Treptat, munca ne-a acăpărat viața. Puțini sunt oamenii care, chiar și după ce închid ușa biroului nu se mai gândesc de sarcinile legate de job. Din păcate multe persoane chiar și în concediu fiind nu-și pot lua gândul de la responsabilitățile de la oficiu. Îți propunem mai jos un ghid care o să te ajute să te bucuri de un concediu sau o vacanță fără de stres.

Vara este perioada concediilor. Este cel mai bun prilej pentru reîncărcarea bateriilor, energizare și schimbarea rutinei de zi cu zi. Cu toate acestea, nivelul de stres de la locul de muncă dă bătăi de cap tot mai multor persoane.

Stresul este un fenomen psihosocial complex, care decurge din confruntarea individului cu diferite situații, cerințe sau sarcini care sunt percepute de acesta ca dificile. Sunt diferiți factori care provoacă starea de stres, precum:

  • bolile de natură fizică sau psihică;
  • situația financiară dificilă;
  • problemele din familie precum divorțul, decesul unei persoane din familie, comunicarea tensionată, violența domestică, alcoolismul, etc.;
  • problemele de la locul de muncă: condiții grele de lucru, lipsă de resurse sau de informații în sprijinul muncii, suprasolicitarea, orele suplimentare neplătite, neînțelegerile cu colegii sau cu șefii, schimbarea locului de muncă, etc.;
  • problemele personale: frustrări, angoase, complexe legate de aspectul fizic sau de alegerile în viață, etc.;
  • abuzurile emoționale, sexuale sau fizice.

Ține minte că un angajat stresat nu va da 100% din energie, iar tu îți dorești să fii din ce în ce mai apreciată și să te faci remarcată la locul de muncă. Astfel, îți oferim mici trucuri pe care le poți aplica în concediu, pentru a te deconecta și a te simți bine alături de familie:

Găsește-ți un al doilea tu

Nu lăsa problemele de la birou să îți pună în pericol viața personală. Fii proactivă, responsabilă și încearcă să termini toate sarcinile înainte de a pleca în vacanță. Dacă este cazul, găsește-ți un înlocuitor printre colegii cu care te înțelegi bine, pentru situațiile de maximă necesitate care ar putea să apară cât ești tu plecată.

Dacă ai firma ta, ia legătura cu colegul cel mai de încredere sau cu partenerul tău de afaceri și anunță-l din timp că îți vei lua câteva zile libere. Rezolvă cu prioritate sarcinile care nu pot fi amânate: ștate de plată, pontaje, tichetele de masa sau întâlniri de afaceri urgente. Și pleacă relaxată în concediu.

Instalează-ți bariere

Poate că este greu să te deconectezi în totalitate. Dar, în loc să rămâi lipită de telefon și de laptop și să îți verifici emailul din jumătate în jumătate de oră, mai bine programează-ți 20-30 de minute într-o zi pentru a parcurge emailurile și a fi la zi cu ceea ce se întâmplă la birou.

Dacă ai plecat în concediu într-o perioadă mai dificilă, lasă-ți o fereastră de o jumătate de oră în care colegii te pot suna pentru nelămuriri și întrebări. Nu depăși și nu permite depășirea acestor bariere și nu renunța în totalitate la timpul tău, deoarece, pe termen lung, sănătatea ta fizică și mentală vor avea de suferit.

Scapă de vină

Nu trebuie să te simți vinovată pentru timpul tău liber. Ți l-ai câștigat realmente, așa că bucură-te de el. Angajații care își folosesc zilele de vacanță sunt mai productivi la locul de muncă și mai înclinați spre rezolvarea problemelor decât cei care își refuză acest drept. Pe lângă asta, viața personală nu trebuie neglijată.

Dacă ai familie și copii, trebuie să înveți să echilibrezi atât munca, cât și viața intimă. Și cei dragi se vor simți neglijați, iar sentimentul de vină se va dubla. De aici, apare tensiunea în cuplu, frustrările din partea partenerilor se adâncesc, randamentul scade la birou și, deci, stresul menționat anterior rămâne o constantă negativă în viața ta.

Concediul nu trebuie să fie un factor de stres. Încearcă să îți gestionezi timpul suficient de bine încât să nu pleci niciodată preocupată de la birou. O gestiune responsabilă a stresului și conștientizarea existenței acestuia în viața ta îți pot oferi soluții la problemele dificile cu care te confrunți.

Sursa: Kudika.ro

Distribuie articolul: