Dacă cineva v-ar întreba ce-s aceștia microni și cum se măsoară o pungă din comerț ca să afli dacă are dreptul să fie vândută sau ba, puțini probabil ați ști răspunsul fără echivoc. Astăzi în Republica Moldova este interzisă comercializarea pungilor din plastic mai groase de 50 de microni.

Am încercat să facem lumină peste subiect, de ce pungile din plastic continuă să fie vândute în magazine, care sunt cu drept de comercializare și care nu ar trebui să fie vândute, menționează AGORA.md.

Elena Tacu, EcoVisio, coordonator de program „Activ ECO” ne-a explicat în cadrul evenimentului On&Off the Record „Life in Plastic is Fantastic” cum e cu aceste pungi și care pot fi vândute.

„În legea intrată în vigoare, cu referire la 50 de microni, are în vedere pungile foarte groase, de obicei la supermarketurile mari se vând și sunt pungile în care ducem încărcătura mare. Pungile mici, de separare, nu sunt incluse în lege, și la momentul nu sunt vizate”, menționează Elena.

Au recunoscut și reprezentanții marketurilor, în mare parte, în decursul unei zile, se vând de câteva ori mai multe pungi mici, de separare, decât pungi mai groase (mari – circa 4000-5000 unități). Dar haideți să revenim la unitatea lor de măsură.

Ce este un micron?

„Este o mărime care înseamnă 10 la minus a 6 metri și reprezintă grosimea pungii, doar pe o parte a acesteia. Grosimea unei pungi se măsoară cu un micrometru, un aparat special care indică această cifră. Pentru comparație, vedeți câți microni au alte produse din viața noastră:

De obicei pungile mai puțin de 50 de microni sunt mai fine la atingere, însă acest lucru poate să difere și în funcție de calitatea plasticului. Chiar și punga celebră cu „calendar”, ați observat probabil, că a devenit mai subțire, mai fină, în ultima perioadă, anume pentru a „intra” în ramele legii”, precizează coordonatoarea de program „Activ ECO”.

Menționăm că ulterior acest tip de pungă, dar și celelalte cu care au venit invitații și participanții de acasă au fost măsurate cu un micrometru. Punga neagră cu „calendar” are grosimea de 45 micrometri. Vedeți mai multe detalii în LIVE-ul din prima parte a evenimentului:

Pungile prietenoase mediului, eco, se împart în două tipuri:

  1. Degradabile – la fel din plastic, dar se descompun mai repede decât cele din plastic;
  2. Biodegradabile – sunt făcute din amidon și se descompun mult mai repede, sau la compost fierbinte. La atingere la fel se simte că sunt din amidon.

„ON&OFF the Record” a fost organizat de Agora.md în parteneriat cu Youth Association ASIST. Susținerea financiară a fost oferită de Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: