Creșterea copiilor este o activitate complicată și stresantă, punând la grea încercare o căsnicie. Atunci când părinții au idei contradictorii despre cum să abordeze cel mai bine creșterea copiilor și nu fac eforturi pentru a fi pe aceeași lungime de undă, această tensiune crește și apar certurile. Certurile dintre părinți dăunează celor mici. Părinții ar trebui să învețe să nu se certe în fața copiilor, să se respecte și să nu submineze autoritatea unui celuilalt.

Părerile cu privire la modul de educare pot fi diferite. Însă e esențial ca părinții să facă compromisuri pentru binele copilului. Fiecare părinte are propriile idei despre orice, de la disciplină la ruinele de culcare și, de cele mai multe ori, acest lucru îi poate pune în dezacord cu partenerul lor atunci când vine vorba de dezvoltarea unor strategii de creștere a copiilor.

Experții sunt de acord că stilurile diferite de parenting sunt bune. Părinții ar trebui să fie ei înșiși și este în regulă ca, să zicem, unul să fie mai liniștit și celălalt să fie mai sociabil. Problemele apar, însă, atunci când aceste stiluri conflictuale duc la un dezacord cu privire la deciziile care trebuie luate în ceea ce privește disciplina și regulile de bază. Dacă unul dintre parteneri a fost crescut cu o rutină strictă înainte de culcare, iar celălalt a fost crescut cu o abordare mai permisivă a obiceiurilor nocturne, acesta este un conflict nocturn natural. Dacă nu este discutat și rezolvat în particular, vor apărea probleme mari. Oricare ar fi dezacordul, partenerii trebuie să găsească o modalitate de a ajunge pe aceeași pagină. Copiii își vor da seama dacă nu sunt. E o greșeală ca părinții să creadă că cei mici nu conștientizează că aceștia se ceartă. Copiii sunt mai deștepți decât ne dăm seama sau decât credem noi că sunt, iar dezvoltarea și inteligența lor începe de la naștere.

Certurile despre educarea copiilor trebuie să rămână doar între părinți

Într-o familie, certurile sunt inevitabile. Există, de asemenea, momente în care este util pentru copii să își vadă părinții certându-se pe anumite subiecte pentru a le permite să înțeleagă că conflictul este o parte necesară a vieții Dar, când vine vorba de a se certa în mod specific pe teme care îi privesc direct sau indirect pe copii, părinții trebuie să evite acest comportament cu orice preț.

„Cercetările susțin că depresia, anxietatea încălcarea regulilor și agresivitatea pot fi un comportament al unui copil care își experimentează părinții ca fiind în dezacord în mod regulat”, spune psihologul Lori Whatley.  Cearta în fața unui copil poate fi incredibil de dăunătoare pentru psihicul acestuia, deoarece creează un sentiment de instabilitate și nesiguranță. Acest lucru se poate manifesta sub forma vinovăției și a unui sentiment de responsabilitate, ceea ce duce la sentimente de inadecvare pe tot parcursul vieții.

Ceea ce contează cel mai mult atât pentru sănătatea unei relații, cât și pentru copil este prezentarea unui front unitar. În plus, dacă un copil vede că părinții săi nu par uniți, va observa acest lucru și, fie imediat, fie mai târziu, va exploata slăbiciunea în propriul beneficiu.

Faceți compromisuri

Este de prost gust ca unul dintre părinți să presupună că celălalt greșește doar pentru că privește diferit o situație. Acest lucru se extinde nu numai la o ceartă în cauză, ci și la punctele lor de vedere generale atunci când vine vorba de parenting. Folosiți astfel de momente pentru a afla cum a fost crescut un partener, care au fost valorile sale, cum au gestionat părinții săi disciplina. Înțelegerea modului în care gândește un partener  ajută la anticiparea modului în care va reacționa într-o situație de parenting pe care să o discutați înainte sau după. Încearcă să-ți înțelegi partenerul și să fii alături de el, nu contra. Doar astfel puteți ajunge la un compromis. Comunicarea e cheia succesului într-o relație. Ne dorim înțelegere și susținere. Chiar dacă avem viziuni diferite, important e să cedăm și să acceptăm părerea celuilalt. Astfel de părinți sunt un model pentru copilul lor. Doar împreună cu partenerul veți lua cele mai bune decizii privind creșterea armonioasă a copilului. Fiecare va avea aportul lui.

Nu vă subminați partenerul

Evitați cu orice preț să vă comparați între voi în fața copilului. Renunță să spui lucruri rele despre mama sau tata în fața copilului. Nu încerca să pari mai bun decât celălalt. Trebuie să aveți un set de reguli pe care să le respectați. Dacă unul dintre părinți e mai permisiv, copilul va profita din plin.  Nu subminați autoritatea unui altuia în fața copilului. Acest lucru poate fi la fel de distructiv ca și certurile în fața copiilor tăi. Îi permite copilului să știe că uniunea dintre părinți nu este puternică și pregătește terenul nu numai pentru probleme disciplinare ulterioare. Este în regulă să îi spui copilului tău că înțelegi cum se simte (de fapt, această empatie este esențială), dar un părinte trebuie să o urmeze cu o declarație de susținere pentru partenerul său. Ambii trebuie să decideți dacă îi dați voie copilului să meargă la o petrecere sau să-i cumpărați o jucărie. Nu faceți lucruri cu privire la educarea copilului pe la spatele partenerului. Chiar dacă aveți neînțelegeri, vorbiți în patru ochi și luați o decizie pe care o veți comunica împreună copilului.