14 licee din capitală vor beneficia în curând de lucrări de reabilitare și renovare. În acest sens, municipalitatea a semnat marți, 16 martie, două contracte cu antreprenorii care urmează să reabiliteze instituțiile educaționale. Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de euro, menționează AGORA.md.

La licitația pentru obținerea contractelor au participat companii din mai multe țări, iar învingătoare s-au dovedit a fi ofertele participanților autohtoni – compania Eurostil Construct SRL și Consorțiului condus de compania Techno Test SRL.

Lucrările se vor desfășura pe parcursul a 12 luni, care vor urma după o perioadă de mobilizare de circa două luni. Activitățile prevăd izolarea exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru producerea apei calde; sisteme de contorizare inteligentă etc.

Instituțiile de învățământ beneficiare pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică din cadrul proiectului sunt: Colegiul sportiv „Gloria”, Liceul teoretic „George Meniuc”, Liceul teoretic „Petru Rareș”, Gimnaziul-internat nr. 3, Liceul teoretic „Nicolai Gogol”, Liceul teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul teoretic cu profil de arte „Nicolae Sulac”, Liceul teoretic „Vasile Alecsandri”, Colegiul de artă „Elena Alistar”, Liceul teoretic „B.P.Haşdeu”, Liceul teoretic „V. Lupu”, Liceul teoretic „Principesa Natalia Dadiani bloc 1”, Liceul teoretic „Principesa Natalia Dadiani bloc 2”, Liceul teoretic „Vasile Vasilache”.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de euro și este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mln. grant).

Contractele vor fi finanţate din împrumuturi BERD/BEI, cu o componentă de grant E5P și au fost deschise spre atribuire companiilor din orice țară. Procedura de selectare a fost supusă politicilor și regulilor de achiziții ale BERD.

Instituțiile publice au fost selectate din peste 300 de obiective care generează pierderi la bugetul municipal, prin utilizarea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și plata facturilor de întreținere.

E de menționat că, activități similare sunt desfășurate în cadrul contractului semnat în octombrie 2020, care prevede implementarea măsurilor de eficiență energetică la șase grădinițe din municipiu (nr.127, 225, 112, 34, 146 și 167). Totodată la etapa de pregătire se află licitația pentru reabilitarea energetică la trei spitale: IMSP „V. Ignatenco”, IMSP SCM „Sfânta Treime” și IMSP SCM Nr.1. Toate obiectele menționate fac parte din prima tranșă a Proiectului.

Sursa: AGORA.md

Foto: Facebook / Liceul Teoretic Vasile Alecsandri

Distribuie articolul: