Anul școlar 2019-2020 a început cu un deficit de peste 2.000 de cadre didactice. În pofida numărului mare de locuri vacante, tinerii specialiști ezită să se angajeze în școlile din sate. Liceul Mihai Eminescu din Sipoteni Călărași, o instituție cu circa 600 de elevi, solicită an de an cadre didactice, dar în lipsa lor încearcă să găsească propriile soluții.

„S-a solicitat profesor de limbă engleză, de limbă franceză, învățător la clasele primare, matematică, fizică, la care a fost repartizată profesoară de limbă engleză, dar nu a ajuns. Soluția noastră și cea mai mare bucurie este că avem încă și să le dea Domnul sănătate – eu le spun „tezaurul pedagogiei” – pensionarii”, a spus  director liceului Dumitru Bob.

Unul dintre profesorii care continuă să activeze după pensionare este și Antonina Diaconu. „Deja de ani buni ar trebui să fiu la odihna bine meritată, dar nu mă văd acolo. Îmi place, îmi e drag, dar puterile cu mare părere de rău nu mai sunt aceleași. Mai vin specialiști, dar din păcate nu prind rădăcini. Mi se pare că vin doar pentru a lua suma aceasta pe care o dă Guvernul și pe urmă se duc și îmbrățișează alte profesii. Problema că tinerii nu vin azi în școală nu este o problemă doar a noastră, cei care îi încurajăm să meargă la universitate. Ar trebui să se îngrijoreze conducerea țării și chiar instituțiile superioare de învățământ”, crede Antonina Diaconu, profesoară limba franceză.

Un alt profesor din instituție a urmat un curs de recalificare pentru ca pe lângă orele de limbă franceză să poată preda și limba engleză.

„Am început, în școală nu erau cărți atunci, asta fiind cu mulți ani în urmă și acum sunt profesor de limba engleză cu acte în regulă. Studenți sunt, grupele sunt complete la limba engleză, dar specialiști nu vin în școală”, Tatiana Stegaru, profesoară limba engleză.

Și învățătorii de clase primare sunt la mare căutare. În lipsa lor, anul trecut, la Sipoteni, trei clase au fost comasate și repartizate la doi învățători.

„Am ținut clasele până la jumătate de an după care am decis în comun să le reorganizăm deoarece nu avem cadre didactice. Este foarte dificil. Ar fi binevenit să vină cadre didactice și la clasa întâi avem nevoie, la fel s-au deschis clase cu un număr mare de elevi, avem nevoie de cadre didactice, dar din păcate puțini se angajează în câmpul muncii după ce termină universitatea pedagogică”, afirmă  Larisa Chilcic, director adjunct clase primare.

Tinerii care totuși se angajează în sat sunt de obicei născuți în localitate. Potrivit AGORA.md, printre puținele exemple este și Elena Dovicenco. „Sincer nu a fost așa discuție la noi și nu am pus accent pe sat sau oraș. Condiții avem foarte bune. Mai cu seamă la noi în liceu sunt condiții foarte bune, ia și lucrează, numai să-ți permită sănătatea. Eu aș dori să invit toți absolvenții universităților, colegiilor să activeze la noi în Moldova, în școlile noastre, pentru că e frumos ceea ce faci”, spune tânăra învățătoare.

Directorul a mers și la facultățile de pedagogie. „Evident că în discuția cu studenții de la universitate le-am vorbit despre beneficiile profesiei de pedagog, reieșind din cele pe care le avem: că întinerește în fiecare an cu o nouă promoție, că ai posibilitatea să discuți cu o tânără generație care în fiecare an este alta. Eu aș zice totuși că cel mai motivant pentru un cadru didactic, pe lângă dragostea pe care o are față de profesie, pentru că majoritatea profesorilor care activează în sistem au o dragoste deosebită față de copii, cel mai motivant ar fi un salariu decent pentru cadrele didactice”, afirmă directorul.

La rândul lor, responsabilii din Ministerul Educației spun că întreprind mai multe acțiuni ca să atragă tinerii în sistemul de învățământ.

„Am modificat hotărârea de Guvern numărul 923. Acuma chiar și cei care au terminat la secția cu frecvență redusă, chiar și cei care au studiat în baza de contracte și au plătit taxe, chiar și acești studenți au dreptul la indemnizația de 120 de mii de lei. Intenționăm să deschidem un club al viitorilor pedagogi. Ideea constă în faptul ca să pregătim elevii din instituțiile de învățământ din clasele superioare pentru a lucra cu copiii din clasele mai mici. Cadrele didactice au un salariu mediu pe economie și în mare parte depășesc salariul mediu pe economie.

Ceea ce ține de majorarea salariilor, urmează să discutăm cu ministerul Finanțelor doar după ce facem corecțiile la legea numărul 270. Noi suntem siguri că un cadru didactic trebuie să fie plătit bine ca să poți cere de la el calitate în educație”, explică  secretar de stat în domeniul educației Valentina Chicu.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: