Atunci când suntem înșelați, ne simțim trădați și ne pierdem încrederea în partener. Totuși nu ar trebui să judecăm aspru o persoană care nu e loială. De obicei, acesta înșală din cauza frustrărilor, neîncrederii în sine. În fond, oamenii nu sunt monogami, însă orice relație e un contract, care se bazează pe anumite drepturi și obligații. Iată câteva lucruri despre infidelitate pe care trebuie să le știi.

Majoritatea cuplurilor se despart din cauza că unul dintre ei a înșelat

Dintre cele 441 de persoane care au participat la un sondaj din 2021 privind infidelitatea, 54,5% au declarat că s-au despărțit imediat după ce au aflat că partenerul lor a avut o aventură.

În plus, 15,6% dintre acești respondenți au declarat că se află încă într-o relație, în timp ce 30% au dezvăluit că s-au despărțit în ciuda eforturilor lor de a rămâne împreună.

Unii oameni înșală chiar și atunci când sunt într-o relație fericită

Credem că oamenii înșală atunci când sunt nefericiți într-o relație. Însă unii oameni nu sunt monogami și nu pot fi fideli. În prezent, unele cupluri au relații deschise și astfel reușesc să fie împreună. Pe internet apar articole despre cuplurile poliamoroase. Totuși cineva care e poliamoros e o persoană empatică, nonconformistă și are multă răbdare. Important e să fie sincer cu partenerul său și să ajungă împreună la un compromis. Marele scriitor Eliade a fost îndrăgostit de două femeie în același timp. Blaga avea amante chiar dacă  își iubea enorm de mult soția.

47% dintre persoanele care au înșelat se simt vinovate

Adesea, cel care înșală se simte vinovat pentru fapta comisă. 47% dintre cei care au înșelat au recunoscut infidelitatea în cadrul sondajului privind infidelitatea. Pe de altă parte, 39,8% dintre respondenți au declarat că nu au fost fericiți și că aveau nevoie ca partenerii lor să știe.

Unii înșală pentru a se răzbuna

Răzbunarea e arma oamenilor slabi. Dacă relația nu merge, atunci cel mai bine e să îi dai papucii partenerului. Fii sincer cu acesta și cu tine însuți. Persoanele care înșală pentru a se răzbuna o fac pentru că partenerul lor i-a înșelat în trecut sau pentru că au vrut să se răzbune pe celălalt pentru altceva.

Oamenii care înșală tind să-și justifice comportamentul

Toată lumea găsește scuze pentru a se comporta într-un anumit fel, iar înșelatul nu face excepție. Cei care înșală, argumentează că nu este mare lucru sau că partenerul lor nu va afla niciodată. O altă scuză este că nu au mers până la capăt, doar s-au sărutat sau s-au îmbrățișat.

Cel care înșală are o stimă de sine scăzută

Nu-i judecați aspru pe cei care nu sunt fideli.  Persoanele care înșală au uneori o stimă de sine scăzută. Ei pot înșela pentru că simt că au ceva de demonstrat sau nu le vine să creadă că au reușit să pună mâna pe un partener atât de incredibil. Unii oameni au mereu nevoie să se simtă  doriți de alții și capabili de a cuceri chiar dacă sunt într-o relație. Acest fapt îi face să se simtă încrezuți în sine.

Doar 1 din 5 relații se termină din cauza infidelității

Poate fi o surpriză, dar doar 20% dintre relații se termină din cauza infidelității. Pot exista mai multe motive pentru care cineva nu ar părăsi o persoană care nu a fost loială. Poate că sunt dependenți financiar de partenerul lor. Poate că au copii și nu vor să îi traumatizeze cu un divorț.

Oricare ar fi cazul, 80% dintre relații supraviețuiesc infidelității.

Cel care înșală o face pentru a se simți că deține puterea

Persoanele care simt că nu dețin controlul și doresc să-și afirme poziția pot ajunge la concluzia că înșelatul este cea mai bună opțiune. Cineva înșală pentru că este singurul aspect al vieții sale asupra căruia simte că are control.

Unii înșală pentru că relația lor e plictisitoare

Unii oameni nu suportă rutina. Vor să-și trăiască viața din plin și să încerce chestii noi.

Unii pot fi infideli chiar dacă își iubesc partenerul

Dacă te înșală, nu înseamnă că nu te iubește. Mai sus am enumerat motivele de ce cineva alege să fie infidel. Aceștia își doresc senzații noi sau se simt nedemni.

Poți fi înșelat chiar dacă sexul e minunat

Adesea, lipsa sexului e un motiv pentru care oamenii aleg să aibă un amant/ă. Însă nu se întâmplă așa în toate cazurile. O viață sexuală intensă nu ne protejează de infidelitate. Unii își doresc ceva nou, altora nu le sunt satisfăcute nevoile emoționale. Chiar dacă sexul e important într-o relație, nu e singurul element care face o relație să funcționeze.

Femeile sunt mai predispuse să înșele din motive emoționale

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să-și înșele partenerii din cauza că nu le sunt satisfăcute nevoile emoționale. În plus, acestea au o legătură emoțională mai puternică cu partenerii lor și sunt mai înclinate să aibă aventuri din cauza singurătății.

Atunci când femeile înșală, ele declară că acest lucru e din cauza faptului că se simt nefericite în relația lor actuală, în timp ce bărbații pot fi fericiți în relațiile lor  și totuși să înșele.

Distribuie articolul: