La data de 1 iunie 2017, în scuarul Catedralei (în apropierea Arcului de Triumf), se va desfășura o nouă ediție a Festivalului Văcuțelor. Începând de la 10:00, pictorii vor transforma văcuțele în adevărate obiecte de artă. Expoziția văcuțelor pictate va fi deschisă în perioada 1-15 iunie.

Primul Festival al Văcuțelor a fost organizat pentru prima dată în Republica Moldova la data de 1 iunie 2014. Văcuțele au fost pictate de designeri, pictori, vedete autohtone și oameni de creație. Fiecare idee a fost unică. În anul curent, tema principală a Festivalului Văcuțelor este continuitatea tradițiilor naționale în artă. Astfel 10 pictori din Republica Moldova (Catrin Bespaliuc, Elena Bideac, Antonina Guretskaya, Marat Guțu, Oxana Diaconu-Catan, Parascheva Matciac, Natalia Nîș, Zoia Popova, Tatiana Razincov, Serghei Tiseev), vor picta 10 machete de văcuțe în mărime reală, folosind diferite tehnici și stiluri.

Unii pictori au împărtășit deja fragmente de schițe, concepte și motive ale viitoarelor opere. Organizatorii sunt încântați să deschidă cortina și să arate ce vă așteaptă în acest an la Festivalul Văcuțelor 2017:

„Un mozaic din picturi viu colorate, strâns împletite cu istoria plaiului nostru, pline de viață și folclor. De la ornamente tradiționale, până la mâncarea națională și dansuri populare” ne vor fi prezentate de Antonina Guretskaya. 

 

„Motive din basmele populare românești, din portul național și pământul roditor al țării noastre” vor fi redate în lucrarea pictoriței Parascheva Matciac, prin imaginea fetei în ie, reprezentată ca mireasă a cerului.

 

„Cele mai bune livezi de mere moldovenești” vor fi pictate, în timpul festivalului, de pictorul Serghei Tiseev.

 

Pe lângă cele 10 văcuțe, fiecare pictor va realiza în propriul atelier alte 5 văcuțe în miniatură. Miniaturile din lut ars au fost pregătite în exclusivitate pentru festival de maeștri în arta ceramicii. Preluând tradiția marelor Parade de văcuțe din diferite părți ale lumii, văcuțele în miniatură vor fi folosite ulterior ca suvenire.

După primul Festival al Văcuțelor, văcuțele pictate au fost expuse în centrul capitalei. Mai târziu acestea au călătorit prin diferite sectoare ale Chișinăului și au bucurat ochiul locuitorilor. Văcuța „Nănășica” pictată în cadrul Festivalului Văcuțelor din 2014 și expusă în fața Ministerului Agriculturii, a fost mult timp în centrul atenției, iar doritorii au putut face poze cu aceasta.

 

Organizatorii planifică să amplaseze văcuțele pictate în puncte de interes pentru vizitatorii capitalei și a agropensiunilor din apropiere. De asemenea, se planifică amplasarea unei văcuțe la aeroport, precum și în fața unor clădiri administrative din centrul Chișinăului. Cu această ocazie, organizatorii vor anunța un concurs pentru toți doritorii de a amplasa una din văcuțe pe teritoriul lor.

Ideea de „Paradă a văcuțelor” îi aparține sculptorului Beat Seeberger-Quin, care pentru prima dată a organizat o astfel de expoziţie în Zurich în 1998. Văcuţele pestriţe s-au bucurat de un succes nemaipomenit printre locuitorii şi oaspeţii oraşului elveţian. Acestea au produs un boom cultural fără precedent, transformând expoziţia Cow Parade într-un eveniment anual de anvergură mondială. Ulterior ideea a fost susţinută de omul de afaceri Peter Henig, care a creat toate condiţiile necesare pentru ca văcuțele să apară şi pe străzile din Chicago. În fiecare an, ștafeta Festivalului Văcuţelor este preluată de unul din marile oraşe, printre care se numără deja New York, Londra, Stockholm, Praga, Tokio, Moscova şi multe altele. Până în prezent peste 6500 de pictori au contribuit la crearea a peste 6000 de văcuţe în cele 70 de oraşe participante.

Festivalul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate „Lapte”.

Distribuie articolul: