În 2017, în cadrul unui schimb de turnee organizate în baza acordului de reciprocitate dintre Teatrului Evreiesc de Stat din București și Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”,  au fost aduse pentru prima dată la Chișinău zece spectacole comune, în frunte cu celebra actriță Maia Morgenstern. Ulterior același număr de reprezentații au fost jucate de teatrul chișinăuian pe scena din capitala României. Această frumoasă tradiție a fost păstrată și chiar extinsă în anii următori: trupa de la București vine anual în turneu cu zece spectacole; respectiv, un număr similar de reprezentații sunt jucate de „Satiricus” pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București.

În ultimii ani, a devenit deja o tradiție ca în fiecare stagiune a Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” să fie realizat cel puțin un proiect de colaborare cu cele mai performante teatre din România.  După desfășurarea cu brio a celei de-a treia ediții a Festivalului internațional de teatru FESTIS-2018, organizat de Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” în cinstea Anului Centenar, a fost derulat un nou proiect teatral. Trupă chișinăuiană ne încântă cu o nouă surpriză aniversară, de această dată, cu o premieră inedită: „100 de minute de libertate”, în direcția de scenă a regizorului român Bogdan Sărătean, acesta fiind primul proiect sui-generis de colaborare teatrală între România și Republica Moldova – o coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău.

Un alt proiect teatral, împreună cu Teatrul Nottara din București

Tot în aceste zile se finalizează încă un proiect cultural remarcabil  de colaborare dintre actorii și regizorii de pe cele două maluri ale Prutului:  Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” – Teatrul de Artă Deva. Proiectul este și un schimb cultural-artistic extrem de util, în cadrul său, doi redutabili regizori români – Sandu Grecu și Mihai Panaitescu – montează, respectiv, primul – „Maestrul și Margarita” la Teatrul de Artă Deva, și al doilea – spectacolul în premieră „Ce vrăji a mai făcut soţia mea?”.

Concluzia regizorului român Mihai Panaitescu, la finalizarea spectacolului „Ce vrăji a mai făcut soţia mea”, este edificatoare. „Teatrul de Artă Deva și Teatrul „Satiricus” au reușit să facă ceea ce politicul sau politicienii nu reușesc întotdeauna, adică nu un parteneriat , ci o mezalianță umană și culturală firească, din punctul meu de vedere. Eu cred cu tărie în acest tip de fuziune artistică ce poate deveni exemplu și vector în evoluția mentalităților și de-o parte și de cealaltă a Prutului. Artiști de marcă din Chișinău lucrează la Deva și eu, în premieră  pentru mine, montez o piesă americană aici. Stagiunea 2019 -2020 vă cuprinde o ministagiune a teatrului transilvan la Chișinău și Teatrul de Artă Deva va găzdui producțiile Teatrului Satiricus tot la nivel de ministagiune. Înfrățirea noastră merge si mai departe si planul nostru este să participăm împreună la marile festivaluri internaționale de teatru. Întâlnirea mea cu publicul din Chișinău mi-a provocat o emoție puternică și aș dori pe această cale să le transmit respectul si admirația mea. De asemenea, consider că piesa lui John Tobias jucată cu mare succes pe Broadway cât şi în marile capitale ale lumii se mulează perfect pe aşteptările unui public dornic de comedii bulevardiere. Vivat teatru!”

Noul spectacol – o adaptare scenică după textul dramaturgului John Tobias – este o satiră puternică la adresa societăţii nord-americane, unde relaţiile interumane şi mai ales cele familiale au ajuns într-un puternic impas. Ideea spectacolului este o invitaţie la normalitate, la rezolvarea problemelor fără adjuvanţi în cuplu, la valorile familiale fireşti, şi asta, bineînţeles, cu o mare încărcătură de umor. 

Cei cinci actori care se produc în această comedie – Nadejda CRÂLOV (Liv), Gheorghe GUȘAN (Connelly), Roman GOPȘA (Griffin), Daniel CIOBANU (Hoțul), Doina GOPȘA (Louise) – fac o echipă de zile mari, reușind să creeze, sub bagheta maestrului Mihai Panaitescu, o reprezentaţie gen Broadway de toată frumusețea. 

„Așadar, încă două teatre de pe cele două maluri de Prut, două redutabile trupe au făcut Unirea prin artă, dar și Unirea de suflet și conștiință națională. Proiectul a fost practic finalizat, colaborarea continuă! Vă așteptăm cu drag la premieră pe 1/8/24 noiembrie curent!”. menționează cei de la Satiricus.

Durata spectacolului 1h 45 min
Accesul în sală de la 14 ani

Vânzări, rezervări bilete pe www.satiricus.md
sau la numerele de telefon
+373 22-20-28-90 / 069416078 – Casa de bilete.