Acest ghid al locurilor de vizitat din München te va ajuta să nu ratezi nimic important din capitala Bavariei, considerată unul dintre cele mai frumoase orașe din Germania.

În jurul superbei piețe Marienplatz și al emblematicei sale Primărie Nouă, se află un centru istoric bine întreținut care, împreună cu parcurile, bisericile, muzeele, tavernele istorice și terasele în aer liber, fac parte din oferta culturală extinsă a orașului. Deși Munchen este un oraș care poate fi vizitat într-un weekend, îți recomandăm să investești mai mult timp și să faci o excursie în împrejurimi precum castelul Neuschwanstein sau copleșitorul lagăr de concentrare Dachau, două excursii care nu te vor lăsa indiferent. Pe baza timpului petrecut în oraș în excursia noastră în Bavaria în 4 zile, inclusă în acest ghid München, am făcut o listă cu ceea ce considerăm că sunt cele 10 locuri esențiale de văzut în München. Să începem!

 

1. Marienplatz
Marienplatz, inima orașului München și un punct cheie în centrul său istoric, este înconjurată de unele dintre cele mai importante și istorice clădiri din oraș. Neues Rathaus sau Primăria Nouă, în stil neogotic, este cea mai emblematică clădire de pe Marienplatz și se remarcă prin turnul său înalt din care se obțin priveliști magnifice asupra orașului. Rețineți că în fiecare zi la orele 11:00, 12:00 și 17:00 pornește carillonul, pe ceasul Primăriei Noi, de unde ies niște figuri mecanice care recreează scene din istoria interesantă a Munchenului.
Tot în centrul pieței se află marea Coloană a Sfintei Maria din 1638 și într-o parte Fântâna Fischbrunnen, proiectată în 1864 și reconstruită după al Doilea Război Mondial, care va merita și atenția dumneavoastră.

Un moment bun pentru a vizita orașul și această piață este de Crăciun, când este amenajată o frumoasă piață de Crăciun cu sute de magazine din lemn cu produse alimentare și articole de Crăciun. Pentru a afla mai multe despre istoria orașului și curiozitățile sale, vă recomandăm să rezervați gratuit acest tur gratuit al Munchenului, considerat unul dintre cele mai bune tururi gratuite din Munchen.

Programul de vizitare al Primăriei Noi: de luni până sâmbătă de la 9:00 la 18:00. Programul de vizitare al Primăriei Vechi: de luni până vineri de la 9:30 la 21:30. Duminica de la 10:00 la 14:00 și sâmbăta închis.

2. Viktualienmarkt, unul dintre locurile de vizitat din Munchen
Lângă Marienplatz și în orașul vechi se află Viktualienmarkt, cea mai faimoasă piață și unul dintre cele mai populare locuri de văzut din München. În această mare piață alimentară în aer liber, cu peste 100 de tarabe, puteți găsi de toate, de la flori, carne, produse lactate, miere, pește, fructe, brânzeturi, legume, printre alte produse.
O opțiune bună este să cumpărați niște alimente, cum ar fi cârnații tipici (wurst), într-una dintre tarabe și să o duceți la una dintre biergarten (terasa tipică bavareză) din împrejurimi, unde le puteți însoți cu o cană mare de bere proaspătă. Și dacă tot ți-e foame, poți oricând să mergi la Schrannenhalle, o frumoasă piață acoperită cu aproximativ 30 de tarabe care vând produse gourmet.

Programul pieței: de luni până vineri de la 8:00 la 20:00. Sâmbăta de la 10 a.m. la 6 p.m. Duminica inchis. Tarabele se închid cu aproximativ două ore înainte.

3. Fabrica de bere Hofbrauhaus
Cu aproape cinci secole de istorie de la originile sale ca fabrică de bere, fabrica de bere Hofbräuhaus a devenit unul dintre cele mai esențiale locuri de vizitat în Munchen.
Situată în centrul istoric, această clădire mare are perioada ei întunecată când Hitler a început să țină acolo discursurile sale pentru a forma partidul nazist, care mai târziu avea să devină o amenințare pentru lume.
Acest simbolism a făcut ca acesta să fie distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și reconstruit ulterior, devenind până astăzi cel mai faimos loc din München pentru a mânca un preparat tipic bavarez cu o cană de bere. Alte restaurante unde puteți mânca în Munchen și puteți încerca mâncăruri tradiționale sunt Zum Augustiner, Zum Alten Markt, Steinheil 16 și Andy’s Krablergarten, acesta din urmă specializat în șnițel (friptură pane).
Rețineți că, deși berăria este imensă, în zilele Oktoberfest, între sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, este foarte greu să găsești un loc, așa că dacă călătoriți în aceste date vă recomandăm să mergeți cu mult timp în avans dacă vreau să găsesc o masă.

Dacă sunteți interesat de vremea nazismului, o opțiune bună pentru a înțelege istoria și originile acestei perioade tragice pentru umanitate este să faceți acest tur ghidat al Munchenului celui de-al Treilea Reich cu un ghid în spaniolă sau acesta care include o vizită la concentrarea Câmpului de la Dachau.

Fabrica de bere Hofbrauhaus

4. Englischer Garten
Englischer Garten sau grădina englezească, situată la puțin sub 1 kilometru de orașul vechi, este parcul nostru preferat de văzut în München. În acest imens parc urban, care își datorează numele designului său asemănător grădinilor tipice englezești, puteți găsi, drept curiozitate, oameni care practică surfing într-o porțiune a canalului Eisbach unde valurile sunt perfecte pentru practicarea acestui sport.
Deși orice perioadă a anului este perfectă pentru această vizită, dacă o faci toamna și primăvara, când culorile frunzelor de pe copaci sunt frumoase, te vei putea bucura de peisajele pădurilor, lacurilor și râurilor la maxim. splendoare.


Parcurgându-i cărările vei întâlni mai multe sculpturi, un mic templu în stil grecesc, o ceainărie japoneză și un turn chinezesc, precum și două grădini de bere unde poți face un picnic bun.

5. Residenz, unul dintre locurile de văzut în München
Residenz sau Palatul Regal, a fost reședința oficială a monarhiei bavareze din secolul al XVI-lea până în secolul al XX-lea. Până în prezent, acest palat imens transformat în muzeu impresionează prin arhitectură și încăperile decorate cu tapiserii prețioase. Printre sălile pe care nu le poți rata se numără Teatrul Cuvilliés, Antiquarium și Trezoreria.
O modalitate grozavă de a afla mai multe despre istoria palatului și de a nu pierde nimic interesant este să rezervați acest tur ghidat în funcție de limba știută de dvs.

Programul de vizitare: depinde de perioada anului. Îl puteți verifica pe pagina sa oficială.

6. Biserica Sf. Petru
Biserica Sf. Petru este un alt dintre locurile importante de vizitat din München, mai ales pentru priveliștile sale incredibile ale Marienplatz cu München pe fundal, din turnul său. Biserica în stil renascentist, cunoscută sub numele de Bătrânul Petru, este cea mai veche clădire din Munchen, așa că vă recomandăm să nu ratați interiorul ei, unde figura Sfântului Petru se află pe altarul principal și relicva în formă de schelet acoperit cu aur si pietre prețioase de la Santa Munditia.
Ieșind din biserică puteți face o plimbare prin magazinele străzii comerciale Neuhauserstrasse și puteți opri în fața frumoasei fațade a Hirmer Stammhauses, un alt dintre cele mai bune lucruri de făcut în Munchen.

 

Program de vizitare: de luni până vineri de la 9:00 la 18:30. Sâmbăta și duminica se deschid la ora 10:00.

7. Porțile zidului
În perioada medievală, München era înconjurat de un zid impunător din care încă mai rămân trei din cele patru porți de acces: poarta Isartor, poarta Karlstor și poarta Sendlinger Tor. Poarta Isar, situată pe Isartorplatz, este cea mai importantă din München deoarece, deși a fost restaurată, este singura care își păstrează turnul principal și frescele originale.
Poarta Karlstor și-a schimbat vechiul nume din Neuhauser Tor pentru a-l onora pe prințul Carl Theodore care a fost responsabil cu dărâmarea zidului pentru extinderea Münchenului în secolul al XVIII-lea și este situată în frumoasa piață Karlsplatz, care se minunează de impozantul Palat de Justiție și o sursă centrală.

În sfârșit, se află Sendlinger Tor, cel mai vechi din orașul München pe care vă recomandăm și să îl vizitați.

8. Odeonsplatz din München
În nordul cartierului vechi se află Odeonsplatz, cea mai frumoasă piață, lângă Marienplatz, și un alt dintre locurile esențiale de vizitat în Munchen. Această piață este înconjurată de clădiri mari în stil italian și de Hofgarten, o grădină frumoasă în stil renascentist, perfectă pentru relaxare și deconectare de la oraș.
În partea de sud a pieței se află Feldherrnhalle, un monument în cinstea armatei bavareze, inspirat de magnifica Loggia dei Lanzi din Florența, iar în vest se poate vedea Biserica Teatinos, care se remarcă prin rococo impunător. -fațada în stil și cupola ei de cupru.

9. Catedrala din München
O alta dintre bisericile de văzut în München este Catedrala Maicii Domnului, construita din cărămidă roșie, care este una dintre cele mai mari clădiri gotice din Germania.
Merită să intri înăuntru pentru a vedea vitraliile, mormântul împăratului Ludovic al IV-lea al Bavariei și, mai ales, altarul San Andrés, precum și faimoșii „Pașii diavolului” de pe podea.
Un alt templu curios din München este biserica Asam (Asamkirche) in care nu trebuie sa ratezi interiorul ei pentru a observa combinatia surprinzatoare de stil baroc si rococo. Program de vizitare: zilnic de la 7:30 la 20:30.

10. Muzeul BMW
În escapada noastră la Munchen am profitat de ocazie pentru a vizita Muzeul BMW și, deși nu suntem mari fani ai motoarelor, trebuie să spunem că ne-a plăcut. Muzeul prezintă evoluția unuia dintre cele mai prestigioase mărci din lume, de la începuturi până la cele mai recente prototipuri, care, cel puțin, sunt interesante.
În clădirea în formă de anvelopă veți găsi motociclete, mașini de curse, mașini de epocă, motoare și tot felul de articole legate de brand.
Pe lângă muzeu, merită să vizitați BMW Welt, un dealer imens și Fabrica BMW, unde puteți vedea procesul de construcție al vehiculelor lor.
Trebuie să aveți în vedere că complexul BMW este situat puțin departe de centru, așa că cea mai bună opțiune pentru a ajunge acolo este metroul, cu oprire la stația Olympiazentrum.

Program de vizitare: de marți până duminică de la 10:00 la 18:00.

11. Palatul Nymphenburg
Dacă aveți suficient timp, vă recomandăm să luați liniile de tramvai 12, 16 și 17, sau autobuzul 51, pentru a vă apropia de Palatul Nymphenburg, o altă minune a Munchenului.
Acest complex imens de clădiri în stil baroc a fost fosta reședință de vară a familiei regale bavareze și are o frumoasă grădină englezească cu mai multe pavilioane interesante precum Pagodenburg, Badenburg, Magdalenenklause, Amalienburg și templul neoclasic Monopteros.
Interiorul acestui palat imens este splendid conservat din perioada sa de glorie și puteți vedea totul, de la fresce la camere cu tot mobilierul lor antic și o sală de bal.

Program de vizitare: în fiecare zi de la 9:00 la 18:00 din aprilie până în octombrie; restul anului de la 10 a.m. la 4 p.m.

12. Parcul Olimpic
Un alt parc interesant de văzut în Munchen, puțin departe de centru, în zona în care s-au desfășurat Jocurile Olimpice din 1972, este Olympiapark. Acest plămân verde uriaș este perfect pentru plimbare, alergare sau picnic în zilele cu vreme bună și iarna profitați de fantasticul său patinoar.
Printre atracțiile sale se numără un turn de televiziune de 290 de metri înălțime, care oferă vederi incredibile și are un restaurant rotativ.

Locuri de vizitat lângă München
Dacă aveți mai multe zile, vă sugerăm să faceți unele dintre cele mai bune excursii din Munchen pentru a cunoaște unele dintre cele mai frumoase locuri de văzut din Germania. Printre cele mai bine apreciate de călătorii care vizitează orașul aveți:

  • Tur al Castelului Neuschwanstein și al Palatului Linderhof
  • Tur la lagărul de concentrare Dachau
  • Excursie la Salzburg cu trenul
  • Excursie la Nürnberg

Dacă v-am convins, planificați-vă o vacanță la Munchen! NU veți regreta!