Patul – locul în care ne petrecem aproape cel mai mare interval de timp din zi: 8 ore pe parcursul săptămânii de lucru și între 10-12 ore în weekend. Fie că dormim sau urmărim filmele și emisiunile preferate, fie ne petrecem timpul în compania unei cărți, mobila de dormitor este un spațiu indispensabil, care trebuie să fie confortabil pentru corpul și mintea ta. Iată zece sfaturi utile cum să alegi unul de calitate care se va integra perfect în locuința ta.

Alege atent dimensiunea acestuia

Regula numărul unu în alegerea unor paturi confortabile este să selectezi acel item care are o dimensiune potrivit de mare cât să nu interfereze cu libera mișcare în dormitor. Nu vrei să ai un dormitor de pe care efectiv nu te poți da jos sau pe care trebuie să-l muți spre un perete sau altul ca să ai posibilitatea de a te deplasa prin odaie. Dacă ne referim la paturi pentru copii, atunci această regulă se completează și cu grija pentru creșterea celui mic. Respectiv, pentru cei mici se potrivesc cele adaptabile vârstei cu elemente extensibile și cu bare de protecție, pentru a evita căderea în timpul somnului.

Selectează designul acestuia

Dormitorul poate fi nu doar o piesă de mobilier fixă, ci și să rezolve anumite aspecte de design ale odăii, precum ar fi:

  • Nevoia de depozitare – unele tipuri de paturi au integrate sertare sau compartimente în care puteți păstra intacte hainele de iarnă sau plapumele.
  • Nevoia de design – de exemplu, ai în casă un spațiu pe care vrei să îl faci modular și să îi dai un aspect mult mai organic.

Dormitorul poate fi format din:

  • Cadru omogen – patru laturi de lemn conectate și amplasate pe picioare sau pe rotițe.
  • Cadru mix – 2 laturi fixe completate cu 2 sertare mobile.

Indiferent de designul ales, acesta trebuie să fie comod în exploatare, bine fixat pe podea și să fie ușor de mutat atunci când faci curățenie.

Pune accent pe multifuncționalitate

Acest sfat este actual mai ales în cazul mobilei pentru camera copilului, iar patul acestuia poate fi cu adevărat multifuncțional, dacă este integrat, de exemplu, într-un mobilier întreg, alături de un dulap, o masă birou și niște noptiere. În plus, acesta poate servi și ca spațiu de depozitare a jucăriilor, dacă are sertare integrate.

Nu economisi pe saltea

Dacă despre construcția mobilierului putem vorbi mult, la capitolul saltele trebuie să ținem cont doar de câteva reguli foarte importante. Salteaua răspunde de calitatea somnului tău, prin urmare se cuvine să o alegi cu accent pe caracterul său ortopedic și ergonomic. Există saltele cu memorie, saltele cu dublu conținut (potrivite pentru persoanele care suferă de dureri de spate) și saltele cu apă. Cele mai calitative sunt cele ortopedice, mai ales dacă vrei să dormi bine, iar spatele tău să fie odihnit pentru o nouă zi.

Optează pentru un dormitor cu lamele de lemn

Dacă ești din generația celor care mai țin minte paturile cu plasă metalică, atunci scapă de coșmarurile trecutului și alege unul cu lamele de lemn. Acestea sunt versatile, iar construcția nu-și va pierde forma în timp. Plus, nu vei auzi nici un fel de scârțâit.

Alege un pat cu spetează moale pentru cap

Probabil ai văzut acest gen de pat în filmele americane, unde soții își petrec seara, citind o carte sau urmărind un program TV. Acel mobilier cu spetează moale este potrivit pentru a deveni un soi de canapea. Spatele tău va avea, deci, un suport confortabil.

Optează pentru un pat din materiale ușor de întreținut

Tapițeria acestuia este foarte importantă, deoarece trebuie să fie ușor de întreținut și de curățat. Acest lucru este vital, mai ales dacă ne referim la dormitoarele pentru cei mici, care jucându-se le pot murdări. Printre cele mai recomandabile sunt tapițeriile din microfibră, bumbac sau velur.

Alege un dormitor ecologic

Mediul care ne înconjoară este epuizabil, iar grija noastră pentru el se poate reflecta inclusiv prin alegerea unui pat calitativ din materiale ecologice. De exemplu, poți opta pentru un dormitor din lemn masiv care poate fi folosit lejer și până la 40 de ani. Deși această opțiune poate costa mai mult, în realitate economia va fi mult mai îndelungată – o investiție bună.

Alege dormitorul doar la producători de încredere

Nu vrei să dai bani pe grămadă și peste un timp să descoperi că ai luat un dormitor total nepotrivit? Atunci alege să faci lucrurile corect și cumpără unul doar de la producători de înaltă calitate, care să îți garanteze funcționalitate produsului.

Optează pentru un dormitor înalt

Nu vrei să ridici dormitorul când faci curățenie? Atunci alege unul pe picioare înalte, sub care vei ajunge ușor cu mătura, mopul sau aspiratorul.

Unde găsești cele mai bune paturi din Chișinău? În magazinul de firmă Confort. Prețuri accesibile, modele variate și calitate înaltă – tot de ce ai nevoie pentru o achiziție reușită.

P