Pentru al șaselea an consecutiv Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume. Se spune despre finlandezi că nu sunt sociabili și țin foarte mult la spațiul lor intim. Însă știința ne demonstrează că oamenii din Finlanda trăiesc bine și sunt mulțumiți de viața pe care o au.  Cum să nu fie cea mai fericită țară când Moș Crăciun trăiește acolo?

Psihologul finlandez Frank Martela, într-un articol publicat pe site-ul Make It, a relatat despre 3 motive de ce finlandezii sunt cei mai fericiți.

În calitate de filosof finlandez și cercetător în psihologie care studiază fundamentele fericirii, acesta e adesea întrebat: Ce anume îi face pe oamenii din Finlanda să fie atât de excepțional de mulțumiți de viața lor?

Pentru a menține o calitate ridicată a vieții, iată trei lucruri pe care finlandezii nu le fac niciodată:

  1. Nu se compară cu vecinii

Poporul român se conduce după principiul să moară capra vecinului. Relațiile dintre oameni sunt guvernate de invidie și răutate. Însă în Finlanda, oamenii gândesc altfel. Există un vers celebru al unui poet finlandez: „Kell’ onni on, se onnen kätkeköön.” În traducere aproximativă, înseamnă: „Nu vă comparați și nu vă lăudați cu fericirea voastră”.

Finlandezii iau acest lucru foarte în serios, mai ales când vine vorba de lucruri materiale și de afișarea  bogăției. Psihologul finlandez relatează că : „Odată m-am întâlnit cu unul dintre cei mai bogați oameni din Finlanda. Își împingea copilul în cărucior spre stația de tramvai. Ar fi putut să-și cumpere o mașină scumpă sau să angajeze un șofer, dar a optat pentru transportul în comun”.

Așa arată succesul în Finlanda: la fel ca toți ceilalți.

Sfatul psihologului:

Concentrează-te mai mult pe ceea ce te face fericit și mai puțin pe aspectul de succes. Primul pas spre adevărata fericire este să vă stabiliți propriile standarde, în loc să vă comparați cu alții.

2. Sunt conștienți de beneficiile naturii

Foto: Bucket List

Potrivit unui sondaj din 2021, 87% dintre finlandezi consideră că natura este importantă pentru ei, deoarece le oferă liniște sufletească, energie și relaxare.

În Finlanda, angajații au dreptul la patru săptămâni de vacanță. Mulți dintre ei folosesc acest timp pentru a merge la țară și a a evada în natură. Cu cât mai puține facilități, chiar până la lipsa curentului electric sau a apei  în casă, cu atât mai bine.

Sfatul psihologului:

Petrecerea timpului în natură ne crește vitalitatea, starea de bine și ne oferă un sentiment de dezvoltare personală. Găsește modalități de a beneficia de avantajele naturii, chiar dacă este vorba doar de a cumpăra câteva plante pentru casă.

3. Au încredere în comunitate

Foto: Finnair

Cercetările arată că, cu cât nivelurile de încredere dintr-o țară sunt mai ridicate, cu atât mai fericiți sunt cetățenii ei.

Un experiment „portofel pierdut” din 2022 a testat onestitatea cetățenilor. 192 de portofele au fost aruncate în 16 orașe din întreaga lume. În Helsinki, 11 din 12 portofele au fost returnate proprietarului.

Finlandezii tind să aibă încredere unii în alții și să prețuiască onestitatea. Dacă cineva uită  laptopul într-o bibliotecă sau dacă își pierde telefonul, poate fi destul de sigur că îl va primi înapoi.

De asemenea, copiii iau adesea autobuzul public de la școală și se joacă afară fără supraveghere.

Sfatul psihologului:

Gândește-te cum îți poți ajuta comunitatea. Cum poți crea mai multă încredere? Cum poți sprijini politicile care se bazează pe această încredere? Faptele mici, la fel, contează.

 

Distribuie articolul: