Laparoscopia este o ramură relativ nouă a chirurgiei minim invazive, care ajută la diagnosticarea și tratamentul mai multor boli prin intermediul unei incizii de aproximativ doi centimetri, care după cicatrizare rămâne aproape invizibilă. 

Este vorba despre o intervenție chirurgicală care se realizează prin abdomen, prin introducerea tubului laparoscopic care transmite imagini clare pe un monitor, astfel medicul chirurg reușește să determine sau să înlăture cu o precizie mare, afecțiunea de care suferă pacientul.

Această procedură se aplică în următoarele cazuri:

  • sarcina extrauterină – specialistul poate să definitiveze diagnosticul și să ofere posibilitatea terapeutică minim invazivă;
  • chisturile ovariene – atunci când tratamentul chirurgical este urgent și este necesar în cazul apariției unor complicații: torsiunea sau ruptura chistului, dureri pelvine severe sau sângerări, dimensiuni mari ale chistului sau existența unei suspiciuni de cancer ovarian.
  • fibroamele uterine: în cazul femeilor ce doresc păstrarea funcției reproductive sau la care prezența fibroamelor reprezintă cauza infertililtății, se indică miomectomia conservativă cu păstrarea uterului, aceasta se poate efectua atât laparoscopic cât și prin laparotomie (în cazul fibroamelor voluminoase, etc).

Potrivit site-ului Spitalului Clinic Municipal Nr.1, acesta dispune de o linie endoscopică de ultimă generație și de specialiști cu experiență ce pot efectua întreaga gama de intervenții pe cale laparoscopică și aduc la cunoștință că pentru anul 2017 au fost efectuate cu succes 1472 de intervenții în acest sens.

Distribuie articolul: