Inteligenta emoțională (EQ) reprezintă capacitatea de a conștientiză, controla și manifesta emoțiile personale. Înseamnă abilitatea de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic.

La baza inteligentei emoționale stau patru abilitați esențiale: autocunoașterea, conștiință sociala, stăpânirea de sine și gestionarea relațiilor. Cumulate, toate aceste abilitați ne oferă posibilitatea dezvoltam relații sănătoase.

Inteligenta emoțională scăzută – cum o identifici

O persoana căreia îi lipsesc abilitățile de mai sus nu are capacitatea să dezvolte relații armonioase. Poate că pe alocuri vă manifesta un comportament care nu vă da de bănuit. Poate că vă ști cum să acționeze în unele momente sau cum să răspundă unor provocări. Însă inteligenta emoțională înseamnă mai mult decât învățarea unor tipare comportamentale recomandate. Înseamnă capacitatea de a vedea în profunzime, de a asculta și de a înțelege. Înseamnă atenție, deschidere și foarte multa cunoaștere de sine, înainte de orice.

Iată, așadar, cum iți dai seama daca partenerul tău are o inteligenta emoțională scăzută, potrivit andreearaicu.ro

Vorbește doar despre el

Primul semnal de alarma pe care îl poți observa este acela că partenerul tău vorbește doar despre el. În orice conversație el se afla în centrul atenției, iar toate subiectele abordate au legătură cu viață și trăirile lui. Oricât te străduiești să vorbești despre tine, despre evenimentele din viață ta sau despre unele lucruri pe care le consideri importante, el găsește întotdeauna o modalitate de a vorbi despre ceea ce-i place.

Imita alte comportamente

Una dintre greșelile pe care le face o persoana care are o inteligenta emoțională scăzută este aceea că imita alte comportamente. Știe, de regula, ce este bine și ce este rău, iar de cele mai multe ori se comporta așa cum ar fi indicat. Poți să observi foarte ușor aceasta tendință, mai ales daca acorzi atenție detaliilor. Foarte multe persoane declara că sunt empatice, însă nu țoață lumea are inteligenta emoțională să înțeleagă pe deplin trăirile și sentimentele altor persoane. O persoana care doar imita un comportament este o persoana falsă, iar falsitatea este depistata mai devreme sau mai târziu.

Are o atitudine pozitiva toxica

Ne dorim că persoanele din viață noastră să ne fie alături și să ne încurajeze, și cu siguranță și tu iți dorești același lucru. Cu toate acestea, o atitudine pozitiva în exces poate deveni toxica, mai ales atunci când nu exista empatie. Uneori este simplu să oferi un sfat, însă este foarte important modul de exprimare. Dacă partenerul tău trece rapid cu vederea peste tot ce îi povestești și iți repeta constanta să fii mai fericita, atunci acest lucru poate fi un semnal de alarma. Este o dovada că are o inteligenta emoțională scăzută, deoarece nu are capacitatea să iți ofere atenția cuvenită.

Nu este un om de cuvânt

O persoana care nu își respecta cuvântul dat este o persoana care are o inteligenta emoțională scăzută. Iar acest lucru se întâmplă din simplul motiv că nu are capacitatea să înțeleagă cum alte persoane sunt afectate de acțiunile sale… sau de lipsa acțiunilor sale. O astfel de persoana este foarte evaziva în exprimare, nu acorda atenție relațiilor pe care le are și nu are deschiderea să ofere mai mult timp sau înțelegere. Dacă partenerul tău se răzgândește în ultimul moment sau uita detalii importante, atunci este o dovada că nu este suficient de empatic.

Nu are prieteni adevărați

Este firesc că o persoana cu o inteligenta emoțională scăzută să spună că nu are foarte mulți prieteni. Poate că motivele sunt numeroase și explicațiile sunt mereu în favoarea să, însă lucrurile sunt mai mult decât evidente. Dacă partenerul vorbește despre acest aspect al vieții și mărturisește că nu el este vinovat, încearcă să acorzi mai multa atenție modului în care interacționează și cu tine. Nu vrei să te îndrăgostești de un om care te poate face să suferi și mai mult că sigur nu iți dorești alături o persoana care nu are empatie. Acorda atenție acestor aspecte și asculta-ți intuiția.

Sursa

Distribuie articolul: