A făcut eforturi de zeci de ori mai mari decât ceilalți copii și a câștigat. În 2013, acest tânăr le-a dat tuturor o lecție pe care toți ar trebui să o învețe: BAC-ul nu se ia cu pile, cu șpăgi sau cu copiuța în palmă. Un tânăr din România, care suferă de sindromul Down a reușit să învingă prejudecățile sociale.

Mihai a răsturnat reguli și prejudecăți. Este unul din zecile de mii de copii născuți cu sindromul Down în România și condamnați să ducă povara acestei boli toată viață.

mihai-moceanu„După naștere, medicul pediatru mi-a spus că am făcut un monstru. Nu va fi în stare să facă nimic, nici măcar să mănânce singur”, povestește mama lui Mihai.

Femeia și-a privit copilul în ochi și și-a jurat că nu va înceta să lupte pentru el. Nu a renunțat nici atunci când școlile sau grădinițele la ușă cărora a bătut au refuzat să-l înscrie pe Mihai din cauza bolii.

Dar mamă lui Mihai a văzut, înaintea medicilor, că băiatul ei avea o memorie extraordinară, deși primul cuvânt l-a rostit abia la șase ani: „Aproape toată Biblia o știe pe de rost. De când a început să citească, asta a fost pasiunea lui”.


A fost acceptat, într-un târziu, la o grădiniță, apoi la o școală din Cluj. În fiecare an, la grădiniță, a câștigat câte un premiu. Când a intrat la un liceu cu profil teologic, profesorii și colegii l-au îndrăgit imediat. A dovedit asta la examenul de bacalaureat pe care l-a promovat. Nu cu o notă mare-aproape șapte. O notă, însă, pe care zeci de mii de elevi pe care soartă nu i-a lovit că pe Mihai nu au reușit să o ia.

„Mi-a plăcut cel mai mult că m-au apreciat toți copiii, că am luat bacalaureatul”, spune tânărul.

Luptă lui Mihai cu viață, cu boală, cu societatea nu se oprește aici. Vrea să fie preot și să ajute oamenii.

Sursa/Foto: a1.ro, observator.ro, Ziarul de Cluj

Distribuie articolul: