Apariția părului alb nu este caracteristică unei anumite vârste și de obicei este întâmpinată cu vizite mult mai dese la hairstyliști pentru a camufla noul aspect al podoabei capilare. Cauzele albirii părului sunt foarte variate și ai putea fi surprinsă de lucrurile care te pot expune acestui fenomen. Vopsitul sau decoloratul părului nu te vor face să încărunțești mai devreme și nici smulgerea unui fir alb nu va cauza apariția a zece fire în același loc.

Mama sau tatăl tău au avut păr alb devreme

Tendința spre șuvițele gri sau albe este o parte din moștenirea ta genetică. „Dacă îți vopsești părul de mulți ani probabil vei fi surprinsă de cât de mult păr alb ai dacă îl lași să crească 3 luni fără să-l colorezi. La fel ca și pierderea părului, albirea firelor se datorează și factorilor genetici, așa că ar fi cazul să afli când le-au apărut primele fire de păr albe mamei și tatălui tău”, explică dr. Doris Day, dermatolog de la Centrul Medical Langone din New York.

Ai putea avea o boală autonimună

Alopecia areata este o boală autoimună care poate provoca albirea părului. Potrivit specialiștilor, persoanele care suferă de această afecțiune vor avea porțiuni rotunde și netede pe pielea capului și ar putea să piardă complet părul de pe cap sau de pe corp. Specialiștii mai spun că acest lucru se întâmplă pentru că sistemul imunitar atacă foliculii de păr, cauzând căderea firelor. Când vor crește la loc vor fi albe.

Locuiești într-un mediu poluat

Substanțele toxice din aer te pot face să albești mult mai repede decât în mod normal. Radicalii liberi și stresul oxidativ afectează negativ producția de melanină și accelerează procesul de albire a părului. Cu toate acestea, specialiștii spun că nu trebuie să te îngrijorezi excesiv. Deși mediul înconjurător are o influență asupra aspectului părului, alți factori precum stresul au un efect mult mai nociv

Ești foarte stresată

Există numeroase dezbateri legate de legătura dintre stres și albirea prematură a părului. „Stresul va accelera influența factorilor genetici. Acest lucru înseamnă că dacă nu vei albi prea curând stresul nu va schimba acest lucru, dar dacă albirea există deja ca tendință în genele tale stresul îți va face părul să albească mai repede. Din acest motiv este esențial să te relaxezi și să nu lași grijile sau emoțiile să preia controlul”, recomandă dr. Day.

Ești expusă la fumul de țigară

Indiferent dacă fumezi chiar tu sau cineva care locuiește în aceeași casă cu tine, expunerea frecventă la fumul de țigară îți va afecta negativ culoarea părului. În urma studiilor realizate s-a constatat că persoanele fumătoare sau cele care stau în apropierea celor care fumează au un risc de 2,5 ori mai mare de a albi de timpuriu.

Fluctuațiile hormonale

Este suficient să te uiți la o poză de-a ta de acum zece ani ca să observi că părul nu arată la fel. Datorită hormonilor aspectul părului se poate schimba în timp, afectând densitatea și culoarea. „Acest proces începe după vârsta de 30 de ani. Încă nu s-a ajuns la un consens cu privire la modul în care estrogenul, progesteronul și cortizolul influențează albirea părului. În plus, există și femei care au ajuns la menopauză, dar încă nu au niciun fir de păr alb. Sunt necesare mai mult studii aprofundate, dar deocamdată este sigur că aspectul și textura părului variază la fel ca și hormonii”, spune dr. Day.

Distribuie articolul: