Renunțarea la tutun se poate dovedi extrem de dificilă, în special pentru persoanele obișnuite să fumeze peste 10 țigări pe zi. Dacă dependența fizică de nicotină se poate trata relativ ușor, cu ajutorul plasturilor sau al pastilelor antifumat, dependența psihologică este mai greu de depășit. Iată zece sfaturi care te pot ajuta să renunți mai ușor la acest viciu nesănătos.

Încearcă să tratezi dependența de nicotină

Organismul unui fumător este obișnuit să primească nicotină, la fiecare țigară fumată. Astfel, atunci când renunți la fumat, în absența nicotinei, corpul intră în sevraj. Pentru a evita acest lucru, consumă produse cu nicotină, precum plasturii sau guma de mestecat, sau produse care îți taie pofta de această substanță.

Evită comportamentele care declanșează pofta de țigară

Mulți dintre fumători asociază țigara cu o cană de cafea, cu o pauză sau cu ieșirile cu prietenii. Încearcă să identifici, exact, care sunt elementele care îți declanșează pofta de țigară. Dacă obișnuiai să fumezi la cafea, consumă, măcar o vreme, doar ceai. Dacă, în schimb, îți plăcea să fumezi în timp ce vorbeai la telefon, ocupă-ți mâna cu un pix și desenează. Încearcă să eviți o perioadă locurile și persoanele care îți aduc aminte de fumat.

Amână aprinderea țigării

Atunci când ai impulsul de a-ți aprinde o țigară, încearcă să amâni momentul. Mai multe studii științifice au arătat că dorința de țigară dispare în aproximativ 10 minute. Încearcă să îţi distragi atenţia atunci când simți pofta de a fuma. Fă ceva diferit în loc să stai să te gândeşti la pofta de ţigară sau mergi într-un spațiu unde nu se fumează.

Mestecă o gumă sau ceva bun

Adesea, dorința de a fuma poate fi contracarată dacă mesteci gumă fără zahăr, un morcov crud, alune etc. Mestecatul ajută să deturnezi atenția de la pofta de țigară. Ai grijă, totuşi, la siluetă şi nu înlocui complet fumatul cu ronţăitul.

Nu ceda cu gândul că este „doar una”

Mulți oameni se reapucă de fumat, spunându-și că vor fuma „doar o țigară”, pentru a-și potoli pofta. Din păcate, acesta este cel mai rapid mod de a redeveni fumători. Aproape niciodată țigara fumată nu rămâne „doar una”. Repetă-ţi în cap că “doar una” înseamnă automat “încă un pachet” şi că vei fi nevoită să treci, din nou şi din  nou, prin etapa de detoxifiere atât de neplăcută prin care treci acum!

Fă mișcare 

Exercițiile fizice îți distrag atenția de la pofta de țigară și îi reduc chiar și intensitatea. Așa că, atunci când simți că ai vrea să fumezi, fă o plimbare sau urcă și coboară rapid câteva scări.

Apelează la tehnici de relaxare

Mulți fumători au senzația că țigara îi liniștește. De fapt, ţigara nu face decât să potolească anxietatea generată de lipsa de nicotină din organism – o falsă impresie de relaxare ce se repetă la infinit. Dacă fumatul era modalitatea ta de a scăpa de stres, nu uita că există alte căi mult mai puțin periculoase pentru sănătate de a te relaxa. Practică yoga, tehnici de respirație, mergi la un masaj sau ascultă muzică relaxantă.

Apelează la prieteni

Uneori, este bine să ai unul sau doi prieteni cărora le-ai încredințat misiunea de a te ajuta să reziști tentației. Atunci când simți nevoia să fumezi, sună un prieten sau un membru al familiei și discutați câteva minute, până când pofta se domolește.

Intră într-un grup de suport

Există acum multe grupuri online și offline pentru cei care au nevoie de susținere, atunci când renunță la fumat. Intră într-un astfel de grup și caută susținerea colegilor, dacă simți că nu mai poți rezista tentației.

Amintește-ți beneficiile

Renunțarea la fumat vine cu beneficii atât pentru sănătate cât și pentru finanțele personale. Înainte de a ceda și aprinde o țigară, încearcă să treci în revistă motivele pentru care ai vrut să renunți la fumat. Amintește-ți că te simți mai bine, că ești mai sănătos, că îi protejezi pe cei apropiați și că faci economii. Încă mai vrei să-ți aprinzi țigara?

Sursa

Distribuie articolul: