Janusz Korczak — pedagog polonez, scriitor, doctor și activist social care a refuzat să-și salveze viața   pentru a fi alături de copii. Prima întâmplare a avut loc, când Janusz a decis să nu emigreze în Palestina, chiar  înainte de ocuparea Poloniei, scrie eustiu.com. Pentru a nu lăsa casa de copii în ajunul evenimentelor teribile.

Profesorul și-a găsit moartea într-un lagăr de concentrare german Treblinka, împreună cu elevii săi din casa de copii, deși el putea fi salvat. Korczak rămâne în istorie pentru iubirea aparte pe care le-a purtat-o copiilor. Citește 10 lecții pe care le-a lăsat părinților. 

1. Nu aștepta de la copilul tău că va fi ca tine, sau cum îți dorești tu să fie. Ajută-l să devină el însuși.

2. Nu cere de la copil răsplată pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dăruit viață, cum ar putea să te mulțumească? El va dărui viață altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibilă de recunoștință.

3. Nu demonstra nemulțumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu-ți mânca amarul la bătrânețe. Căci, ce semeni aia vei culege.

4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viața e oferită fiecăruia după puteri, fii sigur, viața poate fi dificilă pentru el, nu mai puțin decât pentru tine, ba poate și mai mult căci nu are experiență.

5. Nu-l umili!

6. Nu uita, cele mai importante întâlniri sunt întâlnirile cu copiii noștri. Oferă-i atenția maximă — nu știi niciodată pe cine poți întâlni în propriul copil.

7. Nu te chinui, dacă nu poți face totul pentru copilul tău, dar ține minte: pentru copil nu s-a făcut suficient, în cazul în care nu s-a făcut tot posibilul.

8. Copilul nu e un  tiran, care îți monitorizează întreaga viață.

9. Învață să iubești un copil străin. Niciodată nu te comporta cu unul străin cum nu ți-ai dori să se comporte ceilalți cu propriul tău copil.

10. Iubește-ți copilul în orice ipostază — netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindcă copilul e o sărbătoare, care încă se desfășoară în viața ta.

Sursa

Distribuie articolul: