2019 a fost anul în care cele mai groase pungi de plastic trebuiau să fie interzise, iar vânzarea lor – să fie pedepsită. Însă, tot în 2019, AGORA a descoperit că legea care trebuia să sancționeze agenții economici care mai vindeau sacoșe de acest fel… nu avea prevăzute sancțiuni. În vara anului trecut, printr-o inițiativă a câțiva deputați PAS, amenzile pentru vânzarea pachetelor din plastic urmau să fie reintroduse, prin modificarea Codului Contravențional. Legea a fost votată în prima lectură însă așa și nu a ajuns să fie votată final.

Așadar, chiar dacă momentan funcționează o lege fără sancțiuni pentru vânzarea sacoșelor, marile rețele de magazine au început să includă opțiunea de pungi personalizate biodegradabile. Jurnaliștii AGORA au vizitat cele mai mari rețele de supermarket-uri din țară să afle dacă magazine au renunțat la pungile de plastic și cât costă alternativele lor.

Din punct de vedere ecologic, pungile biodegradabile sunt o soluție mai bună pentru mediul înconjurător. Acestea sunt făcute din amidon și se descompun mult mai repede, sau la compost fierbinte.

Fourchette

Rețeaua de magazine Fourchette a renunțat la comercializarea pungilor din plastic, atât în cazul celor din capitale, cât și în alte raioane ale țării. În momentul în care se aproprie de casă ca să achite cumpărăturile, clientul nu mai este pus să aleagă între punga de plastic și cea bio, singura opțiune fiind de a procura o pungă biodegradabilă. Prețul unei asemenea pungi de șapte kilograme este 2 lei.

Nr.1

În cazul magazinelor Nr.1, în comercializare încă sunt prezente sacoșele din plastic, dar au ca alternative ecologice pungile din hârtie la un preț de 5 lei și pungi biodegradabile la preț de 1,65 de lei. Nu toate filialele ajung însă să aibă, de fiecare dată, pungile bio în stoc. Cei care decid să-și facă cumpărăturile aici, atunci când ajung să le achite, dacă nu specifică tipul de sacoșă pe care doresc să o procure, casierul oferă punga din plastic.

Linella

Rețeaua Linella pune la dispoziția cumpărătorilor doar pungi ecologice, dintre care 2 tipuri sunt biodegradabile – mare, mică și un pachet din hârtie. O pungă Bio de șase kilograme este la un preț de 1,65 lei.

Velmart

La casele din magazinele Velmart sunt prezente afișe cu lista de sacoșe și prețurile lor. Lista are patru opțiuni și include doar pachete ecologice, dintre care trei tipuri de dimensiuni din hârtie și un singur tip de sacoșă Bio. Pachetele din hârtie încep de la suma de 2,75 de lei pentru cel mic, 3,65 lei – mediu, cel mare – 4,05 lei, iar pentru sacoșa Bio – 2,50 lei.

Kaufland

La casele magazinelor Kaufland, cumpărătorilor nu le este propusă pungă. Oamenii pot să-și aleagă singuri în ce vor să-și ducă produsele, iar toate opțiunile sunt eco: pungile din amidon sau textile.

Metro

Rețeaua de magazine METRO comercializează pungi biodegradabile. Spre exemplu, o sacoșă medie costă 3,90 de lei. Precizăm că la un eveniment marca AGORA, reprezentanții METRO au precizat că oferă cumpărătorilor pungi din hârtie și spandbond. Pungile din hârtie sunt ecologice, cele din spandbond au obiectiv de reutilizare îndelungată.

Fidesco, Bonus, Pegas

La rețelele de magazine Fidesco, Bonus și Pegas pungile biodegradabile sau cele din hârtie nu sunt prezente în comercializare. Casierul propune pungă din plastic, iar în cazul în care clientul cere o alternativă ecologică, i se răspunde că nu sunt prezente în vânzare. Cel puțin acest răspuns l-a primit reporterul nostru când a mers la cumpărături în aceste magazine.

Legea pungilor din plastic a fost elaborată de PL în 2016 și votată de precedentul Parlament în 2017. Aceasta cuprindea un aliniat cu privire la amenzile pe care riscau să le încaseze toți agenții economici care continuau să vândă sacoșele. Astfel, persoanele fizice urmau să fie amendate începând cu 5.000 de lei, iar persoanele juridice –  cu 10.000 de lei. De la prima lectură și până la lectura finală a legii, această prevedere a dispărut însă. Deocamdată, nu exisă o lege care să impună amenzi pentru agenții economici care încă vând sacoșe.

Staticticile arată că un moldovean folosește aproximativ 140 de pungi din plastic anual.  Pe lângă faptul că au nevoie de sute de ani pentru a se descompune, pungile din plastic emit gaze extrem de toxice în timpul arderii.

*Pentru un mediu mai curat și sănătos, EA.md și AGORA te îndeamnă să mergi la cumpărături cu punga eco de acasă. 

Sursa: AGORA