În perioada 08 – 14 martie curent, la Departamentul Dispecerizare a IMSP CNAMUP au fost înregistrate peste 17 mii de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În topul solicitărilor deservite continuă să predomine cele cauzate de urgențele respiratorii, informează Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), informează AGORA.md.

La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 6.315 pacienți, dintre care 5.603 maturi și 712 copii.

În topul solicitărilor deservite continuă să predomine cele cauzate de urgențele respiratorii – 6.097 solicitări, urmate de urgențele cardiovasculare – 2.864 solicitări, inclusiv 44 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 1.832 solicitări și 219 accidente vasculare cerebrale.

În această perioadă a fost înregistrat un număr de 34 de accidente rutiere, în urma cărora 41 de persoane au fost traumate și au primit asistență medicală de urgență din partea echipelor AMU. Ulterior 33 pacienți au fost transportați în cadrul Unităţilor de Primire Urgente ale instituțiilor medicale spitalicești..

Totodată, săptămâna trecută la Serviciul de Urgență au parvenit 41 apeluri pe motivul urgențelor toxice de diferite geneze. Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la opt persoane care s-au intoxicat cu monoxid sau bioxid de carbon, la nouă persoane care au suferit intoxicații cu alcool și la 14 persoane care s-au intoxicat cu medicamente.

Sursa: Facebook / CNAMUP