În viața copiilor există o etapă importantă care implică pierderea primilor dinți de lapte. Acest proces poate ridica numeroase întrebări, atât din partea celor mici, care nu înțeleg ce li se întâmplă, dar și din partea părinților, care încearcă să gestioneze cât mai bine situația, fără a-i speria. Ce presupune pierderea primilor dinți la copii, cât de important este controlul la medicul stomatolog și cum trebuie să fie pregătiți cei mici pentru această etapă, aflați mai jos.

Vârstă la care încep să cadă dinții de lapte la copii

Copiii au un număr maxim de 20 de dinți de lapte, care vor cădea treptat, fiind înlocuiți cu cei permanenți, pe care copiii îi vor avea toată viața. În ceea ce privește vârstă la care încep să cadă dinții de lapte la copii, această diferă, întrucât fețele pierd dinții de lapte mai devreme decât băieții. Primii dinți care cad sunt incisivii centrali, în jurul vârstei de 6 ani, fiind urmați de incisivii laterali, la 6-7 ani. Ultimii dințișori care vor cădea sunt molarii și caninii, pe care cei mici îi vor pierde, pe rând, între 10 și 12 ani. Desigur, aceste vârste sunt orientative și depind de la copil la copil, de aceea există și excepții care pot depăși această vârstă, fără să existe probleme în dezvoltarea danturii copiilor. Nu toți dinții vor trebui să cadă, pentru a fi înlocuiți de o dantură permanență, aceștia fiind înlocuiți pe măsură ce cad.

Pregătirea copilului pentru pierderea primilor dinți

De regulă, copiii își pierd primul dintre între 5 și 7 ani, auzind despre Zâna Măseluță din povești sau de la părinți și frați mai mari. Este important ca această etapă importantă din viața copiilor să fie dezbătută pe larg, într-o manieră coerentă și cu o abordare deschisă și optimistă, fără să îi speriem. Pentru o mai bună înțelegere din partea copiilor, poți folosi diverse cărți sau ilustrații, care să îi pregătească pe cei mici pentru pierderea primilor dinți. Atâta timp cât abordezi această etapă cu optimism și nerăbdare, cel mic va transformă evenimentul căderii dinților într-unul fericit, care simbolizează creșterea.

Cere sfaturi și recomandări de la medicii specialiști

Chiar dacă ești informat în legătură cu căderea primilor dinți ai celui mic, este recomandat să mergi la un cabinet stomatologic pentru copii, unde medicul specialist îți poate da sfaturi prețioase în legătură cu etapele formării unei danturi permanente a copiilor. Întârzierea căderii dinților poate avea consecințe neplăcute asupra dezvoltării danturii. Dacă până la vârstă de 8-10 ani, cel mic nu a pierdut niciun dinte, se recomanda o vizită la stomatolog, pentru a stabili dacă este nevoie de o extracție de dinte. În această situație, trebuie să fii alături de cei mici, deoarece emoțiile pe care le simt sunt destul de confuze. Pe de o parte, sunt încântați de ideea maturizării, însă pierderea dinților le va provoca și stări de teamă sau anxietate.

Dințișor și Zâna Măseluță

Vorbește-le celor mici despre importantă igienei orale

Dacă cei mici au început deja să își piardă primii dinți de lapte, trebuie să îi încurajezi să acorde importantă igienei orale. Copiii trebuie să își perieze cu grijă dantură pe toată perioadă căderii dinților de lapte, deoarece rădăcina dinților care urmează să cadă este foarte fragilă. Mai mult, explică-i celui mic să nu încerce să forțeze procesul de cădere a dinților de lapte, deoarece poate crește riscul de apariție a infecțiilor. Consultă și medicul stomatolog, pentru a afla cum să gestionezi pierderea dinților de lapte la copii, fără că aceștia să fie anxioși.

Evită scoaterea prematură a dinților copilului

Indiferent de stăruințele copilului, evită scoaterea prematură a dinților de lapte, deoarece riști să creezi un disconfort major, prin expunerea lui la riscuri crescute de infecție. Chiar dacă există situații în care dinții pot cădea accidental, în timp ce copilul mănâncă, este indicat ca dinții să fie în totalitate extrași de medicul stomatolog, care este în măsură să stabilească momentul oportun pentru îndepărtarea lor. Trebuie să știi că dinții permanenți vor fi diferiți față de cei de lapte, din punct de vedere estetic. Aceștia vor fi mult mai mari și mai închiși la culoare în comparație cu dinții provizorii, însă trebuie să ai răbdare până când toți dinții de lapte vor fi înlocuiți.

„Zâna Măseluță” și pierderea primilor dinți de lapte reprezintă o etapă importantă din viață copilului și a părinților, de aceea trebuie tratată cu seriozitate. Indiferent de nelămuriri sau complicații în ceea ce privește dantura copiilor, apelează întotdeauna la un cabinet stomatologic pentru copii, unde vei primi sfaturi utile, de care trebuie să ții cont.

SURSA