Mâncarea are o influență vitală a sănătății pielii. Dacă o persoană mănâncă o dietă sănătoasă, echilibrată, pielea sa poate fi mai capabilă să-și îndeplinească funcțiile de protecție. Consumul anumitor alimente poate ajuta chiar la protejarea și hidratarea pielii.

Cu toate acestea, anumite alte alimente pot preveni sau împiedica unele dintre abilitățile de protecție ale pielii, ceea ce duce la agravarea pielii uscate. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre modul în care dieta îți poate afecta pielea. Acest articol indică, de asemenea, 14 alimente care pot ajuta la combaterea pielii uscate, precum și unele alimente de evitat.

Pielea este un organ vital pentru a proteja restul corpului de amenințările externe, cum ar fi bacteriile, oxidanții și lumina UV. Funcția de protecție a pielii este importantă pentru a preveni pierderea excesivă de apă și pentru a opri substanțele chimice dăunătoare și alergenii să afecteze organismul. De asemenea, ajută la menținerea temperaturii corpului.

Nutrienții sunt esențiali pentru a ajuta pielea să ofere această barieră protectoare. Dacă o persoană mănâncă o dietă sănătoasă, echilibrată, care oferă nutrienții de care are nevoie, ea poate ajuta la susținerea pielii în funcțiile sale protectoare. În mod similar, dacă o persoană nu are o dietă sănătoasă, aceasta poate schimba funcția pielii, ducând la plângeri precum pielea uscată.

Pielea uscată poate fi un simptom al anumitor deficiențe de nutrienți, inclusiv:

  • vitamina A
  • vitamina C
  • vitamina D
  • vitamina E
  • zinc
  • seleniu

Asigurarea faptului că aceste vitamine și minerale fac parte din dietă poate ajuta la menținerea pielii sănătoase. Consumul de omega-3, antioxidanți ai ceaiului verde și turmeric poate ajuta, de asemenea, la prevenirea uscăciunii pielii.

1. Ficat de vită

Ficatul de vită este o sursă bună de vitamina A. Acest lucru se datorează faptului că animalele stochează vitamina A în ficat.

Potrivit National Institutes of Health, o porție de 85 grame de ficat de vită prăjit conține 6.582 micrograme (mcg) sursă de încredere de vitamina A. O porție de această dimensiune oferă până la 731% din valoarea zilnică de vitamina A.

Este important de reținut că limita superioară zilnică pentru vitamina A este de 3.000 mcg. Oamenii ar trebui să rămână în această limită, deoarece consumul în exces de vitamina A poate duce la toxicitate.

Vitamina A este un nutrient esențial pentru combaterea pielii uscate, deoarece conține retinoizi și carotenoizi. Aceste proprietăți activează anumite căi din organism care afectează direct pielea.

Vitamina A poate ajuta la repararea pielii deteriorate de UV și la reducerea simptomelor psoriazisului.

2. Cartofi dulci

O altă sursă bună de vitamina A o reprezintă cartofii dulci. Fiecare cartof dulce copt cu piele conține 1.403 mcg, sursă de încredere de vitamina A. O porție de această dimensiune conține 156% din doza zilnică recomandată.

Din nou, merită subliniat că limita superioară pentru consumul de vitamina A este de 3.000 mcg pe zi. Consumul mai mult decât atât poate fi dăunător.

Experții spun că vitamina A are mai multe alte utilizări în afară de combaterea pielii uscate. De exemplu, poate ajuta la protejarea împotriva unei cantități scăzute de fier în sânge și poate crește capacitatea de supraviețuire a mai multor afecțiuni de sănătate, cum ar fi rujeola.

3. Ardei roșu dulce

Ardeiul roșu dulce este o sursă bună de vitamina C. O jumătate de cană de ardei roșu dulce crud conține 95 miligrame (mg) de vitamina C. Aceasta echivalează cu 106% din doza zilnică.

Vitamina C este utilă în combaterea pielii uscate, deoarece crește semnificativ hidratarea pielii.

În plus, această vitamină protejează pielea împotriva razelor UV dăunătoare. De asemenea, crește colagenul din piele, reducând afecțiunile pielii legate de vârstă, cum ar fi ridurile, pigmentarea și pielea mai dură.

ardei - alimente pentru cresterea parului

4. Kiwi

Kiwi este o altă sursă bună de vitamina C. Un kiwi mediu conține 64 mg de vitamina C, care reprezintă 71% din doza zilnică recomandată.

Lipsa vitaminei C poate afecta negativ pielea, ducând la dureri articulare, o scădere a vindecării rănilor și deficiență de fier.

Vitamina C are alte beneficii pentru sănătate în afară de hidratarea pielii și funcțiile de protecție, conform NIH. De exemplu, consumul de vitamina C poate reduce riscul de a dezvolta cataracte și poate reduce severitatea simptomelor răcelii.

5. Ulei de ficat de cod

Uleiul de ficat de cod este o sursă bună de vitamina D. O lingură conține 34 mcg de vitamina D, ceea ce echivalează cu 170% din DV.

Există diferite tipuri de vitamina D, inclusiv vitamina D3 și vitamina D2. Vitamina D3 poate inhiba keratinocitele, care cauzează afecțiuni ale pielii uscate, cum ar fi psoriazisul.

Această vitamină poate reduce, de asemenea, inflamația, promova vindecarea rănilor și poate ajuta la combaterea efectelor razelor UV.

6. Lapte de soia, migdale și ovăz

Laptele de soia, migdale și ovăz îmbogățit cu vitamina D sunt surse bune de acest nutrient. Potrivit NIH, 1 porție conține 2,5–3,6 mcg, care furnizează până la 13–18% din doza zilnică.

Experții adaugă că unul dintre efectele benefice ale vitaminei D este antiinflamația. Acest lucru poate ajuta pielea să își păstreze umiditatea și hidratarea.

7. Semințe de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui sunt surse bune de vitamina E. O uncie de semințe de floarea soarelui prăjite uscat conține 7,4 mg, ceea ce echivalează cu 49% din doza zilnică.

Vitamina E este un antioxidant și poate ajuta la combaterea efectelor adverse ale daunelor UV, cum ar fi pielea uscată și pigmentarea. Combinarea unei surse de vitamina E și a unei surse de vitamina C poate ajuta la reducerea inflamației și înroșirea pielii.

8. Stridii

Stridiile sunt bogate în zinc. 85 gramede stridii prăjite și prăjite conțin 74 mg de zinc, ceea ce echivalează cu 673% din doza zilnică.

Zincul este un nutrient care este esențial în protejarea pielii împotriva daunelor UV. Limitează cantitatea de radiații care pătrunde în piele și poate ajuta la prevenirea uscarii pielii. Combinare unei surse de zinc și a unei surse de vitamina C poate ajuta la combaterea acneei, deoarece ambele au efecte antibacteriene.

9. Fasolea

Fasolea este, de asemenea, sursă bune de zinc. O jumătate de cană de conserve de fasole simplă sau vegetariană conține 2,9 mg de zinc, ceea ce echivalează cu 26% din doza zilnică.

Zincul are mai multe beneficii pentru sănătate în afară de hidratarea și hidratarea pielii, conform NIH. De exemplu, poate stimula sistemul imunitar, poate crește vindecarea rănilor și poate ajuta la tratarea diareei.

10. Ton galben

Tonul galben este o sursă bună de seleniu. 85 grame de ton cu înotătoare galbenă fiert conțin 92 mcg de seleniu, ceea ce echivalează cu 167% din doza zilnică.

Seleniul protejează pielea de razele UV dăunătoare prin creșterea activității enzimelor din piele.

Seleniul este, de asemenea, util în tratarea simptomelor psoriazisului prin creșterea nivelurilor de glutation peroxidază la cei care au această afecțiune.

12. Avocado

Avocado este o sursă bună de omega-3.

O dietă săracă în omega-3 poate contribui la piele uscată, solzoasă și dermatită.

Un studiu din 2015 la rozătoare a descoperit că consumul de suplimente de omega-3 pe o perioadă de 60 de zile a redus mâncărimea și a îmbunătățit hidratarea pielii.

avocado - alimente pentru cresterea parului

13. Ceai verde

Ceaiul verde poate ajuta, de asemenea, la foto-îmbătrânire, care poate duce la hiperpigmentare, uscăciune a pielii și alte semne de deteriorare a UV.

Ceaiul verde poate crește conținutul de fibre de colagen și elastină din piele și poate reduce stresul oxidativ. Acest lucru poate duce la o piele mai fină și mai hidratată.

14. Turmeric

Turmericul este un alt aliment care poate ajuta la combaterea pielii uscate. Curcumina, un compus din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii.

Alimente de evitat

Anumite alimente, băuturi și alte substanțe pot contribui la uscarea pielii. Un studiu din 2020 a descoperit că o dietă bogată în grăsimi poate provoca inflamații ale pielii, care pot interfera cu funcțiile de protecție ale pielii. În plus, consumul de alimente cu zahăr sau produse de copt poate provoca inflamații și poate modifica grosimea pielii.

Consumul de alcool poate provoca, de asemenea, piele uscată și poate afecta negativ capacitatea pielii de a oferi o barieră pentru elementele exterioare.

În plus, tutunul de fumat poate modifica grosimea pielii, poate provoca pielea uscată și poate modifica pigmentarea.

Distribuie articolul: