Recitate de copii, îndrăgostiți sau nostalgici, poeziile lui Mihai Eminescu rămân actuale și azi. Acum 170 de ani, la 15 ianuarie, s-a născut cel care avea să devină „Luceafărul” literaturii universale. AGORA a mers în locul unde indirect își dau întâlnire oamenii din întreaga țară – la piață. Aici, printre vânzători și cumpărători am auzit versuri, am surprins zâmbete și am vorbit despre dragoste. Iată ce știu oamenii despre Eminescu.

Cunoscut ca poet ce a scris sute de poezii, oamenii l-au descris pe Eminescu foarte diferit: „A fost poetul nostru. Originea vieții, limbii și literaturii noastre”, spune o doamnă, în timp ce un tânăr susține că pe lângă faptul că scria, Eminescu era și compozitor. „Marele fruntaș al nației”, spune cu mândrie un bărbat, iar altul susține că poetul este cunoscut nu doar în Moldova, ci la nivel internațional.

Am rugat oamenii să recite versurile ce și le amintesc. Unii au ezitat, sau și-au amintit câteva frânturi de poezie.

„Viața este prea complicată ca să ținem minte multe”, explică un băiat, în timp ce un bărbat, ce vorbește limba rusă, susține că nu a citit niciodată operele eminesciene, așa cum nu cunoaște limba română. Și o femeie recunoaște că peste ani, a cam uitat poeziile ce le cunoștea. „A fost odată, ca niciodată…o fată…”, încearcă să-și amintească o tânără poezia „Luceafărul”.

Totuși, prin mulțime, am întâlnit lume ce a recitat fie un vers, fie o strofă din poeziile lui Eminescu. Cele mai populare s-au dovedit a fi „Luceafărul”, „Somnorose păsărele” și „Ce te legeni…”, dar am ascultat și poezii de dragoste – „De ce nu-mi vii?”.

De fapt, despre dragostea ce-l inspira pe Eminescu am întrebat mai multă lume, iar oamenii și-au amintit de Veronica Micle. Mai mult, un bărbat a recunoscut că și-a numit astfel fiica. Deși are încă trei feciori, a recunoscut că nici unul nu poartă numele Mihai.

Admirația a fost sentimentul cheie în discuțiile cu oamenii. Cineva a recunoscut că se minunează de faptul cât de ușor pot fi cântate versurile lui Eminescu, despre femeie și frumusețea ei. Altcineva și-a exprimat regretul pentru faptul că poetul a trăit o viață prea scurtă – 39 de ani. „A făcut tare multe și ar fi putut face încă pe atât, dar a trăit puțin”, spune bărbatul.

Poetul a debutat la 16 ani când a publicat primul său poem. Srierile sale, adunate în 46 de volume, aproximativ 14 de mii de file, au fost donate peste ani Academiei Române de către Titu Maiorescu. Poetul s-a stins din viață la 15 iunie, 1889, fiind înmormântat sub un tei în cimitirul Bellu, din București.

Urmăriți reportajul în video de mai jos:

Sursa: AGORA

Vezi și: Mihai Eminescu sau The Motans? Poți face diferența dintre versuri?

Distribuie articolul: