Un tânăr din Chișinău este inventatorul unei proteze electronice de mână, care poate fi mișcată cu puterea gândului. Potrivit МИР 24, gadgetul este fără precedent pentru RM. 

Este vorba despre Vladislav Covalschi, student în anul 4 la Universitatea Tehnică din Moldovei, menționează AGORA.md.

Potrivit sursei citate, proteza propriu-zisă este complementată de o brățară, care se îmbracă pe aceeași mână. Atunci când cel care o poartă își imaginează că mișcă un anumit deget, impulsul este trimis cu o precizie incredibilă degetului protezei, care îl mișcă.

Foto: screnshot youtube

Vladislav susține că proteza poate mișca chiar și două degete în același timp. Mai mult, aceasta poate ține și un telefon mobil. Mâna artificială inventată de moldovean este confecționată din plastic organic. Aceasta a fost printată în 3D, timp de 20 de ore.

„Planific să perfecționez proteza, să o fac mai funcțională, pe măsura unei mâni anatomice”, a subliniat Vladislav Covalschi.

Dacă investitorii se vor arăta interesați de invenția moldoveanului, proteza va costa aproximativ 1 mie de euro. În prezent, aproximativ 250 de oameni din RM au nevoie de proteze de mână.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: