Dacă îți plac serialele polițiste și ți se pare că le-ai privit pe toate, atunci noi îți venim în ajutor cu o listă în care vei găsi măcar unul pe care încă nu l-ai privit sau poate ai dori să-l revezi. Descoperă 18 ecranizări care te vor ține în suspans și îți vor crește un pic adrenalina, top selectat de postmodern.ro.

1.Perry Mason (2020) 

perry mason seriale noi

Serial bazat pe poveștile detectivistice ale lui Erle Gardner, care îl au în centru pe investigatorul Perry Mason, în Los Angeles, în anii ’30. Lansat în iunie 2020, merită spus că a avut cea mai mare audiență HBO la lansare dintre toate serialele lor din ultimii 2 ani.

Perry Mason este angajat să clarifice misterul răpirii și uciderii unui copil, cu consecințe nu doar pentru familia acestuia, ci pentru întregul oraș. Dar mai mult decât misterul detectivistic în sine, Perry Mason e o realizare din punctul de vedere al recreării cu minuțiozitate a atmosferei și vieții în America post marea criză economică din 1929. O să vă placă în mod special dacă aveți o slăbiciune pentru perioada de timp respectivă sau pentru serialele istorice.

2. Snowpiercer (2020)

snowpiercer seriale noi

Serial SF post-apocaliptic, Snowpiercer recreează atmosfera și universul din filmul de limbă engleză cu același nume, din 2013, al regizorului coreean Joon-ho Bong, noua senzație de la Hollywood. Dacă ați văzut filmul și v-a plăcut, sunt șanse mari să vă placă și serialul. Noua producție TV nu spune povestea filmului într-un serial, ci doar creează universul apocaliptic din film și îl leagă apoi de un mister detectivistic. La câțiva ani după ce Pământul a devenit o planetă înghețată, supraviețuitorii din toate clasele sociale trăiesc într-un tren care înconjoară la nesfârșit planeta. Pe lângă problema resurselor limitate, cei care conduc trenul se confruntă și cu găsirea unui criminal.

Sezoane noi în 2020

3. The Sinner 

the sinner seriale polițiste

Misterul pe care detectivul Harry îl are de descifrat nu este identificarea criminalului, ci înțelegerea motivației criminalului. În fiecare din cele 3 sezoane din The Sinner, criminalul este persoana la care te-ai aștepta cel mai puțin. Dar atunci, de ce oare a făcut-o? În primul sezon Jessica Biel îl omoară pe un aparent străin, îl al doilea un copil de 11 ani își otrăvește prietenii, iar în a treia explicații de-a dreptul filosofice intră în scenă pentru justificarea unor crime.

Toate cele trei sezoane sunt bune și toate sunt legate între ele prin structura poveștii, dar și prin detectivul Harry, jucat în toate sezoanele de nimeni altul decât Bill Pullman.

4. Fargo

E un serial polițist nu bun, ci foarte bun. Și care, mai rar pentru seriale, își păstrează calitatea de la un sezon la altul. Calitate păstrată și în cel de al patrulea sezon, cel lansat în 2020. La fel ca și alte seriale de succes de tip thriller, și acesta are în prim plan crime care s-au întâmplat în mici comunități din America. Apropo, toate sezoanele sunt inspirate din fapte reale.

fargo seriale drama

5. Brooklyn Nine-Nine 

E un super serial polițist, în care comedia deține 100% din timp. Nu are nici măcar o umbră de dramă în el. Totul se întâmplă într-o secție de poliție din Brooklyn. Fiecare polițist are o personalitate foarte specială, un mod de a vorbi și a pune problema, care mai de care mai haios. Singurul „serios” e șeful secției, care trebuie să strunească gașca de „nebuni”. Are deja 9 sezoane, bucurându-se de succes din 2013. Brooklyn Nine-Nine are la activ 2 premii Globuri de Aur, printre care pentru cel mai bun serial de comedie. Îl poți vedea pe Netflix.

6. Străinul / Stranger

A fost inclus de celebra revistă The New York Times în lista celor mai bune seriale din 2017. E impresionant ca din atâtea producții mondiale unul sau chiar mai multe seriale coreene să fie incluse în topul Times.

Un procuror fără prea multe subtilități emoționale ajunge să facă echipă cu o femeie detectiv pentru a desluși o serie de crime și a scoate la iveală corupția care căpușează instituțiile statului. Dacă nu s-ar vorbi în coreeană și dacă nu ar fi atât de localizat ca principii și valori morale în societatea coreeană, ai putea crede cu ușurință că e un serial american reușit.

7. The Capture (2019)

Un serial BBC din 2020, The Capture, în care povestea se învârte în jurul CCTV-ului din Londra, rețeaua de camere de luat vederi londoneză. Așa cum știți, Londra e împânzită de camere de luat vederi. Un ofițer de la centrul de control CCTV vede în direct ceva ce pare o crimă. Urmează o anchetă complicată, în care imaginile surprinse de camere de luat vederi din Londra joacă unul dintre cele mai importante roluri. Dar nu neapărat pentru a clarifica situația, ci mai degrabă pentru a o complica.

8. Mindhunter (2017, 2019)

mindhunter

Serialul urmărește cum mai mulți agenți FBI încep să pună cap la cap la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80 piese din puzzle-ul psihologiei criminalilor în serie și să o transforme într-un materie în sine criminalistică.

O producție foarte bună Netflix, te va captiva prin poveste, vizualuri și prin atenția cu care-și construiește personajele. Și nu doar cu primul sezon, ci ambele. Primul a apărut în 2017 și al doilea în 2019, ambele fiind lăudate de critică. A doua serie, din 2019, a fost chiar mai apreciată de critici decât prima.

9. De necrezut / Unbelievable (2019)

E un serial Netflix, apărut în 2019, despre o serie de violuri investigate de două femei detectiv. În general serialele polițiste au ca personaje principale polițiști bărbați dintr-o bucată. Unbelievable e un serial în care o tipă pițigăiată, cu doi copii mici acasă, dă de cap unui caz complicat. Are ca partener o polițistă mai bărbătoasă decât mulți polițisti (jucată de Toni Collette). Dacă mai ai nevoie de argumente în plus, trebuie să știi că este bazat pe o întâmplare adevărată. Mai mult, deși netul și programele TV abundă de filme și seriale polițiste, vei găsi o abordare proaspătă în Unbelievable. Și proceduri polițiste pe care nu le vezi prea des în astfel de filme.

10. Sub acoperire / The Sleepers (2019)

the sleepers seriale hbo bune

Unul dintre cele mai bune seriale HBO, dar în mare parte necunoscut de public, din cauza faptului că este cehesc și nu a avut parte de promovarea meritată…

Un serial cu un mister minuțios construit, în care trebuie să-ți dai seama cine minte și cine spune adevărul. Este un serial din lumea spionilor realizat de HBO în Cehia, iar povestea e incredibil de bine scrisă, cu foarte multe planuri și răsturnări de situație.

Acțiunea se petrece la finalul anilor ’80 când începuseră să cadă regimurile comuniste din Europa de Est. Și se pregăteau deja să intre în scene actorii care trebuiau să tragă sforile în politică după căderea comunismului. Și acest serial pare o reverență la True Detective. Așa că dacă ți-a plăcut True Detective, trebuie să încerci și Sub acoperire. Suspansul e de nota 10.

11. Criminal (2019)

Este un serial Netflix lansat în toamna lui 2019. Are 12 episoade, dar e interesant că fiecare 3 episoade sunt produse în altă limbă. Trei sunt filmate și produse în Marea Britanie, 3 în Spania, 3 în Franța și alte 3 în Germania. Dacă Netflix își permite un astfel de experiment, de ce nu? Toate se joacă cu genul filmului polițist încercând o abordare nouă. Aflarea adevărului despre suspect strict prin tehnica interogatoriului. Practic fiecare poveste se întâmplă doar în secția de poliție. Și în general polițiștii au un timp foarte limitat pentru a descurca ițele cazului.

12. Collateral (2018)

Foto: Netflix

La fel ca și Unbelievable, Collateral are în prim plan o polițistă, nu un polițist. Tipa investighează o crimă folosindu-se mai mult de intuiție decât de mușchi. Și face o treabă foarte bună. La fel ca și serialul, care reușește să-ți capteze atenția și să te țină prins până la final.  La fel ca și Bodyguard, a fost produs pentru BBC în 2018. Personajul principal este interpretat excepțional de foarte apreciata actriță Carrey Mulligan.

13. Bodyguard (2018)

Un serial britanic produs pentru BBC dar preluat și de Netflix. Bodyguard este foarte antrenant, te va ține în priză până la final, ceea ce face din el un thriller reușit. Personajul principal este un fost soldat britanic acum polițist special, detașat ca bodyguard pentru un ministru din cabinetul britanic. A fost lansat în 2018.

14. Sharp Objects (2018)

sharp-objects-miniseriale drama

E o mini-serie HBO de mister și thriller psihologic, în care rolul „detectivului” îl joacă o jurnalistă. E un serial din 2018 extrem de bine realizat. Vrea să fie un fel de True Detective dar în care personajele principale sunt femei.

Într-o zonă săracă din State, o jurnalistă se întoarce acasă pentru a scrie un reportaj despre dispariția unor fete. Minuțiozitatea cu care camera acumulează imagini vechi și noi din viața jurnalistei și a orășelului în care se întâmplă acțiunea este cu adevărat remarcabilă. Aproape îți dă senzația că ai fost teleportat acolo. Dacă îți plac thrillerele psihologice, ți-l recomandăm. Jurnalista e interpretată impecabil de Amy Adams. E unul dintre cele mai bune seriale HBO din ultimii ani.

15. River

BBC are scenariști extraordinari, lucru dovedit de multe seriale produse de ei. River nu face excepție. Deși e o mini-serie polițistă puțin mai veche (2015), merită cu vârf și îndesat să fie văzută. Poate nu e chiar True Detective, adică serialul polițist cel mai discutat din ultimii ani. Dar e cu siguranță o privire nouă asupra genului polițist, cu un accent mare pus pe componenta psihologică. Unde mai pui că rolurile principale sunt interpretate minunat de doi super actori: Stellan Skarsgard și Nicola Walker. E musai de trecut pe lista ta de seriale polițiste de urmărit.

16. Broadchurch

Broadchurch este și el un serial britanic non-Netflix, dar pe care-l poți vedea pe Netflix. A fost filmat în trei sezoane, ultimul fiind difuzat în 2017. Prima serie în principal urmărește modul cum suspiciunea reciprocă și atenția media schimbă o comunitate mică după dispariția unui copil. Modul cum sunt construite personajele, regia și talentul cu care sunt filmate scenele au fost multi-premiate. Dacă ai stomac pentru un serial destul de apăsător, dar foarte bun, atunci Broadchurch este pentru tine.

17. True Detective – sezon nou în 2019

Dacă nu l-ai văzut încă, e musai. True Detective este noul standard în materie de seriale polițiste de tip thriller. Este ceea ce se numește o antologie. Adică fiecare dintre cele 3 serii (prima din 2014 și ultima din 2019), urmărește o poveste diferită, dar toate au ca fir comun investigarea unor crime. Primul sezon, cel din 2014, a devenit un subiect de discuție între prieteni, colegi de serviciu, membri de familie – oriunde în lume te-ai fi aflat.

Nebunia cu serialul în care juca Matthew Mcconaughey a fost atât de mare încât au apărut apoi numeroase seriale care încearcă să îl copieze. Dar niciunul nu a reușit până acum să se apropie de nivelul din prima serie True Detective, nici măcar sezoanele care au urmat. Și seriile 2 și 3 sunt bune, dar nu la fel ca primul sezon. E o producție HBO.

18. Sherlock

filme polițiste de neratat.  Pentru că este printre serialele detectivistice cele mai premiate și iubite din ultimii ani. E un serial deștept. Misterul e construit cu grijă pentru detaliu și te ține în suspans până la final. Unde mai pui că actorii din rolurile principale sunt Benedict Cumberbatch – Sherlock și Martin Freeman – Dr Watson. Dr. Watson este prietenul super inteligentului dar lipsitului de empatie, Sherlock.

Sursa: postmodern.ro

Distribuie articolul: