Pentru unii a început deja marea vacanță, însă pentru alții, încep problemele, învățatul și stresul. Astăzi, 2 iunie 2022, potrivit replicamedia.md , Ministerului Educației a anunțat începerea examenelor finale. Astfel, absolvenții programei de gimnaziu din instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale susțin, în incinta a 228 de instituții de învățământ din țară, primul examen național de absolvire din acest an.

Examenul la Limba și literatura română pentru alolingvi, este primul în cadrul sesiunii de examene 2022, organizate în perioada 2-13 iunie. 

La această probă participă 6.024 de elevi. Iată în ce zile vor avea loc și celelalte examene: 

  • Luni, 6 iunie 2022, va avea loc examenul la Matematică, la care vor participa 29.961 de elevi din cadrul celor 1.066 de instituții de învățământ.
  • Joi, 9 iunie 2022, 29.887 de elevi vor susține examenul la limba de instruire. 

La examenul la Limba și literatura română vor participa 23.869 de elevi, iar la examenul la Limba și literatura rusă vor participa 6.018 elevi.

Sesiunea de examene pentru absolvenții de gimnaziu se încheie cu examenul la Istoria românilor și universală din data de 13 iunie 2022, în cadrul căruia vor participa 29.892 de elevi.

Menționăm că în baza rezultatelor obținute la olimpiadele republicane desfășurate în acest an, absolvenții treptei gimnaziale obțin nota „10” din oficiu la disciplina de examen la care sunt premianți ai locurilor I, II sau III. 

Astfel, în cadrul disciplinei de examen Limba și literatura română (alolingvi), de nota „10” din oficiu vor beneficia 7 elevi; în cadrul disciplinei Matematică – 6 elevi; la disciplina Limba și literatura română (limba de instruire) – 5 elevi; la disciplina Limba și literatura rusă (limba de instruire) – 6 elevi; iar la disciplina de examen Istoria românilor și universală – 6 elevi.

Testele de examen vor fi verificate în perioada 3-19 iunie a.c. de către Comisiile Raionale/Municipale de Evaluare. Rezultatele vor fi afișate la data de 20 iunie în fiecare instituție de învățământ, în care s-au desfășurat examenele. 

Elevii pot depune cerere de examinare a contestației la instituția de învățământ, la data de 21 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 25 iunie 2022.

Sursa: replicamedia.md 

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: