Calea dezvoltării personale este întotdeauna la îndemână, însă majoritatea oamenilor o zăresc abia atunci când se află la o răscruce a vieții, când realizează că schimbarea macazului este un fapt care nu mai poate fi ignorat.

Obișnuiesc să spun că viața ne șoptește zi de zi, însă tumultul în care trăim nu ne permite să-i auzim chemarea, apoi țipă, în speranța că ne va atrage atenția, iar într-un final lovește și ne pune față în față cu schimbarea.

Alegerile ne definesc și ne transformă, visurile ne motivează, iar dorința de contribuție ne ridică vibrația. Credințele limitative ne pun frâne, bagajele emoționale ne îngreunează traseul, dar atunci când conștientizăm că nu suntem datori nimănui, și că poate singura noastră obligație este să ne bucurăm de viață și să amprentăm lumea cu propriile daruri ascunse în comoara inimii, călătoria noastră se luminează.

10 pași pe calea dezvoltării personale

  1. Cine ești tu?Răspunde cu sinceritate la această întrebare. Dincolo de rolurile pe care le joci pe scena vieții, dincolo de măștile cu care alegi să te protejezi sau să faci pe plac oamenilor dragi, cine ești tu? Ce ții ascuns în străfundul inimii? Dacă totul ar fi posibil, cum ar arăta viața ta? Ce înseamnă împlinirea pentru tine?
  2. Descoperă-ți valorile și alege să trăiești în armonie cu acestea.Nu permite nimănui să ți le încalce și nu le călca nici tu în picioare pentru cineva. Privește la lucrurile pe care le apreciezi, dar și la frustrările vieții, astfel îți va fi mult mai ușor să pui pe listă cinci valori și să le permiți să te ghideze. Spre exemplu, dacă minciuna și omisiunea te scot din minți, una dintre valorile tale este sinceritatea. Alege să o practici zi de zi și înconjoară-te de oameni pentru care aceasta este o practică sfântă, altfel frustrarea va fi elementul nelipsit din viața ta.
  3.  Ce-ți dorești cu adevărat? Care este mărețul vis al vieții tale?Lasă aceste întrebări să te ghideze, ia pixul în mână și notează 100 de lucruri de făcut în viață. Te rog să nu te oprești până când nu întocmești întreaga listă, apoi pune-o la vedere și celebrează fiecare reușită.
  4. Stabilește-ți obiective relevante pentru tine.Conștientizează că împlinirea visurilor tale trebuie să fie o prioritate, iar evoluția personală o certitudine. Găsește acel ,,DE CE’’ suficient de puternic, care să  te poarte spre reușită și care să te ajute să depășești inevitabile bariere de pe traseu. Înțelege că rezultatele diferite cer acțiuni diferite, așa că mizează pe curaj și perseverență, renunță la acele activități care îți fură timpul și energia și îndreaptă-ți atenția spre pașii care vizează succesul. Împarte obiectivul mare în obiective mai mici și alege să acționezi în direcția dorită.
  5. Lasă-te inspirată de oamenii care au reușit. Citește biografia oamenilor de succes și alege să lucrezi cu un coach sau un mentor. Să beneficiezi de sprijin și de o perspectivă diferită  în momentele de cumpănă contează enorm.
  6. Identifică-ți emoțiile negative și le eliberează.Curățenia interioară este necesară, eliberarea de greutatea bagajului emoțional s-ar putea să-ți dea aripi. Fă pace cu trecutul, integrează iertarea în viața ta și dă-ți voie să visezi, să acționezi cu curaj și să trăiești frumos. Îți recomand psihoterapia și practicarea tehnicii EFT. Cred cu tărie că te vor ajuta.
  7. Cultivă gânduri pozitive.Alege să vezi frumusețea din fiecare persoană care intră în viața ta, bucură-te de darurile naturii, apreciază-ți corpul, privește cu iubire spre tine. Apelează la mantre pentru a-ți ridica vibrația. Metoda Ho’oponopono te poate ajuta. Și afirmațiile pozitive create de Louise Hay, de asemenea. Include în schemă și meditația.
  8. Ține un jurnal.Te va ajuta să scoți din cap tumultul gândurilor repetitive din fiecare zi, să fii mult mai conștientă de direcția în care acestea te poartă și să ai mai multă putere pentru a implementa schimbările care se impun. Scrisul este terapie curată, iar jurnalul este confidentul care nu trădează.
  9. Practică recunoștința. Începeți fiecare zi cu o privire de apreciere asupra vieții și o încheie cu o listă de 10 lucruri pentru care îți exprimi recunoștința. Amintește-ți că pozitivul și negativul nu pot sălășlui în același timp în mintea ta. Apreciază bogăția pe care o deții deja și lucrurile bune vor spori în viața ta.
  10. Investește în tine și alocă timp pentru tot ce-ți bucură inima.Investiția în propria persoană trebuie să fie prioritatea ta, conștientizând că abilitățile și cunoașterea îți vor servi pe calea pe care o vei urma. Echilibrează raportul muncă-distracție în viața ta. Mizează pe aptitudini și pe pasiuni, încearcă lucruri noi și îndrăznește să îmbrățișezi schimbarea, chiar dacă multă lume nu te va mai plăcea. Oamenii se cern și este normal să fie așa, unii ne însoțesc o perioadă, iar alții ne sunt camarazi pentru întreaga viață.

Citește, cântă, dansează, pictează, intră în comuniune cu natura… alege să fii cea mai bună versiune a ta! Bucură-te de fiecare zi, fii personajul principal din viața ta!

Articol de Florina Popa Dumșe – Consilier dezvoltare personală, Autor, Blogger.

Distribuie articolul: