Dacă iei în considerație opțiunea terapiei psihologice – fie că este vorba de necesitatea de a restabili o relație, de a te recupera după o traumă, de a te adapta la o nouă fază a vieții sau de a-ți îmbunătăți sănătatea mintală – găsirea terapeutului potrivit este primul obstacol pe calea spre o viață mai echilibrată și mai fericită.

Cercetătorii au descoperit că legătura dintre tine și terapeutul tău poate avea un impact mare asupra creșterii tale personale. De aceea, este important să faci cercetări, să pui întrebări și să fii atent la propriile răspunsuri în căutarea terapeutului potrivit pentru tine. Iată câteva metode încercate și adevărate pentru a găsi un psiholog care să te ajute să îți atingi obiectivele.

1. Întreabă de cineva în care ai încredere

O recomandare de la un prieten, coleg sau medic în care ai încredere este o altă modalitate de a găsi un terapeut care ar putea fi potrivit pentru tine. Deși o recomandare este un punct de start bun, este important să recunoști că este posibil să ai nevoi și obiective diferite cu terapia ta, decât persoana care îți face recomandarea.

Deci, o potrivire bună pentru unul dintre voi ar putea să nu fie la fel de benefică pentru celălalt.

2. Gândește-te la obiectivele tale din timp

Ce vrei să realizezi în terapie? Studiile au descoperit că atunci când tu și terapeutul tău lucrați împreună pentru aceleași obiective, perspectiva ta va fi mai bună.

Dacă crezi că un anumit tip de medicamente te poate ajuta cu simptomele, vei dori să găsiți un psihoterapeut sau un medic care îți poate prescrie medicamente.

Dacă ai auzit că terapia cognitiv-comportamentalăsau hipnoza a fost eficientă pentru alții cu probleme similare, vei dori să cauți un terapeut cu certificări sau pregătire specializată în aceste abordări de tratament.

Dacă dorești să faci parte dintr-o rețea de susținere de oameni care îți înțeleg experiențele, poate dorești să iei în considerare căutarea unui terapeut care este implicat în grupuri de sprijin sau sesiuni de terapie de grup.

Obiectivele tale se pot schimba pe măsură ce lucrezi cu un expert în sănătatea mentală. Este în regulă să discuți cu terapeutul despre schimbarea direcției planului de tratament pe măsură ce nevoile tale evoluează.

3. Acordă o atenție deosebită propriilor răspunsuri și reacții la primele interacțiuni

Indiferent de câte acreditări profesionale are terapeutul tău, propriile sentimente de încredere și confort ar trebui să fie prioritatea ta. Terapia va fi inconfortabilă din când în când? Eventual. La urma urmei, probabil că veți discuta subiecte dificile, personale.

Dar dacă te simți inconfortabil cu terapeutul tău din orice alt motiv, este bine să cauți pe altcineva. Nu ai nevoie de un motiv pentru a schimba terapeutul. Este suficient să nu te simți confortabil.

Iată câteva lucruri de observat în timp ce vorbești cu terapeutul tău:

Te întrerupe terapeutul sau ascultă cu atenție ceea ce spui?
Cum se simte corpul tău în timpul unei ședințe de terapie? Te simți încordat?
Îți respectă terapeutul timpul, fiind prompt la întâlniri?
Terapeutul îți respinge sau anulează preocupările?
Te simți văzut, auzit și respectat în timpul ședinței tale?

Și, desigur, trebuie să iei în calcul aspectul financiar. Doar câteva ședințe nu vor da același rezultat ca o terapie de durată, construită cu atenție și dedicație.

Conform unui articol din 2020, de exemplu, cele mai solicitate servicii prestate de psihologi ar fi ședințele de consiliere pentru copii, pentru adulți (individuale) și ședințele de cuplu. Perioada minimă care se recomandă, pentru ca persoana să observe schimbări în viață și să simtă beneficiile consilierei psihologice, este în medie zece ședințe, cu întâlnirea o dată pe săptămână.

Prețul unei ședințe pentru adult individual variau la moment între 250 lei și 800 lei/oră

Prețul unei ședințe pentru copii – între 250 lei și 400 lei/oră

Prețul unei ședințe pentru cuplu – între 300-800 lei/oră

Evident, sănătatea mentală merită investiția, atât financiară, cât și timpul, efortul dedicat.

Distribuie articolul: