Deja de câțiva ani, basarabeanca Viorica Chelban activează în Sistemul Național de Sănătate din Regatul Unit al Marii Britanii, cel care în 2015 fost desemnat drept cel mai calitativ sistem medical din întreaga lume. Mai mult decât atât, Viorica a devenit oficial medic la unul dintre cele mai renumite spitale universitare din lume, doctor în științe în Neurologie Clinica și Membră a Colegiului Regal al Medicilor din UK. Marea Britanie o face să se simtă entuziasmată de unde ne va duce medicina viitorului, o inspiră să colaboreze tot mai des cu medicii din Republica Moldova și îi deschide drumul spre o carieră de succes într-una dintre cele mai dezvoltate țări de pe continentul european. Într-un interviu acordat pentru EA.md, Viorica Chelban a mărturisit avantajele sistemului medical britanic, subliniind cât de importantă este operativitatea în cazul accidentelor vasculare cerebrale – atât de frecvente inclusiv în țara noastră. 

Doamnă Chelban, să vorbim despre semne. Cum ați descoperit că medicina este ceea ce trebuie să faceți în viață? La ce vârstă ați plecat de acasă, pentru a începe explorarea acestui domeniu?

Să fiu sinceră, nu au fost anumite semne. Vin dintr-o familie de medici și nu cred că aș alege vreodată altă profesie. Datorită părinților mei am crescut apreciind calități precum empatia față de pacienți, dedicație față de profesie, profesionalism și dorință de a fi mereu în pas cu timpul. Nu mi s-a impus să aleg această profesie, chiar dimpotrivă, dar acesta e singurul stil de viață pe care l-am cunoscut și apreciat și sunt foarte fericită că am decis să fac medicină.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră, titlul de Membru al Colegiului Regal al Medicilor din UK și cel de doctor în științe în Neurologia Clinică, pe lângă ani mulți de studii în străinătate?

Titlurile pe care le-am obținut: de Membru al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie și cel de Doctor în Științe în neurologie clinică sunt, pentru mine, metoda de a demonstra că experiența și cunoștințele pe care le am, corespund standartelor pe care ar trebui să le dețină fiecare medic. E un fel de asigurare pe care le-o ofer pacienților și colegilor mei de lucru. Este, dacă vreți, prima etapă în stabilirea unei relații bazate pe încrederea că voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a le oferi servicii de calitate. Pentru mine personal, sunt mai importante momentele când am efectuat prima resuscitare cardiacă sau tromboliză de succes sau când am învățat valoarea tăcerii și ascultării. Descopăr cu plăcere că nu titlurile sunt cele care îmi aduc satisfacție în lucru ci dimpotrivă, cu cât mai mult entuziasm pun în ceea ce fac, cu atât mai ușor apar și rezultatele.

12200956_10153545994752702_1801968267_n

Povestiți-ne despre atu-urile sistemului medical existent în Marea Britanie. De ce este unul competitiv la nivel internațional?

Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a fost nominalizat, în 2015, ca cel mai calitativ din întreaga lume. NHS s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește criterii precum calitatea, accesul și eficiența serviciilor. Eu sunt de acord cu toate aceste aspecte. Se pune accent mare pe accesul nelimitat al tuturor cetățenilor prin faptul că nu există asigurare obligatorie, serviciile medicale și tratamentul sunt gratuite și sunt plătite direct din bugetul de stat prin intermediul impozitelor. Calitatea și eficiența sunt mereu sub scrutin atât din partea organelor abilitate, cât și din partea societății. În opinia mea, rolul societătății e foarte important în responsabilizarea cadrului medical, iar rolul instituțiilor de stat e vital în asigurarea acestora cu un cadru legal și investițiile necesare pentru a-și îndeplini funcțiile în condiții decente și în care pot avansa împreună ca societate. Are și dezavantaje acest sistem, dar faptul că în 2015 a fost declarat ca cel mai calitativ din lume, este un motiv bun pentru a atrage profesioniști din întreaga lume. Și cu profesioniști din cei mai buni apar și servicii de calitate. E un cerc în care cadrul legal bine implementat, managmentul corect al investițiilor atrag profesioniști din toate colțurile planetei, iar ei asigură calitatea serviciilor, ceea ce crește numărul investițiilor în cercetare și inovații și cercul continuă.

Prin ce se deosebește University College London Hospital, de spitalele tradiționale din Marea Britanie? Cum ați fost angajată acolo?

University College London Hospital (UCLH) există în parteneriat cu University College London (UCL). Spre deosebire de spitalele tradiționale, UCLH este foarte activ în sfera de cercetare anume datorită asocierii cu UCL. Doar în specialitatea mea, în neurologie, deținători ai Premiului Nobel pentru Medicină, din ultimii doi ani la rând, sunt de la UCL. În același timp, UCL beneficiază foarte mult de asocierea cu spitalul unde se efectuează toate cercetările clinice și unde se află pacienții. Această colaborare contribuie la creșterea calității și investițiilor ambelor instituții. Eu am fost angajată prin concurs și interviu. Aceasta este procedura standard de angajare în toate spitalele din UK.

12200933_10153545994732702_891672729_n

Se zice că medicul este a doua divinitate, după Dumnezeu, care poate prelungi viața unui om. Și totuși, cât de riscant este pentru un medic, la nivel emoțional, să-și asume viața unui om? Cum găsiți puteri pentru a înfrunta destinul?

Nu am curajul să fac această comparație, poate pentru că am înțeles că rolul nostru nu e întotdeauna de a prelungi viața și uneori, e mult mai important de a oferi confort și demnitate. În specialitatea mea, des ne confruntăm cu astfel de situații. Eu sunt convinsă că în cazul în care înțelegem că eforturile noastre sunt de prisos, e important să avem curajul să folosim toate resursele pentru a alina suferința și durerea și să ne oprim înainte de a cauza suferințe care nu sunt de ajutor și nici necesare. Fiecare trebuie să avem posibilitatea să ne alegem destinul, rolul medicului fiind acela de a ne ajuta să facem o alegere informată și pentru a ne îndeplini alegerea eventual. Mai greu e când pacientul este prea vulnerabil și nu are capacitatea de a alege. Anume atunci trebuie să acționăm în interesul pacientului până acesta își recapătă capacitatea de decizie. De cele mai multe ori, acest dialog cu pacientul este sursa de energie și încredere de care am nevoie pentru a-mi face lucrul cu plăcere.

Cu siguranță că vocația în domeniul serviciilor medicale v-a schimbat percepția despre sănătate și atitudinea față de corp. Ce recomandări ați oferi în această privință?

Am observat că majoritatea pacienților întreabă dacă stresul sau diferite aspecte ale timpului la serviciu au contribuit la boala cu care se adresează. Cu toate că de cele mai multe ori nu cunosc răspunsul corect la această întrebare, cred că e intrigant că noi singuri apreciem că ducem o viață cu prea mult stres. În cadrul consultațiilor de neurologie, îmi face plăcere când am ocazia să recomand masaj, sală de gimnastică, plimbări, înot etc. Le-aș recomanda oricui, apropo.

Care descoperire, în opinia dumneavoastră, a constituit cea mai mare realizare a omenirii, în domeniul neurologiei?

Sunt multe realizări pe care le apreciez, dar cred că una dintre descoperirile care va avansa medicina modernă și va reprezenta aprenta pe care generația mea o va lăsa în istorie, este descoperirea ADN-ului. Desigur, sunt imparțială și pentru că neurogenetica e subiectul cercetărilor mele, dar cred că potențialul, în acest domeniu, este enorm și noi abia acum începem să înțelegem cum am fost programați la nivel molecular ca specie. Aceasta ne va ajuta să avansăm cunoștințele noastre în multe aspecte, nu în ultimul rând, în boli precum cancerul, neurodegenerarea și boli asociate cu îmbătrânirea. Eu personal sunt foarte entuziasmată de unde ne va duce medicina viitorului.

12188748_10153545994807702_2021993290_n

Să ne oprim, pe scurt, asupra unei diagnoze care doare tot mai mult în ultima vreme: accidentele vasculare cerebrale. Ce este obligat să știe omul secolului XXI despre acestea? În străinătate, consecințele acestor accidente sunt vindecabile?

Cel mai important mesaj din acest interviu probabil e acesta: timpul înseamnă creier! În cazul unui accident vascular cerebral (AVC), cu cât mai mult timp trece, cu atât mai mult creier pierdem. Cel mai important este ca pacientul să ajungă la spital în primele patru ore. Dupa aceste patru ore, șansele de recuperare sunt cu mult reduse și opțiunile de tratament de asemenea. Patru aspecte pe care toți trebuie să le cunoască și, dacă le recunosc, să cheme urgent salvarea: fața (jumătate nu se mișcă), vorbirea (devine dificilă/neîțeleasă sau cuvintele sunt pronunțate corect, dar nu au sens), mâna sau piciorul nu se mișcă și, în final, TIMPUL. Acționați urgent, chiar și dacă aveți dubii, pentru că timpul înseamnă creier în accidentele vasculare cerebrale.

Chiar și în străinătate AVC-urile au consecințe devastatoare. Important este accesul la timp la serviciile specializate și intervenția promptă.

Recent ați fost la Chișinău. Cum se transformă Moldova în ochii dumneavoastră, de când ați emigrat? Care e percepția imaginii noastre din afară?

Da, mă întorc acasă des și mereu cu drag. Sper să mențin legătura profesională cu Moldova și în continuare, pentru a ajuta atâta cât pot. Nu pot spune cum e percepută țara din afară, pentru că eu mă consider încă parte a acestei țări, dar cu siguranță oricare ar fi imaginea, ea e învăluită într-un fel de incertitudine care e greu de explicat dar pe care fiecare dintre noi o înțelegem foarte bine.

Numiți-ne o persoană căreia îi sunteți recunoscătoare acum, pentru că și-a făcut apariția în viața dumneavoastră.

Sunt recunoscătoare în primul rând familiei mele. Profesional, am avut fericirea să întâlnesc multe personalități care m-au inspirat, m-au încurajat și m-au susținut. Sunt profund recunoscătoare profesorilor și celor de la care învăț în continuare!

Vă urăm mult succes și vă suntem recunoscători pentru acest interviu!

Foto: Arhiva Personală