Urmează un interviu după care o să vă reveniți cu mare greu. Am de gând să vă port pe câteva continente, prin jungle și sub apă. Asta, ca să ținem pasul cu fizicianul Mihail Nazarov, specialist principal la Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Științe din Moldova. Are 70 de ani, vârstă pe care nu o trădează nici chipul lui, nici starea fizică, nici spiritul aventurier. A călătorit în aproape 60 de țări ale lumii. I-a rămas să exploreze doar continentele Australia și Antarctida. A înotat cu rechinii, a hrănit maimuțele în Malaezia, a stat de vorbă cu astronautul din SUA care s-a plimbat cu automobilul pe Lună. Schiază mai bine de 50 de ani, face diving și gătește minunat. Asemenea oameni inspiră și te fac să exclami: „Viața este minunată!”

Domnule Mihail, rog să ne spuneți unde v-ați născut și cum v-ați pomenit în Chișinău.

„M-am născut la Leningrad, în anul 1946, iar peste doi ani familia noastră s-a mutat la Chișinău. Evident, nimeni dintre părinți nu s-a sfătuit cu mine la acest capitol. Mi-am făcut studiile la Moscova, iar acum locuiesc în Chișinău, în piața Sankt Petersburg, pe bulevardul Moscovei. Foarte mulți chișinăuieni nu știu unde e această piață, dar ajută Google Maps. Acolo este indicat locul. Consider natale trei orașe: Leningrad, Moscova și Chișinău, iar în adresa mea de reședință actuală se reunesc aceste trei orașe. (zâmbește) Am învățat la școala numărul 34 „N. Ostrovschi” din Chișinău.  În ultimii mei ani de studii acolo școala a căpatat profilul fizico-matematic.  Atunci era deja decis că voi deveni fizician. Probabil spre o asemenea decizie m-au împins romanele lui Danil Granin „Cercetătorul” și „Merg spre furtună” (“Искатели”, “Иду на грозу”). Dar și filmul lui Mihail Romma și-a lăsat amprenta “Девять дней одного года” (în traducere, „Nouă zile dintr-un an”). Am urmat Universitatea de Stat din Moscova, facultatea de fizică. Am locuit 9 ani în capitala Rusiei.”

Care a fost primul loc de muncă?

Primul meu serviciu a fost la Universitatea de Stat din Moscova, în calitate de cercetător științific junior, la facultatea de fizică. Apoi 30 ani am lucrat ca lector la catedra de fizică, la Universitatea Tehnică din Moldova, apoi 3 ani ca profesor la Universitatea Annaba în Algeria, apoi 9 ani în Coreea de Sud ca profesor la Institutul Tehnologiilor Avansate, apoi specialist principal la compania Samsung în Seul.  Din 2007 până în 2011 am lucrat în calitate de profesor la Universitatea Tehnologiilor Contemporane în Gwangju, care e tot în Coreea de Sud. În 2012, am devenit professor de fizică la Universitatea Științelor Naturale din Malaezia. În toți acești ani, am avut nenumărate deplasări în multe țări din Europa, America și Asia.”

Mihail Nazarov, în anii de studenție călătorea datorită programelor universității. Construia case în Polonia și atunci vizita multe orașe. Au urmat călătoriile științifice. După fiecare conferință, el își lua câteva zile libere ca să viziteze orașele și atracțiile turistice din localitate.

„Mai este și turismul sportiv, pe care îl practic și astăzi. Mai bine de 50 ani schiez și în fiecare iarnă mă străduiesc să ajung la diferite pârtii în diferite țări. Îmi mai place să fac diving și snorkling.  Odihna de tip ultra-all-inclusive în Turcia nu este pentru mine. Am încercat.

De unde bani pentru călătorii? „No money, no honey”, vorba americanilor. Fără bani, stai acasă și te uiți cum alții călătoresc, la televizor.

„Poți călători și fără bani, făcând autostop de exemplu și locuind în hostel-uri sau guest house-uri. Eu prefer să călătoresc cu bani și plăcere. Turismul științific se plătește din granturi sau de către organizatorii conferințelor, mai ales dacă te invită să prezinți un raport personal. Pentru schiat și diving eu câștig banii din fizică. Cu afaceri nu mă ocup.”

Ce pasiuni mai aveți pe lângă fizică și sport?

„Am foarte multe: fotografia, culinăria, pescuitul, strânsul ciupercilor, numismatica și filatelia, colecționez scoici. La asta se adaugă pasiunea pentru șah.”

Haideți să facem un top cu trei țări care v-au impresionat.

„E foarte greu, dar o să încerc. Pe primul loc aș plasa Malaezia cu cele mai străvechi jungle de pe planetă, cu o lume marină splendidă, cu tradițiile și cultura sa unice. În India e un trecut minunat, dar deocamdată nu văd prezentul și viitorul. Orașul meu preferat, unul foarte neobișnuit, este Singapore. În Europa îmi place Roma, Parisul și Amsterdamul.  Cele mai multe peripeții am avut în Filipine (Manile) și Thailanda, unde am înotat cu rechinii, iar după un program cultural e bine să mergi în Italia sau Franța. Din punct de vedere științific, cele mai interesante mi s-au părut călătoriile în America, sunt membru activ al Academiei de Științe din New York. M-am întâlnit acolo cu astronauții americani, inclusiv cu John Young, care a călătorit cu automobilul pe Lună.  În acei ani eu mă ocupam cu cercetarea grunțului de pe lună și domnul Young mi-a povestit multe despre zborul său Apollo 17.  Despre asta am scris în câteva cărți, adunate sub genericul „Biblioteca călătoriilor cu Mihail Nazarov”. Autograful lui John Young îl păstrez și astăzi.”

Cu cele mai neobișnuite animale s-a întâlnit în Malaezia, căci universitatea a fost construită pe teritoriul unei jungle. Erau mai multe animale decât studenți. 

Veneau la noi mai ales maimuțele pe care le hrăneam cu banane și mango. Erau foarte prietenoase, luau mâncarea din mâinile noastre.  Numai la lecții nu le-am chemat, dar trebuia (glumește el).  Vipere, vidre enorme, broaște țestoase.  Sub apă era adrenalina. Puteai înota cu rechinii și peștii Napoleon sau peștii crocodil. ”

Mihail Nazarov are publicate trei cărți de fizică pentru studenți – una în română, alta în franceză, iar ultima a fost publicată recent în engleză, în SUA: „New generation of europium and terbium activated phosphors from synthesis to application”. Poate fi procurată pe internet. Și călătoriilor le-a dedicat mai multe cărți. Le puteți găsi pe blogul travelreal.ru, la compartimentul „ПУТЕШЕСТВИЯ С УДОВОЛЬСТВИЕМ”. Tot acolo găsiți pagina autorului Mihail Nazarov și așa veți urmări postările lui pline de spectaculozitate.

La final, vă mai las cu o curiozitate. Mihail Nazarov și soția lui au o fiică și un fiu. Ghiciți ce facultate au urmat ceilalți trei membri? Corect, de fizică.

Foto: Arhivă personală