Teorii de ce unii urăsc sărbătorile și practici care ajută să privești din alt unghi evenimentele festive. Explorează diferitele motive pentru care unora nu le plac sărbătorile.

Străzi împodobite ale orașului, fețe vesele ale oamenilor, ținute, costume, bannere luminoase, cozi în centrele comerciale – pentru unii, aceasta este o tulburare plăcută și o anticipare a sărbătorii, în timp ce pentru alții – stres și iritare. Nu toți suntem capabili să ne bucurăm conform calendarului, iar acest lucru, de fapt, nu este întotdeauna necesar. De aceea, nu tuturor le plac sărbătorile. În orice echipă sau familie, există cineva care nu își sărbătorește propria zi de naștere, de exemplu. Și se pare că există motive pentru acest lucru care vor fi util de știut. Mai jos am explicat de ce unii oameni urăsc sărbătorile și dacă este posibil să le iubească, până la urmă.

Motivele principale

Motivul 1. Sărbătorea este asociată cu un eveniment negativ. Probabil, una dintre cele mai comune opțiuni. Eveniment psihotraumatic sau neplăcut care a avut loc într-o zi festivă. Sărbătoarea în sine nu este de vină, pur și simplu s-a format o legătură asociativă stabilă, în urma căreia următoarea întâlnire provoacă orice, dar nicidecum bucurie și distracție.

Motivul 2. Singurătatea. Sărbătoarea înseamnă o întâlnire cu rudele, prietenii, cunoscuții. Probabil, așa a fost din cele mai vechi timpuri. Dar ce se întâmplă dacă o persoană este singuratică și își petrece cea mai mare parte a timpului singură cu sine? Bineînțeles, îi vor displace, ca să spunem ușor, aceste zile roșii ale calendarului. Să ne amintim de o miniatură cu Mr. Bean, în care a întâlnit Crăciunul în compania jucăriei sale preferate – ursulețul de pluș.

Motivul 3. Introversie, lipsa dorinței de a fi într-o companie zgomotoasă. Aici componenta caracterului unei persoane poate fi motivul pentru care evită companiile zgomotoase. Pur și simplu se simte inconfortabil acolo, simte o lipsă de energie, nu se poate relaxa complet.

Motivul 4. Percepția formală a sărbătorii. Acest motiv sugerează că oamenii nu văd scopul evenimentului ca ceva de care să se bucure. Ei îl percep ca pe ceva de serviciu, un alt eveniment „pentru spectacol”, vor ca totul să se termine cât mai curând. De asemenea, nu reușesc să intre în spiritul sărbătorilor.

Motivul 5. Muncitor în exces. Există o serie de indivizi care nu își pot permite să se oprească din a munci. În principiu, ei nu văd rostul în toate aceste felicitări, note, adunări. Au mereu chestiuni mai importante și urgențe legate de muncă, afaceri, cercetare științifică.

Motivul 6. Acești oameni își aranjează singuri evenimentele festive. Aici cred că nu sunt necesare comentarii speciale. Munca acestor oameni este asociată cu organizarea de tot felul de sărbători, nunți, petreceri corporative. Pentru ei, sărbătoarea, cel mai probabil, va fi odihna într-un mediu calm și acasă.

Motivul 7. Costuri organizaționale și cadouri corporative și personale. Nici aici nu este nevoie să vorbim despre spiritul festiv. În gândurile acestor oameni, există griji continue și o bătaie de cap cu privire la cumpărarea cadourilor și de câți bani vor avea nevoie.

Motivul 8. Traume din copilărie. Multe temeri, antipatii, atitudini vin din copilărie. Poate că, într-o sărbătoare, s-a întâmplat un eveniment care l-a traumatizat, care acum este asociat cu această zi, fie că a fost un balon care zboară spre cer sau o ceartă cu părinții săi. A scăpa de traumele copilăriei nu este ușor, dar poți schimba treptat ideea acestei sărbători, introducând noi tradiții și creând astfel alte asociații.

Motivul 9. Conflict de sentimente personale și publice. Sistemul limbic care ne reglează emoțiile nu funcționează conform calendarului; mai mult, starea noastră psihică este influențată de mulți factori externi, evenimentele din ziua precedentă. Dacă în această zi nu are starea de spirit adecvată și există fețe vesele, muzică veselă și evenimente pe străzi, starea sa se poate agrava. Acest lucru se datorează faptului că se află într-un mediu care nu este potrivit pentru a experimenta emoții.

Motivul 10. Fericire obligatorie conform calendarului. Persoana are impresia că i se dictează ce să facă și i se spune când să se bucure. Chiar dacă nu există niciun motiv pentru care poate simți emoții negative, însuși faptul constrângerii provoacă iritare. Cel mai adesea, aceasta este caracteristică persoanelor iubitoare de libertate, pentru care orice instrucțiuni sunt critice.

Motivul 11. Unele tradiții nu se potrivesc cu stilul său de viață. Multe sărbători au propriile lor tradiții care s-ar putea să nu se potrivească cu viziunea asupra lumii a unei persoane. În plus, oamenii apropiați insistă să se respecte normele care sunt străine pentru unii dintre noi. De exemplu, o gâscă de Crăciun pe masa festivă nu va fi plăcută pentru un vegetarian, iar convingerea rudelor să încerce un astfel de fel de mâncare provoacă iritare.

Motivul 12. Haos peste tot. Supermarketuri supraaglomerate, centre comerciale; cozile, bannerele care strigă despre reduceri, ambuteiajele pot provoca stres. Unii oameni se tem de mulțimi – aceasta se numește ochlofobie. Prin urmare, orice ieșire în stradă în pre-sărbătoare și de sărbători devine un test.

Motivul 13. Planuri distruse. În zilele importante, apar adesea evenimente neașteptate, din cauza cărora toate planurile sunt încălcate. Mai mult, pe fondul tulburărilor publice, crește probabilitatea dezvoltării unui alt scenariu. Rezultatul este frustrarea și stresul. Prin urmare, este adesea necesar să aveți un plan B și, de preferință, C, D, E.

Teoriile psihologilor

Potrivit unui sondaj al Asociației Americane de Psihologie, 38% dintre oameni au spus că nivelul de stres crește în timpul sărbătorilor. Participanții au citat lipsa de timp sau bani, nevoia de a alege cadouri și adunările de familie ca factori de stres majori.

Dar de obicei, cele mai elementare motive care nu vă permit să vă bucurați de sărbătoare și să-i simțiți anticiparea reprezintă doar un comportament demonstrativ, întotdeauna o provocare ascunsă, o manifestare a suveranității emoționale, o nedorință activă de a experimenta sentimente „presupuse”.

Cu toate acestea, dacă priviți această problemă din punctul de vedere al psihoterapiei, atunci puteți reduce toate motivele de mai sus la unul singur. Acest motiv, destul de ciudat, constă în copilăria noastră. Sau, mai degrabă, copilul nostru interior. La urma urmei, el este cel care este responsabil pentru capacitatea noastră de a ne bucura. Poate că, la o vârstă fragedă, părinții nu au aranjat festivități distractive, iar copilul nu a primit aceste emoții pozitive. Și nu numai că nu le-a primit, dar a învățat și atitudinea că nu merită să te bucuri, este imposibil, nu este necesar, este indecent. Și acum atmosfera sărbătorii la un adult este respinsă.

Ignorând sărbătorile, persoana pare să țipe: „Știu că viața este dură și nedreaptă, iar toate prostiile tale nu sunt pentru mine”. O privești ca pe o victimă a „realității dure”, iar tu ești cel care trebuie să-i redea capacitatea de a se bucura, de a împărtăși căldură cu cei dragi, de a împodobi bradul de Crăciun și de a veni cu surprize de aniversare.

Citiți felicitări și urări care vă vor inspira pe site-ul Fericita Zi, nu uitați să citiți glume și articole distractive în rubrica Interesante. Întorceți-vă buna dispoziție!

Modalități de a crea atmosfera festivă

Pentru a nu mai urî sărbătorile, trebuie mai întâi să determinați cauza iritației: amintiri neplăcute din copilărie, frica de mulțime, teama că totul nu va decurge așa cum ați plănuit etc.

Psihoterapeutul și autorul Steven Rosenberg, Ph.D., din Philadelphia, subliniază că familiile cu relații nesănătoase tind să experimenteze niveluri mai mari de stres în weekend sau în sărbători. În astfel de cazuri, terapeutul sfătuiește să „oprească” așteptările și să nu-i provoace pe cei dragi. „Nu încercați să faceți din acest sezon de sărbători cel mai bun posibil. Stabiliți limite confortabile pentru toată lumea și respectați-le – acestea includ cheltuielile, petrecerile, mâncarea și băutura”, spune Rosenberg.

Dacă tradițiile acestei sărbători vă sunt străine, nimeni nu vă interzice să creați altele noi și să rămâneți doar într-un anumit cerc de rude și prieteni care vă împărtășesc părerile. Deci, vor fi noi asociații și amintiri plăcute din acea zi.

În plus, vă puteți îndepărta de mulțime și de cei care cumpără lucruri inutile la promoții, creând o tradiție de a părăsi orașul în această sărbătoare. Astfel, va fi posibil să petreceți timp cu familia sau cu voi înșivă.

Concluzie

Rezumând, sărbătoarea în sine nu este la fel de importantă precum așteptările ei. În astfel de momente, se întâmplă puțină magie, se creează un context de așteptare a ceva minunat, iar copilul nostru interior primește o porție de bucurie atât de necesară. Nu trebuie să privați copilul interior de această bucurie, deoarece, mai devreme sau mai târziu, el își va lua oricum ce e a lui. Dar totuși, ignorarea sărbătorilor nu este considerată o tulburare psihică, așa că dacă nu vreți să fiți fericiți în această zi, nu vă forțați și nu vă suprimați emoțiile.

Distribuie articolul: