Sorina Grijdeanu este femeia care a renunțat la absorbante și tampoane și care utilizează cupa mentruală de mai bine de 5 ani! Acum, Sorina știe tot despre acest dispozitiv minune care poate salva femeia chiar și în cele mai critice zile, iar noi am decis să o luăm la întrebări și să ne povestească câte ceva din ceea ce cunoaște despre cupa menstruală. 

„Cupa mestruală a fost inventată în 1937, de Leona Chalmes, în aceeași periodă când au ieșit în comerț și tampoanele. Aceasta are formă de clopoțel, poate fi ușor introdusă în vagin și va acumula fluxul menstrual. Un avantaj mare pe care îl prezintă cupa, constă în faptul că aceasta este din silicon medical – material, care în rare cazuri provoacă alergii, ca alternativă puteți opta pentru cupe din TPE (elastomer termoplastic). Cupa menstruală este cel mai igienic dispozitiv pentru a gestiona menstruația, evident, în cazul în care vorbim de cupe certificate (cumpărate din farmacii, direct de la producător sau site-uri certificate). Aceasta poate fi folosită în decurs de 10- 15 ani, în dependeță cum este îngrijită”, povestește Sorina.

Cupa menstruală vs absorbantele

Sorina a explicat de ce este timpul ca femeile să renunțe la utilizarea absorbantelor făcând chemare la cât de dăunătoare pentru sănătate și mediul înconjurător pot fi acestea.

„Absorbantele sunt confecționate din plastic, iar atunci când sângele intră în contact cu aerul, bacteriile se înmulțesc și se depozitează pe plasticul pe care femeia îl utilizează minim 2 ore, ceea ce poate duce facilitarea apariției candidei, spre exemplu. Un alt dezavantaj al absorbantelor constă în faptul că utilizându-le nici măcar nu ne dăm seama de cantitatea de deșeuri pe care o producem. Este adevărat că există aborbante din bumbac, de unică folosință, DAR pentru producerea bumbacului sunt utilizate multe substanțe chimice, acesta este înălbit și nu este deloc igienic, astfel încât sângele continuă să intre în contact cu aerul” , povestește ea.

Cupa menstruală vs tampoanel

Sorina menționează că și tampoanele au dezavantaje care pot fi ușor evitate dacă apelăm la cupa menstruală.

„Tamponul este confecționat din bumbac înălbit, acesta este intrudus în vagin și e la contact direct cu pereții vaginali, absorbând nu doar sângele dar și lichid vaginal, ceea ce provoacă uscătura vaginală. Și în cazul tamponului, sângele intră în contact cu aerul. Toate acestea lucruri nu se întâmplă dacă femeia apelează la cupa menstruală, aceasta este din silicon și colectează doar sângele. Cupa crează un vid (vacum), deci aerul nu poate circula, astfel este evitată răspândirea bacteriilor”, spune ea.

Reguli de respectat, dacă optezi pentru cupă menstruală

Pentru a folosi cupa trebuie respectate niște reguli de bază:

1. Înainte de a o folosi, cupa trebuie fiartă 5-6 min

2. Ai griă ca mâinile tale să fie curate

3.  Caută poziția potrivită, aceasta diferă de la o persoană la alta (atât pentru a introduce cupa, cât și pentru a o scoate)

4. După utilizare cupa se spală cu apă rece, în acest fel pe cupă nu se va fixa culoare și nici mirosurile neplăcute (evită folosirea unui detergent, acesta ar putea lăsa substanțe în vagin)

5. Cupa poate fi ținută în vagin până se umple ( fluxul diferă de la o persoană la alta, dar nu se recomandă să o ții mai mult de 12 ore)

Cum să știi dacă o cupă menstruală este certificată

„Cupele menstruale certificate sunt produse dintr-un silicon medical certificat care are sigla 93/42/CEE (această siglă trebuie să o arate fiecare producător atunci când îi este cerut certificatul de calitate pentru cupa menstruală). Cupa este inclusă în lista dispozitivelor medicale, iar sigla CE este sigla care ne poate asigura că această cupă este una de calitate. Așa cum calitatea siliconului diferă, și cupele sunt de diferite prețuri, dacă siliconul este mai calitativ atunci cupa poate servi mai mulți ani. Chiar dacă cupele de pe Aliexpress, spre exemplu, au un preț atractiv, acestea sunt periculoase pentru sănătate. Astfel de cupe, din păcate, sunt răspândite și în Moldova, iar noi trebuie să avem grijă la ce fel de cupe folosim și să atragem atenția dacă sunt certificate sau nu”, spune Sorina.

Sorina spune că există cupe menstruale care, chiar permit întreținerea relațiilor sexuale „Cupe mestruale pentr întreșinerea relațiilor sexuale există de 2 tipuri: soft cup – este de unică folosință, se introduce ca un inel și 
lumea unique – este ca un disc, se introduce în vagin, are o durata de circa 8 ani”

Unde se pot găsi cupele ceritificate

„Din păcate, în Republica Moldova, nu am găsit cupe certificate, dar acestea pot fi cumpărate online de la producători sau site-uri certificate cum ar fi coppetta-mestruale.it , care livrează în toată lumea”, a spus Sorina.