Este foarte greu să aduni forțele și răbdarea necesară pentru ca să fii mereu la dispoziția și în atenția copiilor tăi. Copiii s-au schimbat și nu mai lasă capul plecat atunci când sunt mustrați sau certați, își cer drepturile încă din burtica mamei, au caracter și îl arată neîncetat! Relațiile dintre voi se deteriorează pe zi ce trece și îți este tot mai greu să creezi conexiunea aceea specială? E clar, ai nevoie de câteva idei.

Pentru că în familia ta să existe armonia de care ai mare nevoie, acordă puțină atenție următorilor păși fundamentali și acționează în conformitate cu ei:

10 pasi parinte bun1. Caută să înțelegi motivația comportamentului negativ al micuțului tău. Nu uită că el va crește și o relație solidă între voi va duce la mulțumire și împlinire de ambele părți.

2. Lasă-ți copilul să suporte consecințele opțiunilor lui.

3. Soluția este să-i acorzi atenție când comportamentul lui este acceptabil social și să-l ignori când nu este. În cele din urmă o să-l „vindeci” complet de toate capriciile, isteriile și nemulțumirile deranjante.

4. Încurajează-ți copilul. Fă tot ce-ți stă în puteri că să-i susții respectul de șine (contează foarte mult pentru un copil să se știe respectat, acest lucru își pune amprenta în dezvoltarea sa).

5. Rolul tău nu este de a ritma nevoile copilului, așa cum crezi tu, ci de a fi în slujbă ritmurilor lui. De aici ies cele mai multe neconcordanțe între copii și părinți iar relațiile dintre voi se prăbușesc.

6. Trebuie să stabilești o comunicare în legătură cu dorințele lui. Este un prilej de a-l introduce, încă de mic, în lumea cuvintelor, o lume a reprezentărilor, o lume a promisiunilor legate de plăcerile viitoare.

7. De obicei relația dintre părinți și copii nu mai funcționează atunci când copiii sunt necooperanți – cu alte cuvinte, nu „în ciuda”, ci „din cauza” a ceea ce faci. În general, copiii „de azi” sunt dornici de putere și foarte ambițioși. Recunoști modelul? Ceea ce urmărește copilul dornic de „băgat în șeamă” și de putere e să câștige-ce anume câștigă, nu contează prea mult. Se simte important fie când ignoră ceea ce-i spui să facă, fie când te determină pe ține să faci ce spune el.

mama si fiica

8. Dacă te simți furioasă și mai ales frustrată în relația cu el, dacă se poartă la fel și după ce l-ai corectat și dacă îi spui: “Lasă c-o să-i arăt eu cine e stăpânul!”, atunci copilul a preluat puterea. Trebuie să-i transformi dorință de a conduce și de a stăpâni într-o dorință de a ajută familia, de a te ajută pe ține, sau pe fratele/sora lui. Prin urmare, nu te certa cu el. Cere-i părerea. Fă astfel încât să decidă el însuși ceea ce ți-ai dori tu să facă.

9. Dacă te simți lezată, dacă ai sentimente negative față de el și dacă te întrebi: „Cum poate să ne facă așa ceva nouă, părinții lui?”, atunci, relația dintre voi nu mai funcționează de mult și este vorba de răzbunare. Tratamentul este să-i oferi imens de multă dragoste și afecțiune, nu să-l pedepsești ori să tipi la el. Străduiește-te să repari relația deteriorată cu copilul tău sau să creezi alta nouă. Se poate, niciodată nu este prea târziu!

Pasul 10, la fel de important, în găsești la SURSA acestui articol.

Foto: facebook.com, Adevărul.ro, feminis.ro