Violența conjugală e un subiect încă în mare parte tabu în societatea noastră – o epidemie ascunsă în spatele ușilor închise. E o problemă de care femeile din Rusia sunt conștiente în mod acut.

În ciuda faptului că din cauza ei mor aproximativ 14 000 de femei în fiecare an, guvernul Rusiei a micșorat importanța anumitor forme de violență conjugală, clasificându-le drept contravenții, notează Digi24.ro. Femeilor supraviețuitoare, cicatricile fizice cu care au rămas le amintesc în mod dureros de trecut. Însă artista tatuatoare Jenia Sahar le ajută pe femei să-și transforme rănile în opere de artă. Pe clientele ei, această formă de terapie le ajută să se simtă din nou bine în pielea lor.

Jenia tatuează femei care au fost agresate de bărbaţi.

Când a început proiectul, Katia a fost una dintre primele femei care au venit. De fapt, eu nu vreau ca femeilor să li se amintească mereu motivul pentru care au venit. S-a terminat, trecutul e trecut, dar oamenii vor să audă poveștile lor”, povestește Jenia Sahar, artist tatuator.

Visul ei este să străbată Rusia pe motocicletă, oferind tatuaje gratuite femeilor care au căzut victimă violenței masculine lansând proiectul „Transformare”.

„Ori te omor, ori mă laşi să fac sex cu tine”

Olea are o cicatrice lungă, care-i brăzdează abdomenul. Jenia o transformă într-un crin: „Ești calmă?”. „Nu poate fi mai rău decât prin ce-am trecut”, îi răspunde femeia. Bărbatul pe care Olea îl condamnă pentru cicatricea ei era o rudă îndepărtată. Ea era într-o vizită, când avea 17 ani. El era beat.

„A încercat să mă sugrume. A spus: Ori te omor, ori mă lași să fac sex cu tine. M-am smuls din strânsoarea lui și am țipat: Dacă mă atingi, bag cuțitul în mine! El a zis: N-ai s-o faci. N-ai curajul. Hai, încearcă! A venit spre mine și eu mi-am băgat cuțitul în burtă”, povestește Olea.

Mai mult de 14 000 de femei mor anual în Rusia în urma agresiunii bărbaţilor. Jenia spune că de fapt cifra e mult mai mare.

Jenia Sahar, artist tatuator: „Cred că problema este mentalitatea. Şi, cu cât te îndepărtezi de centrul Rusiei, cu atât sunt mai mari șomajul și alcoolismul în rândul bărbaților”.

Olea speră că acest crin tatuat îi va reda şi fertilitatea. Din 2005, de la rana de cuțit încoace, n-a reușit să rămână însărcinată.

Potrivit Digi24.ro, parlamentul rus, Duma, a dat o legislație, promovată de membre ultraconservatoare ale Parlamentului, care îi scutesc pe infractori de urmărire penală pentru primul caz de violență conjugală. Primul act de violență e clasificat drept contravenție – ceva relativ banal.

tatuatoarea

Jenia Sahar, despre politicienele care le iau apărarea bărbaților: Aceste femei din parlament nu reprezintă absolut deloc femeia obișnuită rusă. Câtuți de puțin. Eu reprezint interesele femeilor ruse, pentru că văd toate aceste lucruri. Politicienele astea n-au idee despre ce vorbesc. Această nouă lege e împotriva poporului, nu în favoarea lui”.

«Чаще всего пострадавшие женщины выбирают две темы для татуировок: цветы – символ женственности и бабочек – как знак перерождения души», - говорит Женя

„M-a tăiat peste tot, ca să nu fiu vreodată a altcuiva”

Jenia nu s-a așteptat să fie contactată de atâtea femei, din toată Rusia. O altă poveste este cea a Vikăi, o femeie de 39 de ani, căreia Jenia îi va face gratuit un tatuaj. 

Vika e rușinată de cicatricea mare pe care colegii ei de muncă i-o pot vedea pe mână: „Fostul meu soț a făcut asta. Am vrut să-l părăsesc, dar m-a încuiat în casă. M-a tăiat peste tot, ca să nu fiu vreodată a altcuiva. M-a rănit peste tot pe unde a putut: pe față, pe mâini și pe corp”. Medicii i-au spus că era cât pe ce să-și piardă mâna. Acum, pe locul care a fost atât de dureros crește o floare.

O problemă fără sfârșit

Pentru mine, nu-i vorba doar să le ajut pe aceste femei. Ci vreau să le arăt oamenilor că se poate face un lucru bun. Că nu e greu să faci un lucru bun”, spune Jenia Sahar, artist tatuator.

«Я часами рву им кожу, делаю больно, а они потом заходят и шоколадки приносят», - недоумевает Евгения

„Fac asta de doi ani şi nimic nu s-a schimbat. Vin la mine tot mai multe femei. E o problemă reală, dar nu știu cum s-o rezolv. Nu are sfârșit”, spune femeia, cu disperare surdă.

Pentru a privi reportajul realizat de Digi24.ro, accesați link-ul următor.

Și femeile din Moldova devin deseori victimele violenței în familie sau a violenței sexuale. 

*Atunci când vrei să ajuți o prietenă sau dacă ești tu în situația în care partenerul te agresează emoțional, verbal sau fizic, este esențial să-ți redescoperi sentimentul propriei demnități, să-ți cunoști drepturile și să știi cine te-ar putea ajuta sau unde poți apela. 

Telefonul de încredere pentru femei și fete, care activează non-stop, iar la solicitarea persoanei care apelează, acesteia i se păstrează confidențialitatea:

0 8008 8008

Foto: Vk.ru