Consumat cu măsură, vinul este o licoare cu statut privilegiat: printre puținele băuturi alcoolice cu beneficii pentru sănătate; cap de listă în clasamentul băuturilor nobile; însoțitorul întâlnirilor romantice și băutura cu cea mai veche istorie, de unde și superlativul de „băutura zeilor”. Cu așa palmares, informațiile de bază despre vin își merită locul în bagajul de cultură generală.

Iată ce informații inedite despre vin merită reținute:

1. Paharul de vin se ține întotdeauna de picior și nu de cupă. Explicația ar fi că atât vinul alb, cât și șampania sunt mai bune reci, iar ținându-le corect vom evita încălzirea băuturilor.

2. Vinul roșu se desface cu puțin timp înainte de a-l consuma, pentru ca acesta să nu se oxideze și să își mențină gustul intens. De regulă, vinul roșu se bea într-un pahar mai mare decât cel alb.

3. Rujul și lipgloss-ul reduc savoarea vinului. Dacă nu este posibil să îți ștergi rujul până savurezi vinul, atunci este recomandat să bei din aceeași poziție pentru a nu strica parfumul băuturii.

4. Învață să pui corect băutura în pahare! Vinul roșu trebuie să fie o treime din pahar, pentru a evita să îl verși pe tine, vinul alb – o jumătate de pahar, iar șampania – trei sferturi. După ce ai pus cantitatea recomandată, învarte la final sticla astfel încât să nu curgă pe lângă. De asemenea, dacă ești gazda unei petreceri, ai grijă ca invitații să aibă mereu băutură în pahare.

5. Deși alcoolul este de obicei interzis în regimurile alimentare stricte, vinul alb, în special dacă te rezumi la un pahar consumat seara, conține o cantitate de calorii care nu schimbă cu nimic rezultatele unui regim sănătos. Nivelul de calorii al vinului alb sec este inferior celui conținut de o băutură ca șampania și mai mic decât în cazul vinului roșu.

6. Din ce în ce mai mulți somelieri sunt femei, după cum se arată într-un articol publicat de The Wall Street Journal. Așa stând lucrurile, practica potrivit căreia bărbatul este cel care alege vinul în timpul cinei la restaurant s-a schimbat și ea: vinul este turnat, pentru degustare, în ambele pahare: al bărbatului și al femeii.

7. Vinul are beneficii pentru sănătate și frumusețe. Cel alb conține antioxidanți, este un bun digestiv și contribuie la întărirea sistemului imunitar. Vinul roșu are proprietăți antiîmbătrânire, protejează rinichii, susține dezvoltarea creierului și previne cataracta.

8. Gustul dulce sau sec al vinului este influențat mai puțin de aroma strugurilor și mai mult de procesul de fermentare, care poate fi diferit de la un producător la altul.

9. În ofertele restaurantelor, sticlele de vin au un raport calitate-preț mai bun decât vinul servit la pahar și reprezintă, deci, o alegere mai avantajoasă dacă ieși la masă cu prietenele sau cu iubitul.

10. Fiecare mâncare cu vinul ei. Asta înseamnă că dacă la masă serveşti trei feluri de mâncare, trebuie să asociezi trei feluri de vin. Nu există niciun pericol, atâta vreme cât fiecare fel de mâncare este însoţit de un singur pahar cu vin. Principala regulă pentru o asociere corectă ca mâncarea şi vinul să nu se anuleze reciproc. Vinul trebuie să potenţeze gustul mâncării, nu să-l anuleze. Cu cât mâncarea este mai grasă, cu atât vinul trebuie să fie mai sec.

11. Dacă trebuie să duci o sticlă de vin la un eveniment sau la casa unui prieten și nu ești sigură ce le place oamenilor, ia un Pinot Gris. Asta pentru că, în timp ce băutorilor de Chardonnay adesea nu le place Sauvignon Blanc și invers, toți sunt de obicei mai mult decât mulțumiți de Pinot Gris. Vrei un vin roșu? Cabernet Sauvignon este cel mai popular vin roșu în lume, poți opta pentru el.

12. Ești confuză dacă să răcești sau nu vinul? Mulți producători indică pe sticlă temperatura de servire, dar de obicei vinurile albe sau rose se servesc răcite, iar cele rosii la temperatura camerei. Acestea fiind spuse, dacă este foarte cald, Pinot Noir poate fi lăsat la frigider pentru o jumătate de oră, pentru a-l face puțin mai răcoritor.

Distribuie articolul: