casa-muzeu „Grigore Vieru”. Liliana Busuioc, autoarea vlogului Rădăcina, a ajuns la muzeul marelui poet.

„Vizita la Casa-muzeu este o oportunitate extraordinară de a vedea cuibul care i-a dat aripi, și ar probabil cel mai frumos mod de a aduce un omagiu poetului.

  • Satul Pererîta se află la 244 km de Chișinău în lunca Prutului. Este un loc foarte pitoresc cu o energetică deosebită.
  • Casa Muzeu Grigore Vieru a fost renovată acum câțiva ani. Camerele casei sunt aranjate cu lucruri care au aparținut familiei sale, dar și alte exponate autentice din anii 1930-1940.
  • În interior s-a păstrat zugrăveala pereților și a tavanului făcută încă de mama marelui poet.
  • Casa-muzeu mai conține o anexă cu expoziția creației lui Grigore Vieru: volume de poezii, manuscrise, fotografii, volume de traduceri și critică literară.

Vizita la muzeu te poate teleporta în copilăria poetului, iar din povestirile ghidului îți poți imagina cum mergea poetul la păscut vaca pe malul Prutului, cum o aștepta pe mama acasă, ce făceau serile pe cuptorul din căsuță și cum era viața de după război. Doar acasă la el poți înțelege cum i-a apărut sentimentul profund de patriotism care i-a marcat creația și a produs istorie”, povestește autoarea proiectului Rădăcina.

Distribuie articolul: