Vă recomandăm 26 de locuri esențiale de văzut în Istanbul, o listă cu cele mai bune locuri de văzut în Istanbul te va ajuta să descoperi orașul celor o mie și una de nopți, fără să ratezi nimic important.

Împărțit în două părți de strâmtoarea Bosfor, una în Asia și cealaltă în Europa, orașul celor șapte dealuri se îndrăgostește de amestecul armonios de culturi și stiluri de viață din Est și Vest, care îl fac un vis devenit realitate pentru toți călătorii care îl vizitează. Pentru a-i cunoaște toate atracțiile turistice și a te bucura de experiențe grozave, precum ascultarea îndemnului la rugăciune sau oferirea unui masaj bun într-o baie turcească, îți recomandăm să investești între 3 și 4 zile, deși este foarte recomandat să ai încă câteva zile pentru a cunoaște câteva dintre minunile Turciei precum Cappadocia, Ephesus sau Pamukkale. Reține că cel mai bun moment pentru a vizita Istanbulul este primăvara și toamna, când vremea este cea mai plăcută și temperaturile nu ajung la 40 de grade de vară.

Pe baza timpului petrecut în acest oraș în timpul călătoriei noastre în Turcia, din care am scris acest ghid de la Istanbul și această postare despre sfaturi pentru a călători în Istanbul, am făcut această listă cu ceea ce credem că sunt cele 26 de locuri esențiale de vizitat în Istanbul. Să începem!

1. Santa Sofia

  1. Intrarea în Santa Sofia, construită între 532 și 537, pe malul de vest al Bosforului și cea mai emblematică clădire din oraș, este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Istanbul. O capodoperă a artei bizantine, impresionează prin cupola enormă și cele 4 minarete care au fost adăugate după transformarea bisericii ortodoxe în Moschee, după cucerirea orașului de către Imperiul Otoman. După ce a fost muzeu câțiva ani, în 2020 a redevenit moschee, așa că în timpul ceremoniilor religioase sunt acoperite toate imaginile, precum mozaicurile și medalioanele uriașe. În ciuda acestei schimbări, merită să intri înăuntru pentru a-i vedea dimensiunile enorme și a te bucura de priveliștile Moscheii Albastre de la etajul doi. O modalitate excelentă de a afla despre istoria Hagia Sophia și Moscheea Albastră este să rezervați acest tur în spaniolă care include o croazieră prin strâmtoarea Bosfor sau să descărcați aplicația Istanbul E-pass care include acest tur ghidat și intrarea în orașul principal.

Santa Sofia, unul dintre locurile de vizitat din Istanbul

Program de vizitare: de marți până duminică de la 9:00 la 17:00 (din 1 octombrie până pe 15 aprilie) și de la 9:00 până la 19:00, în restul zilelor.

Santa Sofia, unul dintre locurile de vizitat din Istanbul

2. Moscheea Albastră, unul dintre locurile de văzut în Istanbul
La câțiva metri de Hagia Sofia, se află Moscheea Albastră, construită de sultanul Ahmed I la începutul secolului al XVII-lea și considerată cel mai important lucru de văzut în Istanbul. Deși din exterior îți va atrage deja atenția datorită celor 6 minarete și a mai multor domuri mici culminând cu unul central mare, până când nu vei intra desculț în interiorul său vei rămâne fără cuvinte când vei vedea cele 21.043 de plăci Iznik și 260 de ferestre decorate cu sticlă de Murano care îți vor lumina priviți, astfel încât să nu ai nevoie de lumina electrică. Moscheea Albastră este deschisă în fiecare zi între 9 și 21, dar este închisă pe timpul rugăciunilor, iar intrarea este gratuită. Pentru a evita aglomerația, poți cumpăra acest bilet care include și vizita ghidată în interiorul Moscheii Albastre și Hagia Sophia sau acest bilet pentru intrare prioritară.

Program de vizitare: în fiecare zi de la 9:00 la 19:00 (închis în timpul orelor de cult).

3. Palatul Topkapi
Palatul Topkapi formează, împreună cu Moscheea Albastră și Hagia Sofia, triunghiul celor mai faimoase trei locuri de vizitat din Istanbul.
Din acest mare complex de 700.000 m2, în care trăiau peste 5.000 de oameni, sultanii otomani și-au condus imperiul din 1465 până în 1853, făcându-l reședința obișnuită și înzestrându-l cu cele mai mari luxuri ale vremii.
Una dintre cele mai bune experiențe din Istanbul este să intri în interiorul palatului pentru a vedea comoara, care găzduiește piese precum diamantul lingura de 88 de carate și pumnalul topkapi (cea mai scumpă armă din lume), precum și accesul în Harem cu mai mult de 400 de camere decorate cu gresie unde sultanul locuia cu soțiile și sutele de sclavi. După priveliște, vă sfătuim să faceți o plimbare pe îndelete prin grădinile sale imense cu vedere la strâmtoarea Bosfor.
Pentru a afla mai multe despre istoria palatului și pentru a nu pierde niciun detaliu, puteți rezerva gratuit acest tur gratuit și dacă nu doriți să faceți niciun tur ghidat puteți alege să cumpărați acest bilet fără cozi în avans.

Program de vizitare: de miercuri până luni de la 9:00 la 17:00 din noiembrie până în martie; restul lunilor se închide la 19:00.

4. Bazilica Cisternă
Dacă cauți să scapi de agitația orașului și să ai un pic de liniște, nu este nimic mai bun decât să cobori la Bazilica Cisternă, construită de împăratul Iustinian cel Mare în anul 532 î.Hr. și încă unul dintre lucrurile esențiale de făcut în Istanbul.
Acest palat scufundat, susținut de 335 de coloane impunătoare, înalte de 9 metri, era folosit pentru alimentarea Palatului Topkapi și a altor clădiri importante, în caz de lipsă de apă sau asediu. Printre curiozitățile sale se remarcă cele două coloane ale sale, care au la bază un cap de Medusa și care servesc drept scenă pentru concertele muzicale, datorită acusticii sale fantastice.
Pentru a afla mai multe despre istoria orașului și a nu pierde nimic important, vă recomandăm să rezervați acest tur ghidat în limba spaniolă care trece prin cele mai esențiale locuri sau acest tur privat, în care alegeți itinerariul.

Program de vizitare: în fiecare zi de la 9 a.m. la 6:30 p.m.

5. Hipodromul Constantinopolului
In apropierea Cisternei Bazilica si a Moscheei Albastre se afla Hipodromul Constantinopolului, de origine romana si cu câteva puncte de interes de luat in considerare.
Construit în anul 200 d.Hr. Ca centru social și de agrement, în acest spațiu mare s-au desfășurat diferite spectacole precum incredibilele curse de care, deși astăzi au rămas doar câteva vestigii, precum Coloana lui Constantin de 32 de metri, realizată în anul 330 pentru a sărbători desemnarea de Constantinopol ca capitală a noului Imperiu Roman.
Alte monumente notabile sunt coloana serpentină care simbolizează victoria orașelor grecești în războaiele medicale și un obelisc egiptean, care este cel mai vechi monument din oraș, cu peste 3500 de ani.


În apropierea acestei piețe se află și micul Arasta Bazar, o piață în aer liber plină de tarabe de artizani, bijuterii, covoare și suveniruri.

6. Marele Bazar
Orice călător care se respectă nu poate părăsi orașul fără să tocmească de parcă nu ar exista mâine pentru un covor, un felinar, o bijuterie, un set de ceai sau o cutie de lemn cu delicii turcești într-unul dintre cele peste 4.000 de magazine din Marele Bazar, unul dintre cele mai emblematice locuri de văzut în Istanbul.
Considerată una dintre cele mai mari și mai vechi din lume, această piață de 80 de străzi este locul perfect pentru a vă testa abilitățile de tocmeală și pentru a ridica o mulțime de suveniruri pentru prieteni și familie.


O modalitate bună de a te scufunda în această piață și în alte puncte de interes din centru, cu ajutorul unui ghid local, este să rezervi gratuit acest tur gratuit al Istanbulului! Considerat unul dintre cele mai bune tururi gratuite din Istanbul.

7. Croaziera pe Bosfor, unul dintre lucrurile de făcut în Istanbul
Una dintre cele mai bune experiențe pe care le poți avea la Istanbul este să te bucuri de o croazieră romantică la apus de soare pe strâmtoarea Bosfor, care separă Europa de Asia. Aceste bărci care pleacă de obicei de la debarcaderul Kabatas, situat în port, vă permit să vă bucurați de priveliști privilegiate de pe ambele maluri ale strâmtorii, unde monumente precum Turnul Fecioarei, Palatul Dolmabahce și Moscheea din Ortaköy.

Printre cele mai apreciate tururi ale călătorilor se numără această croazieră pe Bosfor la apus, aceasta care are loc în timpul zilei sau în această noapte care include cina. Pentru mai multe informații puteți citi această postare despre care este cea mai bună croazieră pe Bosfor.

8. Muzeul de Arheologie din Istanbul
Daca ar fi sa vizitezi un muzeu din Istanbul, ti-am recomanda Muzeul de Arheologie, situat lângă Palatul Topkapi si cu una dintre cele mai importante colecții din lume. Dintre numeroasele piese din Imperiul Otoman și din regate din apropiere, se remarcă cele ale Porții Babiloniene de la Istar, și mai presus de toate, sarcofagele din mormintele regilor din Sidan, considerate cele mai mari descoperiri ale secolului al XIX-lea, care are în Alexandru. Sarcofag al secolului 19. IV și cel al lui Meleager, marile sale comori.

Program de vizitare: de marți până duminică de la 9:00 la 17:00.

9. Parcul Gulhane
După ce ai vizitat Muzeul de Arheologie și Palatul Topkapi, unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Istanbul pentru a te relaxa și a te deconecta de traficul zgomotos al orașului este să faci o plimbare prin Parcul Gülhane.
Acest parc istoric, deschis publicului în 1912, are o zonă de terasă perfectă pentru a savura ceai de mentă în timp ce vă bucurați de vederi fantastice ale coastei asiatice și ale Bosforului.

 

10. Moscheea Suleiman din Istanbul
Moscheea puternicului sultan Suleiman Magnificul, construită între 1520 și 1566, este unul dintre locurile esențiale de văzut în Istanbul.
Acest templu imens, care rivaliza cu Hagia Sofia ca mărime, impresionează printr-un exterior cu o uriașă cupolă centrală de 27 de metri în diametru, înconjurată de altele mai mici și 4 minarete înalte, în timp ce în interior plăcile Iznik strălucesc în lumina care trece prin ferestrele sale mari. și lămpile sale mari, precum și spațiul ocupat de minbar și mihrab, din marmură albă.
La plecare, merită să mergi în grădină pentru a vedea mormântul lui Suleiman Magnificul, al soției sale Roxelana și al lui Sinan, arhitectul care a realizat această capodopera.
O modalitate bună de a afla despre istoria principalelor moschei din

Program de vizitare: zilnic de la 9:30 la 16:30; cu excepția timpului de rugăciune.

11. Bazarul de mirodenii
Intrarea în Bazarul de Mirodenii sau Bazarul Egiptean pentru a răsfoi numeroasele și variatele sale tarabe care vând mirodenii, dulciuri tipice și nuci, este un alt dintre cele mai bune lucruri de făcut în Istanbul. Situată foarte aproape de Podul Galata și în formă de L, această veche piață acoperită este perfectă pentru a vă testa simțurile datorită diversității de culori, mirosuri și arome care sunt concentrate în acest spațiu mic.


Pe lângă cumpărarea de condimente de tot felul și încercarea dulciurilor, înainte de a le cumpăra, este un loc bun pentru a cumpăra ceaiuri din plante și cafea turcească, precum și parfumuri și uleiuri.

12. Podul Galata
Trecerea Podului Galata, situat în Cornul de Aur, care unește partea veche a părții moderne, este un alt lucru esențial de văzut în Istanbul.
Pe lângă faptul că este una dintre icoanele orașului, în partea de sus a acestui pod veți vedea mulți pescari cu undițele lungi care își încearcă norocul, în timp ce la etajul inferior sunt numeroase cafenele și restaurante care servesc pește proaspăt.

13. Moscheea Rustem Pașa
Înainte de a traversa Podul Galata, vă sugerăm să vizitați Moscheea ascunsă Rüstem Pasha, una dintre bijuteriile mai puțin cunoscute de vizitat în Istanbul.
Construit pe arcadele vechii piețe Eminönü, între 1550 și 1561, acest templu otoman se îndrăgostește la prima vedere de mozaicurile sale de țiglă cu motive florale și geometrice care acoperă pereții interiori și coloanele, precum și tapiseriile prețioase care alcătuiesc mocheta.

14. Turnul Galata, unul dintre esențiale de vizitat în Istanbul
Un alt dintre cele mai bune lucruri de făcut în Istanbul este să urcați pe Turnul Galata de 61 de metri pentru a vă bucura de o panoramă fantastică de 360 ​​de grade a acestui oraș incredibil.
Din vârful acestui turn, construit în 1348 de genovezi, veți avea priveliști ale orizontului din care ies în evidență sute de moschei, strâmtoarea Bosfor, Cornul de Aur și Marea Marmara.
Deși la ultimul etaj există un restaurant, vă recomandăm să coborâți și să încercați bucătăria tradițională din Bucătăria Galata sau F&B Culture.

Program de vizitare: zilnic de la 9:00 la 20:00.

15. Istiklal Caddesi
Coborând din Turnul Galata poți începe un traseu prin cea mai nouă parte a orașului, mergând pe strada comercială Istiklal Caddesi până în populara Piață Taksim, un loc preferat pentru sărbători și demonstrații.
Înainte de a ajunge în piață, vă recomandăm să intrați în frumoasa galerie Cicek Pasaji în stil francez, care găzduiește mai multe restaurante, cafenele turcești și magazine de suveniruri, precum și celebrul Teatru Naum.
Pentru a cunoaște acea parte mai modernă și a nu pierde nimic important, vă sfătuim să rezervați acest tur gratuit al cartierului Taksim.

16. Palatul Dolmabahce, un alt dintre locurile de vizitat din Istanbul
La câțiva metri de Piața Taksim, pe partea europeană și pe malul Bosforului, se află Palatul Dolmabahce, unul dintre cele mai moderne palate de văzut în Istanbul.
Construită în secolul al XIX-lea pentru unul dintre ultimii sultani ai Imperiului Otoman, această clădire îmbină armonios stilurile occidentale precum baroc, rococo și neoclasic, combinate cu otomanul mai tradițional. Printre camerele sale împărțite între oficiale și private se remarca impresionanta Sala Tronului si zona Harem.

17. Moscheea Ortakoy
Continuand de-a lungul malurilor Bosforului de la Palatul Dolmabahce veți ajunge la Moscheea Ortakoy, una dintre cele mai fotogenice si frumoase din Istanbul.
Această moschee, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, te cucerește la prima vedere cu fațada din piatră albă, două minarete înalte și o cupolă plină de detalii, în timp ce în interior se creează o atmosferă magică datorită luminii care trece prin vitraliul colorat. ferestre și culoarea roz a cupolei.

18. Carpet Cafe
Un alt dintre cele mai bune lucruri de făcut în Istanbul este să închei o zi pe drum luând un ceai delicios la Café de las Alfombras în timp ce soarele apune.
Pentru a ajunge la acest punct de belvedere, situat pe partea asiatică, în cartierul tradițional Üsküdar, în aproximativ 20 de minute, va trebui să traversați strâmtoarea Bosfor cu un feribotul pe care îl puteți lua din portul Eminönü și care este altul dintre experiențe pe care nu ar trebui sa te poți pierde în oraș.
Dacă ajungeți cu timp, vă sfătuim să vizitați o mică parte a acestui cartier pentru a observa clădirile în stil otoman, piețele de pește și mirodenii, frumoasa moschee Yeni Valide și, mai ales, să aflați despre modul de viață și obiceiurile localnicii pentru o dată. Pe măsură ce se apropie apusul, cumpărați băuturi răcoritoare sau ceai de la un chioșc și așezați-vă pe zona cu mochetă pentru a urmări culorile apusului peste strâmtoarea Bosfor.
După această experiență fantastică te poți întoarce cu un feribotul de noapte care va trece prin fața Turnului Fecioarei și îți va permite să vezi orașul iluminat.

19. Biserica San Salvador de Chora
Biserica San Salvador de Chora, care găzduiește cele mai bine conservate mozaicuri și fresce bizantine din întreg orașul, este un alt dintre cele mai esențiale locuri de vizitat în Istanbul.
Cel mai bun mod de a ajunge la acest templu, departe de centru, este cu taxiul, deși pentru a avea o experiență bună în acest mijloc de transport vă sfătuim să stabiliți prețul în prealabil și să aveți grijă la returnarea schimbului.

20. Cafe Pierre Loti
Una dintre cele mai bune priveliști ale Istanbulului și Cornului de Aur se obține de pe terasa Café Pierre Loti, un loc emblematic situat în cel mai înalt punct al dealului cimitirului Eyüp.
Înainte de a merge pe jos sau de a lua funicularul până în vârful dealului, vă sugerăm să vizitați Moscheea Eyüp Sultan, una dintre cele mai venerate din întreaga țară deoarece găzduiește mormântul lui Eyüp Sultan, liderul Profetului Mahomed. Vă recomandăm să urcați cu telecabina și să mergeți în jos, sau invers, deoarece vă va permite să traversați frecventatul cimitir musulman din Eyüp, unul dintre cele mai sfinte locuri din Istanbul. Odată sus, poți să bei un ceai de mere delicios și să te bucuri de un apus de soare fantastic cu vederi de neegalat. O modalitate bună de a cunoaște această zonă asiatică și idiosincraziile ei este să rezervați acest tur ghidat cu un ghid expert.

21. Cartierul Balat din Istanbul
Cartierul Balat, situat pe partea europeană, în așa-numitul cartier Fatih, și vechiul cartier evreiesc, este unul dintre cele mai la modă cartiere de văzut în Istanbul.
După expulzarea evreilor sefarzi din Peninsula Iberică, între 1492 și 1498, o mare comunitate s-a stabilit în acest cartier sub protecția sultanului otoman Beyazid al II-lea până în 1950, când mulți dintre ei au emigrat în Israel.
Cartierul a intrat în complet paragină până când UNESCO a intervenit, restaurând o mare parte din vechile case din lemn otomane și transformându-l într-un cartier hipster plin de cafenele funky precum Incir Agacı Kahvesi și Ask-i Ruba Kafe, magazine de modă și meșteșuguri, librării și galerii de artă.
O plimbare prin Balat începe prin a merge pe strada Vodina, o arteră comercială mărginită de cafenele fermecătoare, până când ajungeți la Sinagoga Ahrida (cea mai veche din Istanbul), iar apoi continuați pe străzile Merdivenli Ykș și Kiremit Cadesi, renumite pentru casele lor de culori care îți va umple instagramul cu aprecieri.
Pentru a ajunge in Balat puteți merge pe jos aproximativ 40 de minute din zona Sultanahmet, să luați un taxi sau un autobuz din portul Eminonu care va lasă in cartier in aproximativ 20 de minute.

22. Moscheea Sehzadet
Moscheea Sehzade sau Moscheea Prinților, construită de sultanul Suleiman Magnificul în cinstea fiului său mort, Prințul Mehmed, este o altă dintre cele mai frumoase moschei de vizitat în Istanbul. Pe lângă faptul că găzduiește mausoleul lui Mehmed și un tron ​​de lemn al moștenitorului tronului, această moschee din secolul al XVI-lea se remarcă prin cele două minarete înalte de 55 de metri și cupola cu diametrul de 20 de metri.

23. Biserica Sfântul Serghie și Sfântul Bacchus
Un alt dintre cele mai bune lucruri de făcut în Istanbul, când părăsești Moscheea Albastră, este să mergi pe jos în aproximativ 5 minute până la Biserica Sfântul Serghie și Sfântul Bacchus, cunoscută sub numele de Mica Hagia Sofia datorită transformării ei în moschee în timpul Imperiului Otoman. și considerat unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură bizantină.
Construită în secolul al VI-lea și sursă de inspirație pentru Hagia Sofia, această moschee se remarcă prin exteriorul din cărămidă întărită cu blocuri mici de piatră, în timp ce în interior se mai pot vedea inscripțiile în 12 hexametre grecești dedicate împăratului Iustinian, soției sale și Sfântului Serghie, sfântul patron al soldaților din armata romană.

24. Cartierul Çukurcuma
Dacă ai timp liber, lângă Piața Taskim și Istiklal Caddesi, se află Çukurcuma, unul dintre cele mai boeme cartiere de văzut din Istanbul.
Cel mai bun mod de a cunoaște acest cartier este să te pierzi pe străzile lui bătătorite și abrupte care te vor purta prin colțuri pline de farmec și numeroase anticariate, până ajungi la Muzeul Inocenței, construit de celebrul scriitor turc Orhan Pamuk ( Premiul Nobel pentru Literatură) împreună cu romanul său omonim.

25. Spectacol de derviși învolți
Una dintre cele mai tipice experiențe din Turcia, pe care o poți face și la Istanbul, este să asiste la un dans al dervișilor care se învârte, care constă într-o ceremonie religioasă, foarte populară în rândul turiștilor, pentru vârtejurile sale izbitoare.
Această ceremonie, cunoscută sub numele de Sema și care este acompaniată de muzică cântată la instrumente tradiționale, se caracterizează prin dansul dervișilor care se întorc asupra lor, cu brațele întinse, care simbolizează ascensiunea sufletului uman spre perfecțiune, intrând într-o stare aproape hipnotică. Dervișii învolburați provin din Konya, dar există mai multe locuri în Istanbul unde îi puteți vedea, cum ar fi Centrul Cultural Hodjpasha.

26. Baie turcească
După ce ați completat întreaga listă de locuri de văzut în Istanbul, puteți pune cireașa călătoriei relaxându-vă într-o baie turcească.
Cunoscute sub numele de hamam, in aceste complexe corpul si mintea sunt purificate, gratie combinației de căldura uscata, căldura umeda si frig, pentru a termina mai târziu cu un masaj stimulant și exfoliere a pielii, care te va lăsa sa te simți ca nou.
Printre cele mai recomandate de călători este hamamul Aga Hamami, unde vă puteți rezerva o programare din timp de pe această pagină. Alte dintre cele mai faimoase băi sunt Cemberlitas Hamam și Suleymaniye Hamam, care este singura baie mixtă din oraș.