Se spune că devenim mai deștepți cu anii, eu cred că devenim mai deștepți și cu anii, și cu oamenii, pe care-i lăsăm în urmă: cu ani în care am învățat câte ceva și cu oameni care au trecut prin viața noastră și au reușit să o marcheze, să lase fie urme de papuci murdari, fie urme de suflet cald.

Eu nu mai sunt cea care eram cu 3 ani în urmă, când acceptam puțin și nu neapărat după merite.

Nu mai sunt cea care eram cu 2 ani în urmă, cea care se considera nedemnă de a primi cei mai frumos și ce-i mai bun.

Și, chiar, nu mai sunt cea de săptămâna trecută, cea care accepta jumătăți de măsură.

Da, este vorba de lecții de viață și continuă evoluție. Așa rup eu rutina: sunt într-o continuă schimbare și ce nu puteam înțelege sau accepta ieri, azi deja îmi pare aproape comun…

De aceea pot să spun tare și răspicat: au fost oameni pe care i-am abandonat pentru că n -au știut să țină pasul. Sunt puțini în lista acesta, și am renunțat foarte greu la ei, dar există. Or, suntem în era vitezei incredibile, dar în care persistă, totuși, puternice accente darwiniste: locul celor neadaptați este luat de alții, mai buni.

Dar articolul meu nu e despre asta. Articolul meu este despre cum să fii în pas cu toate, să le reușești și să le știi pe toate, să fii tu cel adaptat. Este vorba despre 15 pași intuitivi și ușori care îți vor crește calitatea vieții, și te vor face mai fericit.

 1. Crede în tine – Există oameni de la care miroase a încredere în sine. Și când zic de
  încredere în sine, am în vedere armonie și împăcare cu universul, și nu fală cu mașini sau bani. De obicei, oamenii ăștia entuziaști ard ca un boț de energie și lumină, și simți că-s atât de puternici încât nu ți-ar fi frică să mergi cu ei până la capătul lumii, și apoi – înapoi.
 2. Cultivă tot ce ai în tine – absolut tot: de la faptul că-ți pare că poți cânta acel refren
  mai bine decât colegul/prietenul până la  statură, dar și creier, și viziuni. Poate că vrei să te apuci de meditație, de călătorit, sau, vrei să poți găti? Cultivă tot ce poți, dar nu uita să stabilești priorități.
 3. Fii pozitiv și zâmbește – Oare există ceva mai frumos decât un om care zâmbește? Poate doar omul care te aprobă cu un zâmbet cald și cu o mișcare domoală a capului de sus în jos. Oricine are nevoie de cineva pozitiv și sufletist alături, fă viața celorlalți mai frumoasă!
 4. Nu critica de flori de cuc – Nu critica pentru că vrei, mai mult decât atât, nu ține
  neapărat să-i critici pe ceilalți. Da, cu toții susținem că ne place adevărul în față, dar contează cum zici acel adevăr, dacă o faci sarcastic și cu aere de superioritate, s-ar putea să atragi ura și, nicidecum, recunoștința celor din jur pentru că ai fost sincer.
 5. Mai pune mâna pe o carte – Că, mai știi, cum reușește să te învețe ceva? Pasiunea
  mea pentru cărți este nemuritoare, ori oi fi eu om însetat de adevăr, dar, hai, află-l și tu, îl merităm. Nu uita că aici vorbesc de cărți bune: alege-le pe cele mai minunate și devorează-le.
 6. Fii nebun – Alt tip de oameni pe care îi ador sunt nebunii. Fă și zi chestii nebunatice. Cineva te va iubi pentru asta, poate nu tocmai mama ta, care-și va face griji de fiece dată când sari cu parașuta sau dansezi în ploaie sau… o serie de alte chestii nostime și adevărate, care să te facă să simți că trăiești clipa.
 7. Încearcă să înțelegi câte ceva despre viață în fiecare zi – Nu zic să înveți neapărat ceva nou în fiece zi, pentru că asta te leagă și te impune să sacrifici timp sau să-ți inventezi timp, ori să rămâi frustrat în zilele în care ești foarte ocupat. Zic măcar să gândești ceva mai profund, să asculți gânduri străine, mai ales să asculți copii sau bătrâni – să iei ceva pentru sufletul tău.
 8. Nu fi fricos. Like never! – Nu vreau să scriu un text moralist despre ce înseamnă, de fapt, frica, pentru că o știm cu toții. Nu e de bine și nu ne face bine. Pentru că ne face să pierdem oameni și momente cheie, șanse, sentimente importante.
 9. Crede în succes – Fii încrezător că vei reuși orice s-ar întâmpla și pe oriunde nu te-ar
  purta viața. Succesul ține doar de atitudine și de felul în care vezi tu lumea și, mai ales, de cum vezi propria viață. Și nu crede doar în succesul tău. Recunoaște succesele și talentele celor din jur și laudă-i când merită.
 10. Adresează-ți întrebări – Or, eu una cred orbește în introspecție. Autoeducă-te. E o formă de educație minunată, care te ridică deasupra celorlalți. Să te mai întrebi din când în când dacă faci lucrurile bine, dacă ești acolo unde trebuie și care este menirea ta – toate astea ar putea să-ți stimuleze creierul să gândească mai mult și mai bine.
 11. Învață să gestionezi eșecul. Învață să ai eșecuri și s-o mai dai periodic în bară – Hai să mai recunoaștem din când în când dacă greșim, s-o facem galant și respectuos. Eșecurile înfruntate sunt palme bune, dar și lecții de neprețuit pentru fiecare dintre noi. Or, o viață  fără greutăți este o viață goală.
 12. Creează-ți relații frumoase – Vorbește cu cât mai mulți oameni și ascultă sfaturile care merită să fie ascultate. Înhăitează-te cu oameni deștepți și buni. Cu ei ai zilnic ceva de dezbătut și de învățat. Are să te coste ceva sânge și poate chiar lacrimi uneori, pentru că gândiți diferit, dar, totodată o să înveți să fii tolerant și rațional.
 13. Joacă-te – Da, ai citit bine, ți-am sugerat să te joci. Permite-ți să te joci, dar ai grija ca jocurile tale să fie inofensive, să nu rănească pe cei de alături și să nu inducă oamenii în eroare. Joacă-te ca să le faci viața interesantă, nicidecum tristă.
 14. Uită de prejudecăți – Părerea mea este că nimic mai oripilant și enervant ca prejudecățile nu există. Fără idei preconcepute despre lume și oameni, te rog. Dă-le celor din jur șansa să-ți arate ce pot și nu pretinde că le știi tu unul pe toate.
 15. Alege să fii fericit – Fericirea este o alegere conștientă, simplă de luat, poate că nu întotdeauna simplă de implementat, dar cu siguranță una corectă. Or, se zice că doar 10% din viață este alcătuită din ceea ce se întâmplă și 90% – din cum vezi tu lucrurile. Eu am ochelari roz. Tu ce culoare alegi? Nu susțin că ți-am dat rețeta magică, care o să te facă cel mai bun om din lume, dar susțin că acești 15 pași au reușit să-mi schimbe mie, în mare parte, viața, deci ar putea să fie utile pentru tine și pentru suflețelul tău frumos.

Distribuie articolul: