Decizia de a fi medic este măreață; alegerea de a deveni medic obstetrician-ginecolog este nobilă, iar curajul de a urma această vocație într-o țară europeană este demn de admirație. Pentru Valeria Gonța, materializarea acestei mari dorințe este în plin proces. După ani de studii în medicină acasă, o călătorie la Torino a inspirat-o să-și urmeze visul anume acolo. Misiune imposibilă? Nu și pentru ea! Valeria e sprijinită de soțul ei, care îi este și coleg de breaslăm ajutând-o să înfrunte toate provocările meseriei de medic-rezident. Am fost nespus de curioși să aflăm ce înseamnă să studiezi la Università degli Studi di Torino - Facoltà di Medicina e Chirurgia, iar ce ne-a mărturisit protagonista, aflați în acest interviu.

Dragă Valeria, ești un exemplu de tenacitate în ceea ce privește alegerea vocației. Medicina te-a ales, ori a fost numai alegerea ta?

Nu cred că am ales-o, cred că a fost o chemare. În viziunea mea, cariera nu înseamnă nimic dacă nu e parte a unei vocații. De mic copil m-am văzut purtând halat alb, iar așa cum unii sunt făcuți pentru pictură, poezie sau cântec, eu mă simțeam făcută pentru medicină. Îmi amintesc și acum cu mult drag de cât eram de fascinată de lecțiile de biologie în cadrul gimnaziului, în special de capitolul Anatomia Omului),  fiind mereu încurajată de profesoara mea, căreia îi mulțumesc mult – doamna Tatiana Pascari. Dumneaei a fost și cea care m-a pregătit și de prima mea olimpiadă.

Visul de a deveni medic mi-a fost susținut din plin și de părinți, care m-au încurajat foarte mult să-mi urmez pasiunea și au avut grijă ca pe parcursul anilor de studii sa nu duc lipsă de nimic.

11165323_383848551803699_9164889186875116416_n

De ce anume obstetrică-ginecologie? Cum ți-a schimbat această meserie percepția față de sine și femei în general?

Din primii ani de facultate am avut un interes deosebit pentru chirurgie, însă trecând la modulul de obstetrică și ginecologie din anii IV și V, am descoperit miracolul nașterii – momentul în care ajuți o viață să-și facă intrare în lume, e unic și special de fiecare dată.

M-am îndrăgostit de această specialitate, devenind prima mea opțiune printre celelalte. M-a ajutat să înțeleg complexitatea acestui domeniu, măiestria și profesionalismul medicilor profesori de la Catedra de Obstetrică și Ginecologie din cadrul universitații, pe care mereu i-am privit cu admirație, în special pe doamna Larisa Catrinici. Datorită dumneaei am realizat  faptul că într-un domeniu aparent simplu, dar cu profunde implicații în viața pacientei (de la cele mai instinctive și până la cele mai emoționale), responsabilitatea medicului nu se reduce doar la actul medical, dar și la însoțirea cu multă empatie și compasiune, a celor mai importante momente din viața acestei paciente, printre care și nașterea.

v4

De ce ai ales să studiezi această meserie în Italia? Care e povestea stabilirii tale în această țară?

Acum câțiva ani, am venit pentru prima dată în Italia, ca și turiști, împreună cu soțul (pe atunci încă studenți la medicină). Am rămas profund impresionați de această țară, de aceea am profitat și de ocazia de a vizita câteva spitale, pentru a ne forma o idee generală despre sistemul sanitar italian. Între timp, dorința de a beneficia de multiplele oportunități de dezvolare profesională într-o țară europeană creștea tot mai mult, crescând în proporționalitate directă și dezamăgirea legată de evoluția societății moldovenești sub aspect politic, așa că am început să ne informăm despre procedurile de recunoaștere a diplomei de medic aici.

Inițial a urmat o perioadă de acomodare, pe care am depașit-o mai ușor datorită nașilor stabiliți deja în Italia, aceștia având grijă mereu să ne simțim ca acasă. Ulterior am început și procedura de recunoaștere a diplomei de medic – o experiență unică, ce mă ajută sub mai multe aspecte. E destul de dificil, dar totul e posibil. E nevoie de multă răbdare, perseverență, ambiție, sacrificii dar și timp…

v1

Ai resimțit pe propria piele diferențele de sistem educațional în medicina autohtonă și cea italiană. Te rugăm să faci o comparație a calității studiilor de acasă cu cele de la Torino.

Pot afirma cu mândrie că la capitolul calității studiilor în medicină, universitatea  noastră  e la un nivel foarte înalt. Aici însă, am rămas impresionată de nivelul de pregătire profesională a rezidenților (chiar și a celor din anul I), aceștia având posibilitatea de a-și alege specialitatea printr-un examen foarte dificil, care cuprinde atât întrebări de medicină generală (discipline clinice si preclinice), cât și întrebari din specialitatea pe care urmează să o îmbrățișeze. E un avantaj foarte mare, deoarece ei vin deja pregătiți teoretic pentru specialitatea dată, reușind să se integreze mult mai rapid în efectuarea lucrărilor practice.

La fel si modalitatea de susținere a examenelor e diversă. Nu sunt întrebări de pregătire, bilete sau teste cu răspunsuri, ai doar sursele bibliografice și posibilitatea de a-ți alege singur data examinării. Te duci atunci când te simți pregătit. În rest, sunt lucruri asemănătoare: prezentări de cazuri clinice, discuții cu studenții și rezidenții, vizitarea pacienților etc.

v2

În Republica Moldova, statisticile sunt triste: primul motiv de adresare a femeii la ginecolog este dorința de a face un avort. Cum stau lucrurile în Italia?

15439976_664166657090217_1335004866083198741_nAliona Dobrovolskaia: Întreruperea sarcinii nedorite – primul motiv pentru care femeile din RM merg la ginecolog

În linii generale, din ceea ce am reușit să văd, există o percepție destul de bună privind relația unui medic obstetrician-ginecolog și pacientele sale, acest raport amintind deseori de o relație frumoasă de prietenie.

La capitolul întreruperii voluntare a sarcinii sau avortului, cu părere de rău și aici lucrurile nu stau chiar atât de bine. Conform datelor statistice din 2015, Italia ocupă locul 7 printre țările europene după numărul de avorturi efectuate anual, acesta fiind estimat în jur de 97.535 întreruperi voluntare ale sarcinii, dintre care 10% sunt de tip farmacologic iar 4,2 % sunt cele efectuate la un termen de peste 12 săptămâni de sarcină. Totuși, comparativ cu datele din anii trecuți, acest număr este în descreștere.

17362775_720369011469981_3571166959232390946_n

Care crezi că sunt calitățile-etalon ale un medic din obstetrică și ginecologie?

17919051_733723133467902_448502072_nÎn opinia mea, calitățile-etalon ale unui medic, indiferent de specialitatea sa: obstetrică și ginecologie sau un alt domeniu, sunt în primul rând: simțul responsabilității, profesionalismul și cunoștințele bine intemeiate.

Acestea trebuie completate armonios cu empatie, discernămînt și multe alte calități relaționale care oferă încredere pacientului.

E foarte importantă și abilitatea de comunicare. Este în popor un proverb: „Vorba dulce mult aduce”, mai ales când target-ul specialității tale e o ființă atât de sensibilă și rafinată precum femeia.

Ce ritualuri ascunde frumusețea Valeriei Gonța?

Fiecare femeie e frumoasă în felul ei, mai ales atunci când se simte iubită, protejată și înțeleasă. Indiferent de calitățile fizice pe care le posedă, aflându-se într-o perfectă armonie cu familia, profesia sa și cu ea însăși, o femeie devine frumoasă prin frumusețea sufletului ei!

13876398_598296550343895_839795326415651215_n

Ce aspirații te leagă de următorii ani? Planifici ca după finalizarea studiilor să revii în Republica Moldova, ori îți dorești să crești în mediul în care studiezi acum?

14650667_634919753348241_2572689407916824213_nPentru început, muncim asupra obiectivelor și scopurilor cu care am venit de acasă. Evident, zi de zi încerc să iau maxim posibil din tot ce mi se oferă, pentru a mă forma atât îmn plan profesional, cât și moral.

Cât privește revenirea în Republica Moldova, e dificil să răspund, căci dacă plecarea te costă ceva (dorul de casă, dorul de părinți și de tot ce ți-e drag), atunci revenirea te costă și mai mult… dar niciodată să nu zicem niciodată. Nu neg faptul că am putea reveni împreună cu soțul, ca tineri specialiști formați deja, cu experiențe și cunoștințe noi din exterior.

Ești un viitor medic care va schimba nu doar viața femeilor, ci și a viitoarei generații. Te rugăm să lași un mesaj pentru toate mămicile și viitoarele mămici care au deschis acest interviu.

În primul rând, mămicile, viitoarele mămici și toate femeile trebuie să înțeleagă: copiii sunt îngeri trimiși pentru a face legătura dintre pământesc și divin, nu este în dreptul lor să întrerupă această comunicare.

Dragelor mămici, purtați cu sfințenie lumina trimisă de Dumnezeu pe Pământ și oferiți schimbarea prin creșterea noilor generații.

13939356_604951299678420_2242609206244937696_n

Îți mulțumim, Valeria, pentru acest interviu. Îți urăm multă răbdare și curaj în atingerea scopului, dar mai ales: sănătate!

Foto: Arhiva personală