Cred că la orice vârstă poți avea întrebări despre zona ta intimă. Oricât de documentată ai fi și oricât de multă grijă ai avea de tine, cu siguranță ai dileme care te frământă.

Să vorbești deschis despre vaginul tău… nu este tocmai ușor. Multe femei se jenează chiar și atunci când ajung în fața medicului ginecolog.

În acest articol vom explica principalele caracteristici ale vaginului și cum să-l menținem sănătos.

Vaginul este organul din cadrul aparatului reproducător feminin care face legătura între uter și partea exterioară a corpului. Este o parte fundamentală a corpului femeiesc, atât în scop reproducător, cât și pentru atingerea plăcerii sexuale.

Lucruri importante pe care trebuie să le știi despre vaginul tău

  1. Vaginul este un mușchi care se încordează sau se relaxează, ca restul mușchilor din corpul nostru.

Dacă nu îl folosim, riscăm să îl pierdem. Astfel că sexul regulat este imperios necesar pentru o bună funcționare a organismului.

  1. Vaginul este incredibil de elastic, astfel că se poate dilata și până la 200% în timpul unei nașteri.

Desigur, pentru a reveni la forma inițială e nevoie de exercițiu. Cunoscute și sub denumirea de exerciții Kegel, contractarea și relaxarea mușchilor vaginali, executate în repetiții de până la 10 ori pe zi, pot ajuta vaginul să revină la forma inițială.

  1. Vaginul este unic.

Nu există vagin „normal”, ci doar vaginul TĂU. Astfel că fiecare vagin are propria dimensiune, formă și culoare.

  1. Majoritatea infecțiilor vaginale sunt cauzate de bacterii.

Cercetările din domeniu au arătat faptul că majoritatea femeilor care suferă de infecții intime tind să creadă că ciupercile sunt cauza dominantă. Însă realitatea este alta, potrivit specialiștilor în ginecologie: peste 50% din cazuri sunt cauzate de bacterii.

  1. Vaginul se curăță singur.

Ai observat vreodată pe lenjeria intimă sau pe protej-slip o secreție de culoare albă? Ei bine, rolul acestei secreții este acela de a proteja flora vaginală, de a elimina bacteriile, virusurile și celulele vechi care se desprind. Din acest motiv, produsele de îngrijire intimă precum gelurile parfumate sau pudrele nu sunt indicate în curățarea internă.

  1. Vaginul tău își schimbă dimensiunea în timpul actului sexual, dar și în timpul nașterii.

Concentrația circulației sanguine în această parte a corpului nostru provoacă dilatarea, ajutându-l să își îndeplinească funcțiile. În concluzie, în timpul sexului vaginul se dilată. Însă nu-ți face griji, fiind foarte elastic va reveni la forma inițială.

  1. Alimentația joacă un rol important în influența mirosurilor din zona noastră intimă.

Chiar dacă este perfect normal ca mirosurile să difere în perioada ovulației, acestea se pot schimba și în funcție de alimentele pe care le consumăm. De pildă, atunci când mâncăm picant, este foarte posibil ca mirosul nostru genital să fie mai intens.

  1. Clitorisul are mai multe terminații nervoase decât ORICE altă parte a corpului nostru.

Mai precis, peste 8000!

  1. Zona cervicală permite apariția diferitelor tipuri de plăcere.

Astfel că femeile pot avea 4 tipuri de orgasm: clitoridian, vaginal, combinat sau multiplu.

  1. Nu toate femeile au himen!

Un țesut extrem de fin asociat în general cu virginitatea, cunoscut sub numele de himen, nu este ceva ce se întâlnește la toate femeile. Este adevărat că majoritatea femeilor se nasc cu acest himen care poate varia în formă și mărime, dar sunt unele femei care nu au himen. Himenul acoperă deschiderea vaginului și poate fi rupt în timpul actului intim, dar se poate rupe și din cauza unor exerciții fizice sau din cauza unui dezechilibru hormonal.

Distribuie articolul: