Școlile din Rusia se deschid astăzi, iar potrivit The Guardian, elevii vor avea o nouă lecție misterioasă: „conversații despre lucruri importante”. 

Conform sursei, activiștii spun că orele de „conversații despre lucruri importante” vor încerca să îndoctrineze copiii de până la șase ani. 

Așadar, opozanții regimului Putin cred că aceste ore vor fi folosite pentru a face propagandă în privința invaziei ruse în Ucrainei. Activiștii ruși cer părinților și profesorilor să boicoteze lecțiile „patriotice” introduse în școlile rusești, despre care mulți se tem că vor încerca să îndoctrineze elevii, chiar de la vârsta de 6 ani.

 „Mulți directori mint părinții, de teama șefilor lor, spunându-le că aceste cursuri de propagandă sunt obligatorii”, a spus miercuri Alianța Profesorilor din Rusia, un sindicat care nu e bine văzut de Kremlin. 

„Încă o dată, spunem că nu trebuie să vă lăsați copiii să intre în aceste cursuri”, se arată în comunicatul Alianței.

 Zeci de mii de profesori ruși ar urma să susțină aceste controversate lecții de patriotism începând de săptămâna viitoare, semnalând un pas important în eforturile Rusiei de a modela educația pentru a încerca să justifice războiul din Ucraina și guvernarea de 22 de ani a lui Vladimir Putin.

Cursurile au fost anunțate în iunie. Dar normele metodologice, care arată că profesorii ruși sunt așteptați să discute despre „valorile societății ruse”, au fost publicate recent. 

Aceste lecții includ nevoia ca studenții de până la opt ani să înțeleagă că a-ți iubi țara înseamnă o disponibilitate de a „lua arma în mână pentru apărarea ei” în vremuri periculoase. 

De la 10 ani, elevii pot fi învățați despre „operațiunea militară specială” a Rusiei, termenul preferat de Kremlin pentru războiul din Ucraina, și despre importanța „întoarcerii la Rusia” a ucrainenilor din est. Apoi, elevii ar urma să fie învățați că patriotismul include și dorința de a se înrola pentru a lupta pentru Rusia în armată, arată documentele. 

Nu sunt menționate acuzațiile de crime de război care au fost aduse împotriva trupelor ruse de către Ucraina. O serie de instituții de presă independente ruse i-au îndemnat pe părinți să-i întrebe pe profesori ce vor preda ei la aceste cursuri. „Suntem siguri că adevăratul patriotism nu poate crește într-o atmosferă de ură, frică și obligație”, a scris Alianța Profesorilor, spunând că lecțiile ar putea fi folosite pentru a preda alte valori. 

Sursa: The Guardian

Distribuie articolul: