Turismul a fost foarte afectat în acest an de când avem pandemia la nivel global, însă marii amatori de călătorii au găsit timp să se delecteze cu cel puțin o destinație pentru suflet. Corina Bezdîga-Verlot, împătimită de călătorii, a reușit în acest ultima an să meargă alături de soțul ei în zece destinații pline de imagini superbe. Scriitoarea a împărtășit cu noi experiența acestor călătorii, ne-a spus cum s-a organizat și ce lucruri deosebite a reținut din aceste vacanțe.

„Noi n-am putut sta locului și, cu toate restricțiile, am mers măcar acolo unde s-a putut. Ceea ce se observa din poze de exemplu, este că e foarte gol peste tot: în aeroport, pe plajă, în orașe. Plusul e liniștea pe care o ai ca turist, însă e neobișnuit totuși să vezi locuri care adineaori adunau mii de oameni, acum pustii. E frumosul din jurul nostru pe care trebuie să-l observăm și e păcat că pandemia ne-a privat de acest privilegiu”, ne-a spus Corina Bezdîga-Verlot.

Martie, 2020. Începutul pandemiei. Dubai.

„Am plecat când apele începuseră a fi tulburi. Desigur, nu ne imaginam ca totul va deveni atât de grav și de gri, în tot acest parcurs. Dar am început să ne dăm seama de gravitatea situației când am văzut cum plajele se goleau de la o zi la alta, restaurantele se închideau, iar străzile deveneau din ce în ce mai pustii”, mărturisește tânăra.

Iunie, 2020. După trei luni de izolare… Delta Dunării

„Însetați de a pleca măcar undeva unde să ne simțim ca într-o vacanța, am ales Delta Dunării. Cred că nici nu am avut curajul de a visa la o altă destinație. Era de-ajuns, chiar și așa, la câteva zeci de km de casă. Plaja era pustie, hotelul avea doar câțiva turiști, dar toți se bucurau de acele momente de libertate, mult așteptate”, spune Corina.

Iulie, 2020. Muntenegru

„Am riscat când încă nimeni nu se prea aventura în a ieși din țară. Restricții erau încă foarte multe și foarte stricte, dar am ales o destinație apropiată și care, la acel moment, figura în lista țărilor cu risc redus de infectare. Am găsit un oraș gol, cu oameni care se plângeau de lipsa turiștilor și pragul falimentului pentru afacerile lor. Am avut un întreg hotel doar pentru noi, deoarece eram singurii clienți – nici nu știam dacă să ne bucurăm de această situație sau să-i compătimim pe acei antreprenori”, ne-a mai povestit scriitoarea.

Sfârșitul lunii Iulie. Barcelona

„Și la Barcelona am plecat tot pentru că era una din puținele destinații în care m-ai puteai merge în acea perioadă. Masca era obligatorie peste tot, chiar și la plajă. Restaurantele aveau program redus, capacitate redusă, iar în oraș vedeai foarte puțini turiști. Parcă totuși lumea vedea puțină speranță pentru perioada următoare, dar încă se simțea stresul și neliniștea a ceea ce trăiseră cu toții”, a spus tânăra.

 

August, 2020. Mamaia și Transilvania

„August a fost pentru călătoriile în țară, noi fiind stabiliți în România. Poate pentru că era nevoie de puțin ajutor pentru turismul românesc. Pentru relansare. Pentru susținere. Pentru o speranță. Primeam cu bucurie turiști români la Brașov, așa că am decis să mergem și noi în vacanță în țara noastră. Pentru ca e minunată”, ne-a declarat moldoveanca.

Octombrie, 2020. Istanbul

„Istanbulul ne-a dat speranța că totul va reveni. Viața de dinainte. Întâlnirile cu prietenii și familia. Cinele târzii la restaurante. Călătoriile. Din păcate, până acum nimic din toate astea nu s-a adeverit. Dar Istanbulul a fost minunat”, recunoaște Corina Bezdîga-Verlot.

Decembrie, 2020. Chișinău

„Era timpul să facem tot posibilul pentru a ajunge acasă, la mama. Ne-am înarmat cu multe acte, explicații și am pornit la drum. Iar revederea a fost unică. După atâta timp în care aștepți îmbrățișarea mamei, e o binecuvântare să o primești”.

Ianuarie, 2021. Belgia și Germania.

„Mai mult cu treburi decât în vacanța, am reușit totuși să trecem vreo patru puncte de frontieră pentru a ajunge în Belgia. Am avut nevoie de un test negativ și de multă răbdare. Pentru că în aceste locuri totul era foarte strict. Magazine și restaurante – închise. Cafea la pachet și mâncare livrată la domiciliu de către curieri”, povestește Corina despre experiența în aceste țări din Europa

Februarie, 2021. Dubai

„Dacă am început pandemia cu Dubaiul, am zis să mai facem o escapadă. Un test la plecare, unul în aeroportul din Dubai și un test negativ la întoarcere. Dar sacrificiile au fost răsplătite. Cu Frumusețea de acolo. Totuși, masca obligatorie peste tot, dar se echilibra situația cu restaurantele deschise. Plaja, după cum observați, destul de pustie”, spune Corina.

Martie, 2021. Republica Dominicană

„Și iată-ne în sfârșit aici. Tot o destinație aleasă de pe lista celor cu risc redus. Verde. Turcoaz. Palmieri. Soare. Măști de protecție. Speranța. Nu știm dacă la întoarcere carantina sau nu. Dar dorința… dorința de a reveni la viața pe care am avut-o e mare”, recunoaște Corina.

 

Călătorie în pandemie

„Toate aceste destinații au avut în comun un singur, dar un foarte amplu cuvânt: restricții. Măști de protecție obligatorii, grija de a te proteja uneori parcă exagerat, frica de a nu lua acest virus, teama de a nu-l transmite. Lecția acestor călătorii sau a acestei pandemii e simplă și este bine definită: sa prețuim ziua de astăzi, dragostea și prezenta familiei atunci când se poate, pentru că vin momente în viață când totul devine mai dificil, mai greu de atins. Să sperăm că ceea ce vine să fie, ceea ce cu toții ne dorim atât de mult, normalitatea lucrurilor, să revină”, a mai spus Corina Bezdîga-Verlot.