Peste 300 de părinți sau viitori părinți din 9 raioane, inclusiv din stânga Nistrului, au aflat din surse credibile de ce alăptarea este cea mai bună decizie pe care o pot lua părinții în privința copilului lor. S-a întâmplat pe durata unei ample campanii de informare, demarate pe 31 iulie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, la care s-au alăturat consilieri în alăptare, ginecologi-obstetricieni și neonatologi din capitală, a fost lansată la Căușeni, după care a făcut opriri în Chișinău, Ungheni, Soroca, Edineț, Cahul, Comrat, Tiraspol și Râbnița.

În fiecare dintre aceste localități, cuplurile cu copii mici sau cele în așteptarea unui bebeluș au fost invitate, prin intermediul pliantelor informative, anunțurilor distribuite în instituțiile medicale locale, bibliotecile locale, să participe la întâlniri neformale, unde să discute cu experții naționali despre principalele beneficii ale alăptării, dar și despre complicațiile legate de acest proces.

Igor Pokanevych, reprezentant OMS în Republica Moldova:Suntem conștienți de faptul că mesajele noastre ajung mai greu în regiunile rurale, acolo unde accesul mamelor la informație este limitat, la fel ca și accesul la consiliere în alăptare. Iată de ce în acest an, în premieră, în cadrul Săptămânii mondiale a Alăptării, am decis să desfășurăm o campanie de informare națională: alături de cei mai buni experți în domeniu, am mers, de la nord la sud, în 9 regiuni ale țării, ca să comunicăm cuplurilor de ce alăptarea este benefică atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă, dar și de la cine pot cere ajutor mamele din comunitățile rurale, care se confruntă cu dificultăți în procesul alăptării.

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a fost întâmpinată cu mare interes în fiecare dintre cele 8 localități, unde evenimente dedicate alăptării au avut loc pentru prima dată. Mamele care alăptează și femeile însărcinate care planifică să alăpteze au recunoscut că au aflat de la experții naționali informații prețioase și, cel mai important, credibile, la care nu au avut acces până în prezent. Femeile din Căușeni, bunăoară, au recunoscut că obișnuiau să asculte de sfaturile mamelor și bunicilor, care s-au dovedit a fi „spulberate” de argumentele medicilor cu care au discutat.

Olga Ungurean, mămică, r. Căușeni: „Cred că acest eveniment este foarte benefic pentru mămici. Am făcut tot posibilul să vin aici pentru că e mai bine să te informezi de la specialiști, decât din superstiții. De multe ori noi cedăm și renunțăm la alăptare, acum, însă, am aflat cum să ne alimentăm și cum să alăptăm copilul.”

Mămicile din Ungheni au avut ocazia să discute cu experții naționali despre problemele cu care s-au confruntat sau se pot confrunta în procesul de alăptare și cum le pot depăși.

Marina Poroseci, mămică, r. Ungheni: „Am alimentat copilul cu sticluța, din cauza fisurilor care îmi provocau dureri insuportabile. Discuțiile de astăzi au fost interesante, în special, cele legate de atașarea corectă la sân, despre cele mai comode poziții de alăptare.”

Iar cuplurile din Soroca și Edineț care au dat curs invitației lansate în cadrul Caravanei, au conștientizat că succesul alăptării depinde și de implicarea taților.

Denis Tighinean, tătic, municipiul Soroca: „Îmi ajut soția cu tot ce are ea nevoie. Îi sunt alături mereu. Adorm copilul, îi schimb scutecele. Astăzi am înțeles cât de importantă este pentru un copil alăptarea și cred că îl vom alăpta cât mai mult timp.”

Tamara Colibnic, mămică, mun. Edineț: „Am suportul soțului, atât în creșterea copilului, cât și în treburile casnice. De la început e dificil cu un copil mic, dar dacă ai un soț care te susține în toate este mult mai ușor pentru întreaga familie.”

Iar ajunși în sudul țării, specialiștii care s-au alăturat Caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, au relatat publicului de ce laptele matern este cea mai bună hrană pentru copil.

Tatiana Șuvăială, viitoare mămică, r. Cahul: „Îmi propun să alăptez până la vârsta de 2 ani, pentru că, așa cum am aflat acum, laptele matern îi întărește imunitatea copilului și aliment mai bun și mai sănătos pentru el nu există.”

Caterina Casap, mămică, mun. Comrat: „Am fost surprinsă să aud că până la jumătate de an copilul trebuie hrănit exclusiv cu sân. Știam că de la 3 luni este permisă apa fiartă.”

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a ajuns și în stânga Nistrului, unde experții au demontat un șir de mituri legate de alăptare.

Elena Pikaleova, mămică, or. Tiraspol: „Pentru mine a fost un eveniment foarte util, am aflat multe lucruri noi, bunăoară, că pot alăpta copilul chiar și mai mult de 2 ani, că nu e nevoie să respect o dietă, că pot mânca practic orice, important e să urmăresc reacția copilului.”

Ludmila Melnicenco, mămică, or. Râbnița: „Mă bucur că am ajuns la acest eveniment. Pentru mine a fost foarte important să aflu că mai am o șansă să restabilesc alăptarea, chiar dacă am făcut o pauză de 2 ani.”

Campania de informare și Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a fost organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat în data de 31 iulie și s-a încheiat pe 20 august. Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual în peste 175 de țări, cu scopul de a încuraja alăptarea și pentru a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor din întreaga lume.